Prirodni eliksir – domaći sirup od koprive

Smatraju ga univerzalnim eliksirom za čišćenje i jačanje krvi, prirodnim sredstvom koje liječi anemiju, probleme s bubrezima, astmu i gubitak kose. Riječ je o domaćem soku od koprive, u kojem jednako uživaju i oni koji imaju zdravstvenih problema kao i oni koji jednostavno vole prirodno, ukusno i zdravo piće u svako doba dana.
Mart, odnosno početak proljeća idealno je vrijeme za branje mladih listova koprive od kojih se radi ovaj prirodni eliksir. Napravite ga sami – donosimo vam narodni recept u kombinaciji s medom i limunom, nepogrešivu kombinaciju prirodnih sastojaka u kojoj generacije uživaju već desetljećima.
Važno je napomenuti da je nužno brati isključivo mlade listove koprive (vrh i 3-4 lista ispod vrha) na području koje nije zagađeno saobraćajem ili industrijskom proizvodnjom.


Šećer možete zamijeniti medom ili stevijom.


Sastojci (osnovni recept):

1 litra pročišćene (filtrirane) vode
400 gr svježih, mladih listova koprive
7 limuna
800 gr smeđeg šećera (ili drugog zaslađivača po želji)
5 supenih kašikica meda od livade
Priprema:
Listove koprive dobro operite. U posudu ulijte pročišćenu vodu i 5 limuna koje ste prethodno narezali. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan dobro izgnječite sve sastojke, pa procijedite. Dodajte zaslađivač (šećer, steviju) i svježe iscijeđeni sok od preostala 2 limuna.  Zakuhajte smjesu do vrenja i ostavite 5 minuta da vrije, uz neprestano miješanje.
Ako primijetite pjenu, uklonite je s površine. Koristite li med, njega ne stavljate tijekom kuhanja, nego kad se smjesa već gotovo ohladila, neposredno prije ulijevanja u sterilizirane staklenke. Staklenke dobro zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sirup od koprive možete pripremiti i bez kuhanja. Posudu s koprivom, vodom i limunima ostavite 24 sata da odstoji, a potom smjesu procijedite (zgnječite limune i koprivu) i dodajte joj zaslađivače.  Sve dobro promiješajte i ostavite još 3-4 sata da se sladilo otopi, uz miješanje, a sirup zatim izlijte u sterilizirane staklenke.

Journal De Luxe