Ulje čajevca – kako ga koristiti i koje su njegove prednosti?

Ulje čajevca je jedno od najpopularnijih eteričnih ulja. Radi se od lišća Tea Tree drveta (Melaleuca alternifoila) koje je najrasprostranjenije u Australiji.
Ulje čajevca se koristi još od davnina, Australci su udisali paru od smrvljenog lišća kako bi zaliječili prehladu i kašalj, a koristili su lišće i za rane te različita oboljenja na koži.

U današnje vrijeme ovo ulje je jedno od onih prijeko potrebnih ulja kojeg koristi velik broj ljudi i koje ima mnogo koristi. Čak je nazvano „lijek u bočici“ zahvaljujući antivirusnim, antibakterijskim, antifungalnim i antiseptičkim svojstvima.
Ulje se ne bi smjelo koristiti na koži u nerazrijeđenom stanju. Često se kombinira s esencijalnim uljem lavande koja ima neka zajednička svojstva.

Kako vam ulje čajevca može pomoći?

  1. Antivirusna svojstva – nekoliko kapi dnevno dodano u kupku ili paru mogu pomoći protiv prehlade ili gripe.
  2. Herpes – kombinacije jedna žlice kokosovog ulja pomiješana s pet kapi ulja čajevca može se nanijeti na herpes nekoliko puta dnevno. Ako se to obavi čim se primijete najraniji simptomi tada se može spriječiti daljnji razvoj. Nikada nemojte interno uzimati ulje čajevca jer može biti otrovno.
  3. Uši – istraživanje provedeno 2008. godine pokazalo je da je ulje čajevca učinkovitije u liječenju ušiju nego permetrin, popularni farmaceutski lijek. To je posebno značajno jer, unatoč tome što je permetrin učinkovit, on je otrovan i sada je klasificiran kao kancerogen.
  4. Akne – ulje čajevca već dugo je poznato kao vrlo učinkovit lijek protiv akni. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, učinkovito čisti kožu i isušuje prištiće. Ipak, kao i kod većine eteričnih ulja, ni ovo se ulje ne smije nanositi na kožu nerazrijeđeno jer može uzrokovati iritaciju, crvenilo ili plikove. Možete ga primijeniti lokalno na prištić ili nekoliko kapi dodati u kremu za lice.
  5. Atletsko stopalo – ulje čajevca se može pomiješati s kokosovim uljem i nanijeti na zahvaćeno područje dva puta dnevno kako bi se očistilo atletsko stopalo. Također je dobro dodati 10 kapljica ulja u kupku. I ne zaboravite promijeniti čarape barem jednom dnevno!
  6. Perut – šampon koji sadrži barem 5% ulja čajevca je dokazano vrlo efektivan protiv peruti zahvaljujući svojoj mogućnosti liječenja Malassezia furfur, tipa gljivice koji je najčešći uzrok peruti.
  7. Nožne gljivice – nekoliko kapi ulja nanesene na zaraženi dio na nogama je učinkovit lijek protiv gljivica na nožnim prstima.
  8. Stjenice i grinje – jedno istraživanje je pokazalo da je ulje čajevca vrlo efikasno protiv grinja i stjenica. Dvije žličice ulja se mogu dodati u vrlo vruću vodu ili nekoliko kapljica dodajte u sprej koji se koristi za čišćenje ormara i područja gdje razne bube i mravi ulaze u vaš dom.
  9. Dezinficiranje – ulje čajevca se također može koristiti za dezinficiranje područja poput toaleta, ručke na vratima, slavine, prekidača za svjetlo i slično. Sredstvo za pranje rublja koje sadrži ovo ulje može biti učinkovito u dekontaminaciji odjeće i posteljine.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...