Ubrzajte rast svoje kose

Kad god se mučite s pokušajima obnavljanja vaših vrhova ili kad se želite riješiti loše frizure ili pak samo želite duže uvojke i kosu i već pomišljate na ekstenzije, možda prije njih treba razmisliti i o prehrani jer fokusirajući se na nju, možete itekako poboljšati rat svoje kose i njenu bujnost. Donosimo vam spisak namirnica koje pripomažu zdravlju i bujnosti kose. 

1. Losos

Losos je prepun vitaminima D te proteinima koji obogaćuju vašu kosu, ali također i sadrži i omega-3 masne kiseline koje štite vaše vlasište i potiču rast kose.

2. Žute paprike

Žute paprike imaju približno pet i pol puta više vitamina C od naranača ( naranča sadrži oko 63 miligrama vitamina, a paprika 341).  Ovo je odlična vijest za vaše uvojke s obzirom da je vitamin C oksidans koji jača vlasi kose te folikule, kao što sprječava i lomljenje kose.

3. Kamenice

Poznato je kako nedostatak cinka u organizmu može uzrokovati opadanje kose i loše stanje vlasišta,  i tu pomažu kamenice – samo tri zalogaja sadrži 493 posto vašeg dnevnog unosa. Ali nisu sve kamenice učinkovite jer pozitivni učinak može zasjeniti onaj toksični. Naime, neke kamenice, pogotovo iz oceana mogu sadržavati neuobičajeno visoke razine teških metala pa svakako prije njihove konzumacije provjerite i njihov izvor. 

4.  Jaja

Odličan izvor koji obiluje već spomenutim omega – 3 masnim kiselinama su  jaja, a uz to sadrže i biotin koji se koristi za poboljšanje rasta kose.

5. Suncokretove sjemenke

Samo šačica suncokretovih sjemenki može obogatiti vaše tijelo vitaminom E, koji pospješuje protok krvi u vlasište i samim time ubrzava rast kose.

6.  Slatki krumpir

Batat, odnosno slatki krumpir, prepun je beta karotena, prekursora vitamina A, koji ne samo što promovira zdravo vlasište, već ubrzava i rast kose. No, na umu također morate imati kako previše uzimanja hrane bogate beta karotenom, uzrokuje visoke doze vitamina A u vašem tijelu koji u previsokim koncentracijama može izazvati neželjene posljedice. 

7.  Avokado

Zbog visoke koncentracije esencijalnih masnih kiselina koje se već nalaze u stanicama kože i pomažu da ostane glatka i podatna,  avokado je prastara tajna ljepote. Kada se u obliku maske nanosi na vlasište i kosu, dodatno proizvode kolagen i elastin. Pomiješajte malo avokada s avokadovim uljem te takvu masku nanesite na kosu i vlasište desetak minuta prije pranja. Kosa će biti zahvalna.

8.  Bademi

Upravo ovi orašasti plodovi, natjerat će vašu kosu na brži rast i povećanu gustoću, i to zbog visokog sadržaja biotina. Ako bademe stavite na svoj popis namirnica koje koristite u svojoj ishrani, rezultati su vam zajamčeni i to u roku od mjesec ili dva.


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...