Čajem od ruže protiv upale grla, čišćenja jetre, glavobolje...

Čaj koji pomaže kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije.

Ružin miris podiže raspoloženje, a sastojci u laticama jačaju srce i nerve.
Čaj od cvjetova pročišćava krv i smiruje. Ruža pomaže i kod liječenja upale grla, reumatizma, žutice, čišćenja jetre, vrtoglavice, glavobolje, a obnavlja i crijevnu floru nakon antibiotske terapije. Ružin cvijet ublažava i menstrualne tegobe, osobito ukoliko je mjesečnica obilna. Osim čaja djelotvoran je i sirup od latica.

Nakon branja i čišćenja od insekata i drugih dijelova biljke, latice se suše na toplom, suhom i tamnom mjestu. Sušenje traje do tjedan dana, ovisno o vlažnosti okruženja. Da bi održale svježinu, kvalitetu i miris, trebalo bi ih čuvati u dobro zatvorenoj ambalaži na suhom i tamnom mjestu. Za to su najbolje posude od stakla, porculana ili limene kutije.
Čaj se nikako ne preporuča trudnicama bez konzultacije s liječnikom, kao i osobama koje imaju problema s kamenjem u bubrezima i žučnoj vrećici. Kod posebno osjetljivih osoba također može doći do neželjenih efekata u vidu problema s disanjem, žgaravice i mučnine. Ukoliko se tako nešto dogodi, treba prekinuti s konzumiranjem ovog čaja.
Čaj se priprema tako što se dvije jušne žlice osušenih i usitnjenih latica preliju sa 3dl vrele vode. Sadržaj se ostavi poklopljen da odstoji pet do deset minuta, zatim procijedi i pije. Radi boljeg okusa treba birati latice s jačim mirisom i ne pretjerano osušene. Čaju može se dodati i med po želji ili drugi zaslađivači. Ukusan je i poslužen s keksom i džemom.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...