ZDRAVA I RAZNOLIKA PREHRANA: Ovo voće topi masti

 

banane_voće_vitamini_minerali_vlakna_zdrava-prehrana_zdravlje_mršavljenje

Voće je izuzetno važan dio izbalansirane i zdrave prehrane. Stručnjaci savjetuju svaki dan konzumirati dvije porcije voća, pri tome veličina porcije iznosi 250 grama.

 

Voće je bogato esencijalnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale, vlakna i antioksidante. Vitamini poput vitamina C i A te minerali poput kalija i magnezija ključni su za održavanje zdravlja i pravilnog funkcioniranja tijela. Ono sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do kroničnih bolesti poput srčanih bolesti i raka.

 

Vlakna u voću pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava. Pomažu u prevenciji zatvora, snižavaju rizik od bolesti debelog crijeva i mogu pridonijeti osjećaju sitosti, što pomaže u kontroli tjelesne težine. Redovita konzumacija voća povezana je sa smanjenim rizikom od mnogih kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, moždani udar, visoki krvni tlak i dijabetes tipa 2. To je zbog kombinacije hranjivih tvari, vlakana i antioksidanata.

 

Mnoge vrste voća, poput lubenice i jagoda, sadrže visok udio vode, što pomaže u održavanju hidratacije tijela. Hidratacija je ključna za pravilno funkcioniranje svih tjelesnih sustava. Voće, posebno ono bogato vitaminom C poput naranči, limuna i bobičastog voća, može pomoći u jačanju imunološkog sustava. No, pojedino voće može pomoći i prilikom sagorijevanja masti i gubitka kilograma.

 

Banane – vaš najbolji prijatelj za mršavljenje

Banane su jedno od najpopularnijih voća na svijetu, poznate po svom hranjivom profilu i mnogim zdravstvenim prednostima. One su bogate vitaminima poput vitamina C i B6, te mineralima kao što su kalij i magnezij. Kalij je posebno važan za održavanje zdravlja srca i regulaciju krvnog tlaka.

 

 

S druge pak strane banane sadrže dijetalna vlakna, što pomaže u održavanju zdrave probave i može pomoći u prevenciji zatvora​.Iako nema čarobne namirnice koja će sama po sebi otopiti masti na trbuhu, banane mogu biti korisne kao dio uravnotežene prehrane i zdravog načina života koji može pomoći u smanjenju tjelesne masti, uključujući masnoću na trbuhu.

 

Banane ne sadrže puno kalorija

Ovo je voće relativno niskokalorično, što ga čini dobrim izborom za međuobrok. S obzirom na to da jedna srednja banana sadrži oko 105 kalorija, mogu pomoći u kontroliranju unosa kalorija, što je ključno za gubitak masti​. Banane su bogate dijetalnim vlaknima, uključujući pektin i otporni škrob, što pomaže u održavanju osjećaja sitosti i smanjenju ukupnog unosa kalorija. Vlakna također poboljšavaju probavu i reguliraju šećer u krvi, što može pomoći u smanjenju nakupljanja masti.

 

Kako piše Freundin, zbog svoje prirodne slatkoće, banane mogu zadovoljiti želju za slatkim, što može smanjiti potrebu za nezdravim, visokokaloričnim slatkišima i desertima. Banane su bogate kalijem, koji pomaže u regulaciji ravnoteže tekućina u tijelu i može smanjiti nadutost. Nadutost može pridonijeti osjećaju napuhnutosti u trbuhu, pa smanjenje nadutosti može pomoći trbuhu da izgleda ravnije.

 

Većina nutricionista se slaže da je konzumacija jedne do dvije banane dnevno zdrava za većinu ljudi. Ovo je dovoljno da se iskoriste sve prednosti koje banane pružaju, poput vitamina, minerala i vlakana, a da se ne unese previše šećera ili kalorija​..

(novilist)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...