Ulje divljeg origana u borbi protiv ešerihije koli

Ešerihija koli je  rasprostranjena bakterija koja ima nekoliko vrsta i podvrsta od kojih je većina bezopasna, a nekada i korisna.  Jedna od njih, prirodno nastanjuje regiju donjeg stomaka kod ljudi i toplokrvnih životinja.
Ipak, postoje i vrste koje mogu da uzazovu zdravstvene komplikacije, a nekada  i smrt.
Bezopasne vrste ove bakterije koje nastanjuju ljudski probavni trakt, proizvode vitamin K i na taj način štite  želudac od drugih, opasnih bakterija.
Kada je riječ o infekciji ovom bakterijom, lako je utvrditi odakle ona dolazi jer sve vrste ešerihije koli se razvijaju na specifičan način u odnosu na okruženje. Tako se može utvrditi da li infekcija dolazi od životinja, ptica i tako dalje. U poslednje vrijeme, ulje divljeg origana se pokazalo kao efikasno sredstvo u borbi protiv ovih infekcija.

Kako dolazi do infekcije?

Uzrok infekcije na primjer može biti voda iz bunara ili drugih rezervoara koja je zagadjena ljudskim, životinjskim ili ptičjim izmetom.
Takodje, neke vrste ešerihije mogu da mutiraju u tijelu i tako postanu potencijalno opasne. Ako je čovjek zdrav, one uglavnom izazovu proliv i organizam ih sam odstrani. Medjutim, kod osoba sa narušenim imunim sistemom, vrste O157:H7 i O111:B4 mogu da izazovu teže posljedice –  infekcije urinarnog i probavnog trakta, a nekada i meningitis dok se rijetko javjaju  upala pluća i neka septička oboljenja.

Kako se koristi ulje divljeg origana u liječenju ešerihije koli?

U kašičicu maslinovog ulja, tokom prva 2 do 3 dana terapije, umiješajte jednu kap ulja divljeg origana. Potom dnevne doze možete povećavati, do najviše 12 kapi dnevno (3 puta po 4 kapi posle svakog jela). Ovako treba uzimati ulje redovno 21 dan, a onda napraviti pauzu od 10 dana.  Postupak se može ponoviti ako postoji potreba. Posle terapije poželjno je pojačati unos gvoždja i u ishrani koristiti koprivu, med i peršun.

Divlji origano – za šta se još koristi?

U liječenju infekcija urinarnog trakta prirodnim metodama sve češće se koristi divlji origano. Origano ulje je kao lijek od davnina poznato zbog ljekovitih svojstava. Još su ga drevni Vavilonci  koristili za liječenje bolesti pluća i srca.
Danas,  ulje divljeg origana je jedno od  najmoćnijih prirodnih sredstava sa jakim antiseptičkim i antibiotskim dejstvom. Neka ispitivanja pokazuju da je ulje origana podjednako efikasno protiv infekcija kao i savremeni antibiotici, nekada i više. Zagovornici primjene ovog ulja u liječenju tvrde da je ono djelotvorno u borbi protiv čak 25 različitih bakterija, gljivica i parazita kao što su stafilokoke, ešerihija koli, pseudomonas eruginosa, listerija, kandida.
Ulje origana je i dobro preventivno sredstvo  protiv  prehlade i gripa. Upotrebljava se još i za upale sinusa, protiv bronhitisa, infekcija grla, usta i nosa, za astmu, suzbijanje crevnih parazita, za jačanje imuniteta, protiv akni i bubuljica i protiv kožnih infekcija.

Koji origano je ljekovit?

Ljekovito origano ulje dobija se od lišća divljeg origana, ali ne onog koji koristimo kao začin. Divlji origano raste na  nadmorskim visinama od 1500  do 2000 metara.
Liječenje
Kod infekcija noktiju gljivicom kandidom, oprani i suvi nokti umoče se u origano ulje na minut dva, dva puta dnevno, nekoliko dana. Posle toga tri puta dnevno, u ukupnom trajanju od šest mjeseci, treba mazati nokte sa 2 do 3 kapi ovog ulja.
Kod iritacija i svraba na koži, na tim mjestima nanesite nekoliko kapi ulja. Osobe koje  imaju  osjetljivu kožu trebalo bi da prvo origano ulje razblaže maslinovim ili nekim drugim uljem.
Za bubuljice i akne,  u  sredstvo za čišćenje lica, dodajte kap, dvije origano ulja.
Važna napomena: Pravo, kvalitetno i originalno origano ulje veoma je jako, pa se preporučuje oprez pri primeni kada je u pitanju doziranje i strogo pridržavanje savjeta koje navodi uputstvo za upotrebu. Obavezno konsultujte ljekara prije nego počnete da ga koristite za lečenje.
Kontraindikacije
Ulje divljeg origana ne  treba da koriste osobe koje pate od nedostatka gvoždja u organizmu, jer se mogu ispoljiti neka neželjena dejstva (nuspojave ) kao što je na primjer slabija apsorpcija gvoždja u organizmu. Ulje origana ne treba da primenjuju ni osobe sa povišenim krvnim pritiskom i srčani bolesnici. Dojenje i trudnoća takodje su stanja kada ne treba koristiti ulje divljeg origana.


Journal De Luxe