Šta je potrebno znati o probioticima?

Većina bakterija u našim telima je bezopasna i potrebno je imati određenu količinu bakterija u organizmu kako bi telo moglo normalno funkcionisati. Probiotike pronalazimo u hrani ili suplementima. Sadrže dobre bakterija koje se obično nalaze u crevima.
Šta su probiotici?
Prema službenoj definiciji, probiotici su živi organizmi koji imaju odlično delovanje na zdravlje kada se u organizmu nalaze u optimalnoj količini. Probiotici su obično bakterije, ali postoje i neke vrste gljivica koje funkcionišu kao probiotici.
Probiotike možete uneti putem suplemenata i hrane koja je prošla bakterijsku fermentaciju. Probiotici se ne smeju zameniti s prebioticima jer su prebiotici zapravo dijetalna vlakna koja pomažu hraniti zdrave bakterije koje se već nalaze u crevima.
Postoji veliki broj različitih probiotika koji imaju odlično delovanje na zdravlje. Najčešći probiotici su Lactobacillus i Bifidobacterium. Većina suplemenata kombinuje različite vrste probiotika. To su probiotici širokog spektra za koje još nema dovoljno naučnih dokaza da potiču zdravlje organizma.
Značaj mikroorganizama u crevima
Skup mikroorganizama u crevima se naziva crevna flora. Vaša crevna flora sadrži oko stotinu različitih vrsta mikroorganizama. To su bakterije, gljivice i virusi, ali u najvećem udelu zapravo bakterije.
Većinu crevne flore pronalazimo u debelom crevu. Naučnici često ističu da je crevna flora zaboravljeni organ jer ona zapravo obavlja niz različitih funkcija, što je karakteristično za organske sisteme. Crevna flora učestvuje u regulaciji rada metabolizma i imunog sistema.
Ali, nisu svi organizmi u crevnoj flori dobri. Crevna flora je jako osetljiva na spoljne nadražaje i istraživanja su pokazala da neuravnotežena crevna flora može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući gojaznost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, bolesti srca, rak debelog creva, Alchajmerovu bolesti, depresiju i još niz drugih bolesti i stanja. Probiotici i prebiotska vlakna mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže mikroorganizama u crevnoj flori i na taj način omogućavaju da taj zaboravljeni organ radi normalno.
Zdravstvene prednosti probiotika
Hronična upala
Istraživanja su pokazala da probiotici mogu ublažiti hroničnu upalu u telu koja je vodeći uzročnik niza bolesti.
Anksioznost i depresija
Probiotici mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.
Holesterol
Nekoliko vrsta probiotika može regulisati ukupan nivo holesterola i smanjiti nivo LDL holesterola.
Krvni pritisak
Pokazalo se da probiotici učestvuju u regulaciji krvnog pritiska.
Imunitet
Nekoliko istraživanja pokazuje da probiotici mogu podstaći rad imunog sistema.
Zdravlje kože
Postoje dokazi koji upućuju da se probiotici mogu koristiti za lečenje akni, ekcema i ublažavanje simptoma psorijaze.
Postoje li mere opreza?
Probiotike uglavnom dobro podnosi većina ljudi. No, u prvih nekoliko dana nakon redovnog uzimanja probiotika ćete možda primetiti promene u radu digestivnog sistema. To mogu biti pojačani gasovi ili blaga abdominalna bol.
Probiotici mogu biti opasni za osobe sa oslabljenim imunim sistemom i tada povećavaju rizik od nastanka infekcija. Preporučuje se da probiotike naročito pažljivo unose osobe koje boluju od HIV - a ili AIDS - a.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...