Vježbe s vijačom: Vraćaju nas u dane djetinjstva, a oblikuju tijelo iz snova!

 

vježbe_vježbanje_fitness_trening_zdravlje_mršavljenje_vježbe-s-vijačom

Preskakanje vijače jedna je od najboljih kardio vježbi s kojom ćete razgibati cijelo tijelo, a pomoći će vam i da izgubite na težini te ojačate svoje mišiće, ali i kosti. Iako je preskakanje vijače, odnosno užeta, jedna od aktivnosti koja se najviše pripisuje djeci koja ju koriste kao neku vrstu zabave, vježbe s vijačom su je odlične i za odrasle.

 

Naime, preskakanje vijače ubrzava rad srca i disanje pa se, vaše srce s vremenom jača, a poboljšava se i kapacitet pluća.

 

Osim što je ovo odlična kardio vježba, ona ojačava i mišiće cijelog tijela.

 

Sa samo 20 minuta izvođenja vježbi s vijačom na dan primijetit ćete pozitivne promjene. Također, ovo je vrlo zabavna aktivnost pa, ako ne volite klasične vježbe, preskakanje vijače može biti odličan izbor za zabavno razgibavanje.

 

Vijaču možete preskakati na brojne načine, a mi ih donosimo nekoliko:

 

1. Klasično preskakanje vijače

S klasičnim preskakanjem vijače upoznati su gotovo svi pa ovdje nisu potrebna prevelika objašnjenja. Jednostavno zamahnite vijačom i preskočite ju sunožno. Ovu vježbu možete izvoditi sporije ili brže ovisno o tome koliko ste spretni.

 

Na početku vam možda i neće ići najbolje, ali važno je ne odustati odmah. Kao i sa svime i ovdje je najvažnija praksa, a prednost vijače je što zapravo vježbate i zabavljate se.

 

2. Preskakanje s noge na nogu

Nakon što ste savladali klasično preskakanje vijače, možete uvesti i preskakanje s noge na nogu. Dakle, jednom vijaču preskočite lijevom nogom, drugi put desnom.

 

Kao i s klasičnim preskakanjem, ovu vježbu možete izvoditi u različitim intenzitetima. Polakše ili brže, odabir je na vama.

 

3. Visoki skip preko vijače

U ovoj vježbi ćete vijaču preskakati isto s noge na nogu, ali ćete koljena dizati najviše što možete. Ovo je malo izazovnija vježba koja se na kraju i isplati.

 

I ovdje možete vježbu izvoditi sporije ili brže, a najvažnije je odabrati način koji vam najviše odgovara i koji neće dovesti do ozljeda.

 

Isto tako, ako ste tek početnik koji tek kreće s vježbama s vijačama, ovu vježbu radite kada dobijete određenu kondiciju.

 

4. ‘Jumping Jacks’ s vijačom

U ovoj vježbi, vijaču ćete preskakati tako što ćete skočiti sunožno, a prilikom spuštanja na tlo ćete raširiti noge u širini ramena.

 

Ovo može biti i pomalo izazovno, a osim što je ovo odlična kardio vježba, ovo je i vježba za mozak jer morate razmišljati o dvije radnje istovremeno.

 

Kako biste shvatili kako se radi ova vježba, prvo probajte napraviti običan ‘Jumping Jack’ tako da skočite sa skupljenim nogama, a potom s raširenim dok su vam ruke uz tijelu u položaju kako bi i bile da imate vijaču. Potom isto ponovite samo s vijačom.

 

5. Preskakanje na jednoj nozi

Preskakanjem vijače na jednoj nozi ćete zaista uvježbati svoju ravnotežu i ojačati trbušne mišiće. Ako radite ovu vježbu, ne morate cijelo vrijeme skakati na jednoj nozi već tri ili četiri puta skočite na lijevoj nozi pa tri ili četiri puta na desnoj i tako sve dok ne odradite željeno trajanje vježbe.

 

Zaključak

Preskakanje vijače nije samo odlična kardio vježba već jača mišiće cijelog tijela, ali i kosti te je vrlo zabavna. Osim klasičnog preskakanja vijače, možete uvesti brojne alternative poput skakanja na jednoj nozi ili visokog skipa.

(n1)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...