Ova hrana poboljšava raspoloženje, uvrstite je u svoj jelovnik

 

zdravlje_zdrava-hrana_raspoloženje_sreća

Hrana koju svakodnevno konzumiramo izuzetno je važna za psihičko i fizičko zdravlje, ali i za normalno funkcionisanje.

 

Dopamin, jedan od hormona sreće, pojačava osjećaj blagostanja i zadovoljstva. Pojedina hrana može potaknuti oslobađanje dopamina, stoga je važno unositi hranu koja će povećati razinu dopamina.

 

Lifestyle coach Nayma Hasan Diana navela je koja hrana poboljšava raspoloženje i zbog čega.

 

Tamna čokolada

Tamna čokolada je bogata antioksidansima te je izrazito moćna zbog svojeg sadržaja feniletilamina, spoja koji može poboljšati raspoloženje i time povećati razinu dopamina u mozgu. Može biti dobar međuobrok prije treninga jer diže razinu energije.

 

Riba i jaja

Ribe i jaja bogate su proteinima te su odlične su za povećanje dopamina. Riba je dodatno bogata omega-3 masnim kiselinama koje igraju veliku ulogu u funkciji dopaminskih receptora.

 

Diana savjetuje da svojoj prehrani dodamo hranu bogatu proteinima.

 

"Pomaže nam izgraditi mišiće i pomaže kod boljeg oporavka. Veći unos proteina povezan je s boljim raspoloženjem", rekla je.

 

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke izvor su zdravih masnoća i drugih nutrijenata. Sjemenke i orašasti plodovi imaju hranjivu vrijednost, a bogate su tirozinom - aminokiselinom koja gradi dopamin.

 

Avokado

Avokado je izvor zdravih masnoća, djeluje protuupalno i pomaže u kontroli razine šećera u krvi. Također, sadrži značajne količine folata, ili vitamina B9 koji pomaže mozgu da proizvede dopamin.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...