Kako šetanje po kiši utiče na naše blagostanje?

 

BLAGOSTANJE_KIŠA_LIFESTYLE_MAGAZIN_MENTALNO-ZDRAVLJE_ZANIMLJIVOSTI

Možda ćeš biti u iskušenju da provedeš dan u zatvorenom prostoru kada pada kiša, ali izlazak napolje može ponuditi više koristi nego što misliš.

 

Kiša se dugo povezivala sa tmurnim danima i turobnim raspoloženjem. Međutim, postoji nešto umirujuće u laganoj šetnji po kiši. Ispostavilo se da ova naizgled nekonvencionalna zabava zapravo može biti nevjerovatno korisna za naše cjelokupno blagostanje.

Izlazak napolje po oluji naravno nije dobra ideja, ali sljedeći put kada čuješ nježno udaranje kapi kiše na prozorskom staklu, odupri se želji da se ušuškate u zatvorenom prostoru. Umjesto toga, zgrabite svoj kišobran, jer ovo su dobrobiti za podizanje raspoloženja koje možete očekivati da ćete dobiti.

 

Miris kiše djeluje umirujuće

Da li ikada primijećuješ miris kiše? Ili bolje rečeno, miris zemlje i vazduha kada pada kiša? Ako ne, sljedeći put kada budeš vani na pljusku duboko udahni. Taj svježi, umirujući miris ozbiljno je dobar za dušu.

 

Ovaj evokativni miris nastaje kada se mješavina jedinjenja iz biljnih ulja, akumuliranih u tlu i kamenju, pomiješa i ispusti kroz kapljice vlage u vazduh. Zamisli to kao aromaterapiju za kišni dan. Osim prednosti koje možeš imati od samih biljnih ulja u vazduhu (u zavisnosti od toga šta imaš oko sebe), ovaj miris pruža umirujuća svojstva i podiže raspoloženje.

 

Hodanje po kiši može pomoći da se promijeni perspektiva

Ako odvojiš trenutak da uživaš u svom okruženju na kiši (umjesto da se šetaš pognute glave do najbližeg skloništa), iznenadićeš se onim što vidiš. Svijet postaje drugo mjesto kada ga obavija kiša; sve oko sebe mijenja oblik, boju i zvuk.

 

Dok uživaš u ovom drugačijem pogledu na svijet, ovo možeš shvatiti kao inspiraciju da promijeniš perspektivu i u drugim područjima svog života. Mala promijena načina na koji vidiš stvari ponekad je sve što ti je potrebno za pozitivan napredak.

Vazduh je čistiji kada pada kiša

Ako se nadaš da ćeš dobiti malo svježeg zraka, nema boljeg vremena za šetnju nego kada pada kiša. Kako kišna kap pada kroz atmosferu, javlja se prirodni fenomen u kojem kapljica privlači desetke do stotine čestica zagađivača zraka kao što su čađ, sulfati i druge organske čestice. Ovaj proces čini izvanredan posao čišćenja zraka oko nas.

 

Veza sa prirodom

Šetnja po kiši nudi jedinstvenu priliku da se povežeš s prirodom na način koji osnažuje i osvježava. Ritmično padanje kapi kiše po lišću, miris mokre zemlje i hladan dodir kiše na koži služe za stvaranje multisenzornog iskustva koje podstiče dubok osjećaj povezanosti sa svijetom prirode.

 

Smanjenje stresa

Provođenje vremena na otvorenom generalno se pokazalo da smanjuje nivo stresa i poboljšava mentalno zdravlje. Šetnja po kiši čini ovo korak dalje uvođenjem elementa novosti i avanture. Čin prihvatanja kiše, umjesto traženja zaklona od nje, može biti osnažujući i oslobađajući, omogućavajući da se oslobodiš stresa i anksioznosti.

 

Ima nešto katarzično u tome da dopustiš da te kiša zapljusne. Može poslužiti kao metafora za oslobađanje nagomilanih emocija ili negativne energije. Čin prepuštanja kiši može biti moćan način da se oslobodiš emocionalnog tereta.

Kreativnost i inspiracija

Kiša se dugo povezivala sa kreativnošću i introspekcijom. Mnogi umjetnici, pisci i mislioci su crpili inspiraciju iz umirujućeg ambijenta kišnog dana. Šetnja po kiši može stimulisati osjetila i otvoriti kanale kreativnosti koje inače ne koristiš.

 

Šetnja po kiši nudi mnoštvo prednosti za cjelokupno blagostanje. Od njegovanja dublje veze s prirodom do smanjenja nivoa stresa, to je jednostavan, ali efektan način da poboljšaš svoje mentalno, emocionalno i fizičko zdravlje.

 

Dakle, sljedeći put kada se nebo otvori, kreni na terapeutsko putovanje kroz kišom natopljen svijet oko tebe. Tvoj um i tijelo će ti biti zahvalni na tome.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...