Kotli: Skrivena oaza u srcu Istre očarava svojim bajkovitim okruženjem i prekrasnim slapovima

 

ISTRA_KOTLI_LIFESTYLE_MAGAZIN_PUTOVANJA

Smješteno u blizini gradića Huma, selo Kotli predstavlja pravu prirodnu oazu u unutrašnjosti Istre. Ovo slikovito selo, napušteno već četiri decenije, zadržalo je svoj autentični šarm i postalo sve popularnija destinacija za ljubitelje prirode.

 

Kotli su najpoznatiji po svojim prirodnim bazenima ispunjenim tirkiznom vodom, koji su oblikovani rijekom Mirnom. Ta jedinstvena kotlasta udubljenja u vapnenačkoj stijeni, po kojima je selo i dobilo ime, podsjećaju na svjetski poznati Pamukkale u Turskoj.

Voda iz rijeke Mirne stvara impresivne slapove i bazene, stvarajući prizor koji oduzima dah. Najbolje vrijeme za posjetu Kotlima je proljeće ili jesen, kada je korito rijeke puno vode, omogućujući posjetiocima da se kupaju u ovim prirodnim bazenima.

Iako danas napušteno, Kotli su nekad bili jedno od najvažnijih središta u regiji Humštine. Tokom 18. i 19. vijeka, selo je bilo poznato po svojim mlinovima. Kotli su tada bili domaćini čak 60 mlinova, od kojih je jedan obnovljen i još uvijek u funkciji, svjedočeći bogatoj istoriji ovog mjesta. Selo je sačuvalo svoj izgled iz 19. vijeka, pružajući posjetiocima osjećaj romantičnog putovanja u prošlost.

Iako u selu niko ne živi već decenijama, Kotli privlače sve više posjetilaca, posebno ljubitelje prirode, fotografije i istorije. Turisti ovdje mogu uživati u miru i tišini, daleko od gradske vreve. Kotli su takođe popularni među onima koji traže savršene kulise za fotografije, zahvaljujući svojim jedinstvenim prirodnim formacijama i očaravajućim pejzažima.

Iznad samih kotli nalazi se i konoba gdje posjetioci mogu probati autentična istarska jela dok uživaju u prekrasnom pogledu na rijeku i slapove.

 

Do Kotli se može doći automobilom, a vožnja kroz slikovite istarske krajolike dodatno obogaćuje cjelokupno iskustvo posjete ovom skrivenom dragulju.

Ovo mjesto nudi idealan bijeg za sve one koji traže mir, prirodne ljepote i istorijske znamenitosti. Ako planiraš posjetiti Istru, Kotli su destinacija koju ne smiješ propustiti.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...