Sreća ili uspjeh? A zašto ne i jedno i drugo? Pružite li djeci osnovu za sreću, imaju šanse biti i uspješna, evo kako je to povezano

Naše i djetetove ambicije

Ako je uopćena definicija sreće: "trajno zadovoljstvo, spokoj, veselje, raspoloženje", zapravo svatko od nas može smisliti svoju definiciju, ovisno o tome što nas osobno usrećuje. Tako će netko sreću povezati sa sigurnošću ili visokim standardom, a netko drugi sa slobodom, ljubavlju, unutarnjim mirom.

Slično je i s pojmom uspjeh. Jedna od najčešćih definicija uspjeha jest: "postignuće vlastitih životnih ciljeva". Međutim, što su vaši životni ciljevi znate samo vi. Kad je riječ o djeci, mi odrasli dajemo si pravo određivati uspjeh umjesto njih i za njih. Bez obzira na najbolje namjere, činjenica je da od djece zahtijevamo da budu uspješna prema našim kriterijima a ne njihovim. Tako većina odraslih smatra da je dijete uspješno ako ima zadovoljavajuće školske rezultate.
Najveći rizik tako zamišljenog uspjeha jest da su roditelji pretjerano ambiciozni. Naime, kada dijete ne može ispuniti ambicije svojih roditelja, započinje dug ciklus disfunkcija u njihovu odnosu, kao i u razvoju djeteta. Upravo zato, veoma je važno odrediti kriterije uspješnosti djeteta prema njegovim sposobnostima, talentima i mogućnostima. Da biste ispunili taj uvjet, nužno je da dobro poznajete dijete.

Što je tinejdžerima najvažnije u životu?

Zaista, koliko poznajete svoje dijete? Zajedničko istraživanje agencije Associated Press i MTV-ja ispitalo je 1.300 osoba od 13 do 24 godine. Istraživanje je provedeno putem upitnika tzv. otvorenog tipa, u kojem svatko ima priliku napisati upravo ono što misli, umjesto da bira jedan od ponuđenih odgovora. Cilj ispitivanja bio je ustanoviti što mlađe generacije najviše ispunjava, što najviše pridonosi njihovoj sreći. Prije nego što vam kažem rezultate, zamolit ću vas da razmislite kako bi vaše dijete u tinejdžerskoj dobi odgovorilo na ovo pitanje, ili možda, što biste odgovorili vi kao odrasla osoba.
Mislite li da je među odgovorima bilo nešto poput riječi - novac? Najbolje ocjene u školi? Seks? Niste pogodili. Čak tri četvrtine ispitanih tinejdžera reklo je da ih sretnim čini kvalitetan odnos s roditeljima i da im je najbitnije vrijeme s obitelji. Tek na drugom mjestu je "druženje s prijateljima", a na trećem "partnerski odnosi".
Zašto sam vas zamolila da razmislite o mogućim odgovorima? Zato što ono što biste vi odgovorili govori o vama. Ono što su odgovorila djeca govori o njima. Projekcija naših vrijednosti na dječji sistem vrijednosti govori o tome koliko ih ne poznajemo, što od njih očekujemo i što je najvažnije, na koji put ih usmjeravamo.

Rano djetinjstvo

Ipak, formiranje sretnog djeteta dugotrajan je proces. Danas se smatra da se već u prvoj godini života određuje hoće li dijete postati optimist ili pesimist, ovisno o ponašanju roditelja, prije svega majke. Ovisno o tome u kolikoj su mjeri zadovoljene djetetove potrebe za hranom, presvlačenjem, ali i nježnošću, dodirom, pažnjom, dijete taj stupanj zadovoljstva prenosi na cjelokupno okruženje. Tako prima informaciju o svijetu kao pretežno ugodnom ili neugodnom.
Optimistična djeca imaju mnogo bolje predispozicije da postanu sretne odrasle osobe, a smatra se da optimizam stečen u djetinjstvu ostaje kao trajna vrijednost i u odrasloj dobi.

Sreća i školski uspjeh

Brojna istraživanja potvrđuju povezanost iskustava iz rane dječje dobi i uspjeha u djetinjstvu i odrasloj dobi. Pokazuju da za akademska postignuća djeteta nisu toliko bitni ni materijalni status ni genska predispozicija, pa čak ni inteligencija, koliko faktor sreće. Istraživanje Univerziteta u Londonu objavljeno i u Daily Mailu, obuhvatilo je više od 15.000 odraslih osoba. Potvrđuje da su najuspješnije odrasle osobe one koje su u djetinjstvu bile sretne, opuštene, nasmijane. Oni su uspješniji i u formiranju stabilnih, dugoročnih, partnerskih i prijateljskih odnosa. Zanimljivo je da su i bolje situirani (čak 22% veći prihodi) od onih odraslih koji o djetinjstvu ne misle kao o sretnom razdoblju.
Zašto je to tako? Sretna djeca izrastu u komunikativnije, otvorenije odrasle osobe, s više samopouzdanja i spremnosti na rizike od onih koji nisu imali sretno djetinjstvo. Zaista, kada pitate sretne osobe zašto su sretne, one kao primjer navode dobre odnose s obitelji i prijateljima, ljubav i zadovoljstvo bavljenja onim što vole. Uspjeh i školska postignuća nemaju značajnu ulogu u ovim odgovorima. Slično tome, kada pitate uspješne osobe zašto su uspješne, kako su do svog uspjeha došli, oni spominju radne navike, dobru koncentraciju, jaku motivaciju… Sreću ne spominju.

Sreća je uvjet za uspjeh

Dakle, da bi vaše dijete bilo uspješno, uvjet je da ima sretno djetinjstvo. Pomozite mu u tome


Roditelji a ne prijatelji. Budite sudionik djetetova života, a ne promatrač. Uvijek se držite uloge roditelja jer će vaša djeca već pronaći dovoljno prijatelja među vršnjacima. Neka vaši odnosi budu što više prijateljski (s mnogo povjerenja, podrške, iskustava), ali uvijek u okvirima roditelj - dijete.

• Pravo na pogrešku. Kada dijete živi u sredini koja mu dopušta da ne bude savršeno, ono uči slobodno razvijati svoje potencijale i "raširiti krila". Zna da će biti prihvaćeno sa svim svojim osobinama te da i ako pogriješi, ima se gdje vratiti.

• Razumijevanje. Mnogi roditelji više razumijevanja pokazuju za prijatelje, susjede, kolege, nego za svoju djecu. Zaboravili su kako je to biti dijete i ne pokušavaju se uz djecu toga podsjetiti. Tako se stvara generacijski jaz, a dijete vas s pravom doživljava kao nekoga tko ga ne razumije i ne poznaje.

• Iskrenost. Pokažite primjerom da poštujete iskenost. Podijelite i vi s djetetom nešto osobno, što možda i nije pohvalno za vas, kako bi shvatilo da je takvo ponašanje u vašem domu dobrodošlo. Kada vam dijete nešto iskreno povjeri, što mu je možda bilo lakše prešutjeti ili slagati, tu iskrenost obavezno pohvalite. U slučaju potrebe, kaznite djelo o kojem dijete govori, ali ne i njegovo iskreno istupanje. 

• Komunikacija. Naučite biti sugovornik, a ne predavač. Komunikacija mora biti dvosmjerna, konkretna, jasna. Ne stavljajte se u superioran položaj. U trenucima kada ne znate što reći, "prebacite" se na neverbalni jezik. I zagrljaj je komunikacija.

• Podrška. Tražite razloge za pohvalu a ne za kritiku. Radujte se njegovim uspjesima i uvijek mu budite vjetar u leđa. Otvoreno mu pokazujte koliko ga volite. Ne brinite se, nećete pretjerati, nećete "razmaziti" dijete.

Američki general George Smith Patton rekao je: "Uspjeh je koliko visoko odskočite kada padnete na dno". Međutim, koliko će dijete odskočiti, koliko dugo letjeti, kojom će se brzinom dignuti kada padne na tlo, uvelike ovisi o vama. Zato se vratimo na početak ovog teksta. Sreća ili uspjeh? Odgovor je: i jedno i drugo. Samo, obratite pozornost na redoslijed. Kad pružite djeci osnovu za sreću, ona imaju šanse biti i uspješna, posebno u svojim (a ne vašim) snovima i ambicijama. To je sasvim dovoljno. Uostalom, ima li većeg uspjeha od toga da se bude sretan?

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...