Kako ispijanje kafe ujutro može spriječiti nakupljanje masnih naslaga

 

kafa_fitness_mršavljenj_zdravlje

Uživanje u kafi može imati više zdravstvenih prednosti za naš organizam. Osim što daje energiju i ima dobar okus, mnogima je postala dio svakodnevnih rituala. Zbog svojih svojstava, mnogima bi mogla postati još draža.

 

Naime, samo jedna dodatna šolja kafe ujutro može vam pomoći da smršavite. Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ispijanje dodatne šolje nezaslađene kafe povezano je sa smanjenim rizikom od debljanja tokom četiri godine.

Studija se sastojala od sudionika koji su često ujutro uživali u napicima s kofeinom. Otkriveno je da su oni koji su konzumirali nezaslađenu dodatnu šolju kafe izgubili otprilike 118 grama tokom četiri godine. Međutim, oni koji su u kavu dodali žličicu šećera udebljali su se za 118 grama u istom razdoblju.

 

Treba istaknuti da ispijanje dodatne šolje nezaslađene kafe ujutro može zadovoljiti ukupni apetit, dajući mu osjećaj sitosti što često znači manje međuobroka tokom dana.

 

"Povećanje unosa toplog, nisko-kalorijskog napitka može poboljšati tjelesnu težinu jer povećanje tečnosti posebno tople tečnosti, može poboljšati osjećaj sitosti, što može dovesti do manjeg ukupnog unosa kalorija tokom dana", navodi Erin Palinski- Wade, dijetetičarka iz New Jerseyja.

 

Dok šećer može poništiti učinke sitosti, Palinski-Wade je sugerisala da vrhnje i mlijeko imaju vlastite prehrambene prednosti.

 

"Dodaci mlijeka i vrhnja mogu dodati proteine/masti, što može pomoći kod sitosti. Osim toga, mali broj pojedinaca koristi prekomjerne količine mlijeka ili vrhnja kao što to čine s dodanim šećerom, zbog sklonosti slatkišima", objasnila je.

 

Začini kao što je cimet također mogu zadovoljiti vašu potrebu za dodatnom slatkoćom kafe, a da pritom ne doprinesu debljanju. Dodavanje kafe dobro uravnoteženoj prehrani također smanjuje rizik od bolesti uključujući dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti i neke vrste raka.

 

Pored toga, kafa je stimulans pa podiže vašu stopu metabolizma u stanju mirovanja što vam omogućuje da sagorite više kalorija tokom dana. Također, dodatna šolja kafe ujutro biti učinkovitija kada je riječ o sagorijevanju masti jer kada ste u stanju gladovanja, vaš nivo glikogena je nizak i kada će vam pomoći kod gubitka masnog tkiva.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...