Amiški “crni melem” za izvlačenje

Amiši su poznati po svojem strogom načinu života bez modernih tehnologija i lijekova. Žive u skladu s prirodom i liječe se isključivo prirodnim lijekovima. Jedan od njihovih tradicionalnih pripravaka je i čudesni Crni melem za izvlačanje (Black Drawing Salve) koji koriste za mnoga upalna stanja, a poznato je da je izvanredan kod infekcija, cista i čireva.

Mnogi ga i izvan amiških krugova koriste za te tegobe, ali i za urasle nokte i dlačice te cistične akne.

Opravdano nosi naziv crni melem za izvlačenje jer ima snažnu moć izvlačenja nečistoća, gnoja i nepoželjnih predmeta poput trnja i krhotina stakla.

Iako je melem crne boje lako se ispire i ne ostavlja mrlje na koži. Također je učinkovit i kod ugriza pauka jer izvlači i otrove, a navodno uklanja madeže i tamne mrlje.
Siguran je za upotrebu kod djece jer je potpuno prirodan. Jedina potencijalna mana ovog melema je što zahtijeva više vremena, dobre volje i sastojaka, ali se na kraju krajeva – isplati.

Amiški recept za crni melem

Sastojci:

  • 3 velike žlice macerata od gaveza, nevena i trputca (upute kako ga napraviti su niže) – djeluje antiupalno, antibakterijski i potiče zacjeljivanje, obiluje antioksidansima
  • 2 male žlice karite (shea) maslaca – djeluje protuupalno i omogućava dublju penetraciju melema (u ljekarnama)
  • 2 velike žlice kokosovog ulja – prirodno hrani, njeguje i pomaže u bržem zacjeljivanju
  • 2 velike žlice pčelinjeg voska – konzervira ljekovite sastojke u melemu
  • 1 mala žlica ulja E vitamina – pozitivno djeluje na zdravlje kože i zacjeljivanje (i ljekarnama)
  • 2 velike žlice aktivnog ugljena u prahu – izvlači bakterije i toksine (ljekarne, trgovine zdrave hrane)
  • 2 velike žlice kaolin gline – izvlači kemikalije i toksine iz kože, nemojte koristiti metalne predmete za miješanje da ne poništite njen učinak (ljekarne, trgovine zdrave hrane)
  • 1 velika žlica meda – djeluje antibakterijski i hidratantno
  • 20 kapi eteričnog ulja lavande – djeluje regenerirajuće i umanjuje bol

Priprema:

Prije pripreme melema važno je napraviti macerat. Za macerat vam je potrebna velika žlica svake biljke usitnjene u prah i pola šalice maslinova ulja. Macerat možete pripremiti na 2 načina. Prvi je da biljke u ulju ostavite u zatvorenoj staklenci 4 tjedna i zatim procijedite.
Drugi način je da zagrijete ulje i bilje u zdjeli s dvostrukim dnom i ostavite ulje da se kuha na najslabijoj vatri oko sat vremena dok ne potamni i dobije snažan miris, zatim procijedite.
Pomiješajte macerat, karite maslac, kokosovo ulje, pčelinji vosak, vitamin E i med u staklenci koju ste prethodno stavili u zdjelu s vodom. Zagrijte vodu do ključanja i oprezno miješajte sastojke nemetalnom žlicom dok se svi ne otope. Maknite s vatre i dodajte aktivirani ugljen, kaolin i eterično ulje lavande te opet dobro promiješajte. Brzo ulijte melem u manje staklenke ili limenke i ostavite da se stvrdne. 

Čuvajte melem u čvrsto zatvorenim posudicama i koristite ga kod navedenih tegoba.

Kako koristiti crni melem?

Dobro očistite povrijeđeno područje. Stavite obilnu količinu crne masti na ranu ili trn i pokrijte ga s gazom ili zavojem.

Povez ostavite barem nekoliko sati tako da izvuče infekciju ili neželjeni predmet. Kod predmeta poput stakla ponekad je potrebno i 2 dana da se izvuku iz kože.Izvor: portalomanija.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...