Ovo su kućanski poslovi koje bi djeca trebala obavljati, a roditelji ih 'štede'

  

djeca_kućanski-poslovi_odgoj_porodica_magazin

Biti dio obitelji znači dijeliti lijepe i one manje lijepe trenutke. Zajedništvo donosi različite blagodati, ali i brojne obaveze. Jedna od njih svakako su i mnogima zamorni kućanski poslovi – kuhanje, čišćenje, pranje rublja nešto je što u modernim obiteljima srećom više nije rezervirano samo za žene. A osim što odrasli članovi podjednako na sebe preuzimaju ovaj teret, dio bi trebalo prepustiti i djeci. Naime, psiholozi smatraju kako je obavljenje kućanskih poslova dobro za njihov razvoj – naravno, ključ je u tome da obaveze koje im prepuštamo budu u skladu s njihovom dobi.

 

„Djeca svakako trebaju imati neke obaveze“, i dodaje kako mnogi roditelji čekaju predugo misleći da dijete treba biti potpuno sposobno obaviti neki zadatak, a to je pogrešno jer dijete uči kroz samu praksu.

 

Mnogi roditelji strahuju da će preopteretiti svoje dijete pa ga nastoje poštedjeti kućanskih poslova. Dio njih smatra i kako će sve ionako bolje obaviti sami – a ovakvo je razmišljanje prilično štetno. Kad djetetu prepustimo neku domaćinsku obavezu za koju će biti zaduženo samo ono, pokazujemo mu da vjerujemo u njegove sposobnosti. Roditeljskom perfekcionizmu ovdje nema mjesta - čak i ako prvih deset puta mališan baci smeće u pogrešnu kantu ili razbije koji tanjur, gledano dugoročno vaše strpljenje urodit će plodom, dijete će s vremenom postajati sve samostalnije, odgovornije i vještije.

 

Ne samo da će njegov dio obavljena posla biti stvarna pomoć za roditelje, nego će ovo imati pozitivan utjecaj na razvoj djetetovih dobrih navika. Ako dijete uključimo u kućanske poslove, ono će, tvrde dječji psiholozi, razvijati i komunikacije vještine, a naučit će i kako funkcionira timski rad.

 

Jim Fay, priznati američki stručnjak za odgoj i obrazovanje s 30-godišnjim iskustvom, tvrdi kako se svaka osoba želi osjećati potrebno i korisno – volimo znati da dajemo svoj doprinos, a ovo vrijedi kako za odrasle, tako i za djecu.

 

„No djeca se neće se moći tako osjećati ako nemaju nikakve obaveze u domaćinstvu i ničim ne doprinose obitelji“, upozorava Fay.

djeca_kućanski-poslovi_odgoj_porodica_magazin

Čak i ako dijete svoj zadatak obavlja preko volje, osjetit će zadovoljstvo obavljenog posla. Na kraju krajeva, razmisli želiš li da tvoje dijete jednog dana bude sposobno pripremiti dobar obrok i brinuti se za obitelj ili da očekuje kako će sve umjesto njega obaviti netko drugi. Dakle, odabrati nekoliko kućanskih poslova za dijete bez sumnje dobro je za sve, a jedino na što treba pripaziti jest da su zadaci koje mu prepuštamo u skladu s djetetovom dobi. Evo popisa primjerenih poslova za djecu od samo 2 godine na dalje:

 

Djeca od 2 do 3 godine

Pospremiti igračke

Napuniti posudu s hranom za psa ili mačku

Odložiti prljavo rublje u košaru

Obrisati prolivenu tekućinu

Složiti knjige i časopise

Obrisati prašinu

 

Djeca od 4 do 5 godina

Složiti svoj krevet

Pomoći složiti stol za objed

Donijeti poštu iz sandučića

Zalijevati cvijeće

Pomoći kod pražnjena perilice za suđe

Pomoći razvrstati namirnice nakon kupnje

Oprati plastično posuđe

Pripremiti zdjelicu žitarica s mlijekom

 

Djeca od 6 do 7 godina

Sortirati čisto rublje

Samostalno složiti stol za objed

Pomoći u vrtu

Pomesti

Pospremiti svoju sobu

Očistiti cipele

Iznijeti smeće

 

Djeca od 8 do 9 godina

Usisavati

Pomoći u kuhinji

Očistiti stol nakon objeda

Pripremiti si doručak

Pripremiti jednostavna jela, kao što stu tjestenina ili riža, uz roditeljski nadzor

Guliti povrće

Prošetati i iščetkati psa

Prišiti gumb

Napuniti perilicu rublja

Objesiti rublje

 

Djeca starija od 10 godina

Složiti čisto rublje

Samostalno napuniti i isprazniti perilicu za suđe

Oprati prozor

Oprati auto

Promijeniti posteljinu

Očistiti kupaonicu

Kuhati jednostavna jela, uz roditeljski nadzor

(zena)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...