Kako preživjeti Blue Monday: Snaga prirode kao najbolji antidepresiv

 

Blue-Monday_ponedjeljak_januar_antidepresiv_priroda_šetanje

Siječanj nosi sa sobom različite izazove, a treći ponedjeljak u mjesecu postao je poznat kao "Blue Monday", navodno najdepresivniji dan u godini. Ova kombinacija hladnoće, financijskih izazova i zimskog umora može itekako utjecati na naše emocionalno stanje.

 

Naziv “Blue Monday” populariziran je 2005. godine od strane britanskog psihologa Cliffa Arnalla, koji je koristio kompleksnu formulu koja uključuje faktore poput vremenskih uvjeta, dugova, motivacije i nedavno započetih novogodišnjih rezolucija. Prema njegovom proračunu, treći ponedjeljak u siječnju donosi kombinaciju negativnih faktora koja rezultira vrhuncem depresije.

 

Iako je formula i sama izazvala rasprave u znanstvenoj zajednici, “Blue Monday” postao je dio kolektivne svijesti, označavajući dan kada mnogi ljudi osjećaju težinu zimskih mjeseci, financijski pritisak nakon blagdana, te gubitak motivacije za postizanjem novogodišnjih ciljeva.

 

Jedan od ključnih elemenata u borbi protiv Blue Monday-a leži u povezivanju s prirodom.

Ova prirodna terapija može pružiti osvježavajući bijeg od svakodnevnih stresa te pridonijeti mentalnom blagostanju. U nastavku, istražujemo kako boravak u prirodi može postati učinkovit alat u suočavanju s izazovima ovog specifičnog dana i podići naše emotivno stanje na pozitivniju razinu.

 

Šetnja u prirodi: Prošetajte parkom, šumom ili uz obalu. Svjež zrak i prirodna okolina mogu imati umirujući učinak na vaše emocionalno stanje.

 

Vrtlarstvo: Ako imate priliku, posvetite se vrtlarenju. Rad s biljkama i zemljom može imati terapeutski učinak i pružiti osjećaj postignuća.

 

Piknik ili kampiranje: Organizirajte jednostavan piknik ili planirajte vikend kampiranje. Povezivanje s prirodom na ovaj način može pružiti osjećaj bijega od svakodnevnih briga.

 

Meditacija u prirodi: Sjednite ili lezite na mirnom mjestu, zatvorite oči i fokusirajte se na zvukove prirode. Meditacija u prirodi može donijeti unutarnji mir.

 

Fotografiranje prirode: Uhvatite ljepotu prirode oko sebe. Fokusiranje na estetiku može poboljšati vaše raspoloženje.

 

U konačnici, Blue Monday može biti izazovan, ali promjena perspektive i povezivanje s prirodom mogu pridonijeti pozitivnom mentalnom stanju. Razmislite o ovim prijedlozima i pronađite svoj vlastiti način suočavanja s izazovima ovog specifičnog.

(green)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO