NASILJE MEĐU DJECOM: ŠTA UČINITI KADA JE VAŠE DIJETE ŽRTVA, A ŠTA KADA JE ZLOSTAVLJAČ?

BULLYING u školama je nažalost sve učestalija pojava s kojom se ponekad ne zna nositi društvo, škola, a ni porodica. Tragična priča malog Mahira koji je zbog zlostavljanja od strane svojih školskih kolega odlučio okončati svoj život, podsjetila nas je na važnost prevencije dječjeg nasilja, kao i pravovremeno djelovanje svih nas zajedno kada do njega dođe.
Šta učiniti kada djeca zlostavljaju dijete? Šta ako je ono zlostavljač? O ovoj važnoj temi govori psihologinja, dr. sc. Ana Kandare Šoljaga..

PET SAVJETA: ŠTA UČINITI UKOLIKO JE VAŠE DIJETE ŽRTVA BULLYINGA?
1. Nemojte se odmah konfrontirati sa zlostavljačem i njegovim roditeljima, jer bi tako mogli dodatno ”potpaliti vatru”. Nemojte ohrabrivati dijete da istom uzvrati po sistemu ”oko za oko, zub za zub”. Uzvraćanje agresijom na agresiju zove se rat, a u ratu se mogu dogoditi ozbiljna stradanja. Tada je jako teško kontrolirati situaciju.
2. Pokušajte prikupiti što je moguće više informacija o tome šta se događa. Razmotrite pažljivo i ponašanje vašeg djeteta kako biste stekli uvid u to šta može u svom ponašanju ono promijeniti, kako bi se efikasno zaštitilo.
3. Slušajte ga pažljivo. Zlostavljano dijete se srami toga što mu se događa i vrlo teško o tome govori. Već sama činjenica da je ono progovorilo o problemu i vidjelo na vama da vam je stalo može jako puno pomoći. Isplakati se u zagrljaju osobe koja nas voli često napravi više nego sve intervencije zajedno.
4. Objasnite djetetu da neka djeca imaju problema sa sobom, jer su možda i sami žrtve nasilja kod kuće ili se s niskim samopoštovanjem, nezadovoljstvom i vlastitim strahovima nose na neprikladan način. Pomozite mu da shvati kako zlostavljač nije velik i moćan koliko mu se to čini.
5. S djetetom razgovarajte o načinima kako se zaštiti od zlostavljača. Razgovarajte o tome kako odgovoriti na zlostavljanje. Recimo:
a) Ne pokazuj da te zlostavljanje ljuti i uznemirava, jer to ”hrani” zlostavljača.
b) Ne reagiraj, ignoriraj zlostavljača, otiđi iz situacije.
c) Složi se sa zlostavljačem, kaži ”Imaš pravo” i otiđi.
d) Uvijek budi u grupi s drugom djecom, ne osamljuj se.
e) Ako trebaš bježati uvijek bježi prema ljudima, a ne na osamu.
f) Ne ulazi u nikakve razgovore sa zlostavljačem.
g) Probaj ne shvatati lično ovaj problem, jer su problemi djeteta koje zlostavlja uzrok problema, a ne ti.
ČETIRI SAVJETA: ŠTA UČINITI AKO JE VAŠE DIJETE BULLY?
1. Ako je vaše dijete zlostavljač, ono hitno treba vašu pomoć. Nikada sretan čovjek nema potrebu biti loš prema drugim ljudima. Zato, ukoliko vaše dijete zlostavlja drugu djecu sasvim je sigurno da je ono nesretno i da vas treba.
2. Iako neka djeca zlostavljači nemaju porodičnih problema, dobro bi bilo da razmislite o tome šta ono uči o nasilju kod kuće. Djeca koja gledaju nasilje ili ga i sami trpe uče da ”jači tlači’,’ pa će svoju bol prenijeti u agresivnu kontrolu onih koje vide slabijima od sebe.
3. Razgovarajte s djetetom o tome da je zlostavljanje ozbiljan problem koji vi nećete tolerirati. Potražite zajedno razloge zašto je zlostavljanje loše i kako se osjeća žrtva.
Naglasite, da kada zlostavlja drugu djecu, zapravo ostavlja loš dojam i govori ružne stvari o sebi. Objasnite mu da su zlostavljači mahom nesretni i nesigurni ljudi. Učite svoje dijete kako efikasnije rješavati sukobe i probleme, a i koja je važnost tolerancije.
4. Nagradite ga kada vidite da se trudi i reagira nenasilno.

Izvor: http://zenski-magazin.com/

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO