"Koselig": Norveški recept protiv zimske depresije

 

zima_zajedništvo_norveška_koselig

Zimu se unatoč blagdanima koji ju krase često smatra najtmurnijim dobom godine – hladno je, drveće je ogolilo svoje grane, rano se smrači. Nema poleta koji nam donose sunčane zrake i mirisi svježe rascvjetane i probuđene prirode.

 

Stanovnici malog norveškog grada Tromsøa svake godine puna dva mjeseca, od studenog do siječnja, proživljavaju polarnu noć i zakinuti su za sunčevu svjetlost. Ipak, oni nisu najdepresivniji ljudi na svijetu, već jedni od najsretnijih, a tajna njihove sreće leži u jednoj jedinoj riječi – koselig.

 

Što je koselig?

Ovaj koncept može opisati kuću, situaciju, obrok, razgovor ili osobu, a ono na što se odnosi je prenošenje osjećaja sigurnosti, topline i blagostanja.

 

Koselig bi se mogao smatrati norveškom verzijom hyggea jer se oba pojma odnose na osjećaj ugode i pronalaženje radosti u malim stvarima. Ono u čemu se koselig najviše razlikuje od hyggea je to što se puno više fokusira na društveni aspekt, povezanost s dragim ljudima, ali i prirodom i vanjskim prostorom.

Radost u svakodnevnim sitnicama

U mračnim i dugim zimama, bitno je pronaći nešto čemu se možemo radovati i što će nas činiti sretnima. To je srž koseliga – pronaći radost u onim trenucima u kojima to može biti teško.

Ovaj je način razmišljanja relevantan tijekom cijele godine, ali u zimskom je razdoblju posebno važno uživati u tim malim trenucima. Promjena načina na koji gledamo na svijet i pozitivniji pristup ključni su, stoga se Norvežani pokušavaju usredotočiti na stvaranje najtoplije i najvedrije zime u trenucima kada je zapravo najhladnija i najmračnija.

 

Boravak na otvorenom osnažuje

Iako se zimi najboljom odlukom čini ostati zagrijan pod toplom dekicom uz gledanje dobre serije, izlazak iz stana najkorisnije je što možemo napraviti ako želimo u potpunosti prigrliti i upoznati zimu i njezine prednosti.

Norvežani izlaze bez obzira na vremenske uvjete, jer aktivnost i druženje značajno podižu raspoloženje i pune dobrom energijom.

 

Podijelite ugodne trenutke s drugima

Koselig nije samo stvaranje ugodnog okruženja, naglasak je na dijeljenju ugode s drugima, poticanju osjećaja zajedništva i povezanosti s bližnjima.

 

Ležerna i skromna druženja u kućnoj atmosferi, zajedničko uživanje u aktivnostima poput igranja društvenih igara, kuhanja ili izrade rukotvorina, istraživanje prirode, planinarenje, trčanje ili pak lagana šetnja parkom – sve su to načini na koje se možete dublje i iskrenije povezati s onima do kojih vam je stalo.

 

Neka bit koseliga postane i bit vaših ovogodišnjih blagdana, ali i ubuduće – sreća se dijeljenjem množi. Izdvojite kvalitetno vrijeme za drage ljude, dijelite s njima iskustva, pokažite im da ste zahvalni na tome što su uz vas. Vaši će odnosi biti ojačani, a osjećat ćete se zadovoljnije i ispunjenije.

(zadovoljna)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO