Pet najvažnijih pravila za njegu kože zimi

 

njega-kože_hidratacija_zima_ljepota

Koliko je ljeti važna zaštita kože od sunca, toliko je zimi hidratacija zlatno pravilo njege. To, međutim, ne znači da vam je dovoljna samo dobra krema već da na različite načine zadržite vodu pod kožom.

 

Za ljeto svi znamo da je najvažniji korak u njezi kože zaštita od štetnih utjecaja UV zraka. Zimi je ipak najvažnija hidratacija, koja podrazumijeva upotrebu bogatijih krema koji će dubinski vlažiti kožu izloženu suhom hladnom vazduhu napolju i suhom toplom vazduhu u prostorijama koje se griju.

 

Koža se zato zimi više suši, peruta, vidljivije su dehidratacijske linije koje liče na sitne bore. Čak i masna koža može da ima ovaj problem. Da biste sve ovo spriječili na vreme, evo zlatnih pravila zimske njege kože.

 

Ojačajte zaštitnu barijeru

Jaka zaštitna barijera kože prva je linija odbrane, pogotovo zimi kada je izložena velikim promjenama temperature, nivoa vlage, vjetru i hladnoći. A da je oštećena, znat ćete ako koža počne da vas zateže, svrbi ili je iziritirana.

 

Kako biste ojačali zaštitnu barijeru, birajte proizvode koji sadrže sastojke poput niacinamida koji podstiče proizvodnju ceramida u koži, ima antiupalna svojstva i ujednačava ten. Također, dobri su proizvodi koji i sami sadrže ceramide i lipide, a dobro je i da su bogatije teksture kako bi zaključali vlagu u koži.

 

Pred spavanje ide dupla njega

Pošto se koža preko noći odmara i obnavlja, pravilna večernja njega je veoma važna zimi. Ona podrazumijeva da kožu treba prvo dobro da očistite, pa tek onda da joj date pravi aktivni sastojak poput retinola, pa ga koristite naizmjenično s peptidima koji pomažu regeneraciji kože nakon retinola. Poslije toga nahranite je kremom bogatom ceramidima. Ipak, s retinolom budite oprezni jer ako je koža iziritirana i suha od hladnoće, retinol samo može pogoršati stvari.

 

Piling ne radite svaki dan

Iako vam se možda čini da će eksfolijacija pomoći kod kože koja se peruta, pazite da dodatno ne ošteti zaštitnu barijeru. Zimi je dovoljno da radite piling jednom ili dva puta sedmično, s tim da ne kombinujete hemijski i fizički piling, jer to može dovesti od crvenila i iritacije, piše Žena.

 

Bez antioksidanata ne može

Nagla promjena temperature, kao i suhi tupli vazduh unutra najviše štete koži. Čak topli vazduh sadrži više toksina, što se više vidi na koži. Zato je bitno uvesti u rutinu antioksidanse koji će štititi kožu od toksina i slobodnih radikala, pa i od UV zraka i plavog svjetla od monitora i ekrana mobilnih uređaja. To su sastojci poput vitamina C i E i niacinamida.

 

Preskočite ulja za masnu kožu

Samo zato što je hladno, ne morate naizostavno omiljene hidratantne kreme zamijeniti uljima. Ona će prijati suhoj koži, ali ne i masnoj, pogotovo ako je sklona aknama. Ulja mogu dodatno pospiješiti zatvaranje pora i pojavu akni. Za vas je bolje da se držite proizvoda s dimetikonom, ceramidima i hijaluronskom kiselinom.

(radiosarajevo)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...