Psiholozi savjetuju kako pronaći male trenutke "svjetlucanja" i biti sretniji svakoga dana

 

PSIHOLOGIJA_DEB-DANA_AMY-MORIN_STEPHEN-PORGES_motivacija_sreća

Okidač je prilično poznat termin i koristi se sve češće, ali malo tko zna za njegovu suprotnost - svjetlucanje.

 

Ovaj termin skovala je Deb Dana, psihologinja za traumu. U knjizi naziva "Polivagalna teorija u terapiji" iz 2018. godine, opisuje svjetlucanje kao male trenutke radosti, u kojima um i tijelo postoje u stanju blaženstva i ravnoteže, a živčani sustav prenosi informacije mirnoće i sigurnosti.

 

„Ne govorimo o velikim, važnim ili ekstravagantnim iskustvima koja donose radost i povezanost. To su mikro trenuci koji oblikuju naš sistem na veoma delikatan način“, kaže autorica.

 

Posljednjih godina ovaj koncept postoje sve popularniji, a temelji se na teorijama koje obuhvaćaju vagus. Riječ je o najdužem moždanom živcu,a prema prijevodu iz latinskog jezika, naziva se i lutajućim.

 

Prema polivagalnoj teoriji, a koju je postavio američki psiholog Kinsey Instituta Stephen Porges, vagus živac mogao bi revolucionirati pristup liječenju raznovrsnih tjelesnih i mentalnih tegoba. Naime, jačanjem autonomnih stanja koja potiču osjećaj sigurnosti, može utjecati na progres pri tretiranju trauma.

 

Što je "svjetlucanje"?

Svjetlucanje je suprotno od okidača i opisuje se kao spoj trenutaka radosti ili smirenosti. Ovi trenuci blistavosti mogu izazvati emocije kao što su smirenost, opuštenost, sigurnost, povezanost i osjećaj da je svet lijep i siguran prostor, čak i na kratko.

Svjetlucanje se može naći na različitim mjestima i kroz različita osjetila. Evo nekoliko primjera:

·       U prirodi, dok se divite svojem vrtu ili gledate u zvjezdano nebo.

·       Kada vam se stranac nasmiješi ili osjetite toplinu glasa voljene osobe.

·       Kada vam ljubimac priđe i sklupča se u vašem krilu.

·       Kada čujete svoju omiljenu pjesmu na radiju.

·       Miris jutarnje kave ili zrake sunca koje prodiru u vaš dom.

„Osjećate kako se nešto u vama pokreće. Postoji energija koja se javlja oko svjetlucanja, a vaš mozak to prepoznaje“, objašnjava Dana.

 

Kako iskoristiti pozitivne utjecaje koje efekt svjetlucavih trenutaka donosi?

Psihoterapeutkinja Amy Morin, naglašava kako naš mozak ima prirodnu sklonost primijetiti negativnost.

„Biti na oprezu i bit spremni uvidjeti opasnost na vrijeme pomaže nam pri ostvarivanju sigurnosti s fizičkog aspekta. Ali, kako više ne živimo u divljini i ne skrivamo se od grabljivaca, fokus na isključivo tu fizički sigurnost nije nam toliko primaran“ ističe Morin za USA Today.

 

Koncept svjetlucanja zasnovan je na konceptu prepoznavanje malih pozitivnih trenutaka iznova i iznova, a vjeruje se kako, ako se koristi, može početi oblikovati cjelokupan sistem. Upoznavanjem pozitivnih dijelova, moglo bi tako postati dodatna pomoć pri brizi o mentalnom zdravlju. Morin dodaje kako je upravo odmor od neugodnih emocija ključan jer kada se „njihov intenzitet smanjuje, povećava se logika. A to znači kako problemu tada možete pristupiti iz drugog ugla, vidjeti stvari drugačije.“

 

Kako primijetiti "svjetlucanje"?

Možete prepoznati tračak, ali kako ga integrirati u svoj život, a kako biste dobili više? Srećom, prema Deb Dani, za to nije potrebna obuka.

 

Naime Dana zaključuje kako samim primjećivanjem svjetlucanja, osobe počinju tražiti još takvih tragova te poziva na postavljanje tzv. „blistave namjere“. Jednostavno, poručite sebi misao poput: „naći ću tračak svjetlucanja prije ručka“ i krenite od toga.

„Želimo početi malim koracima jer, mnogima pronalazak trenutka može biti izazovan. Osobe čiji su životi ispunjeni traumom, teško žive van njenih okova“ dodaje.

 

Vodite dnevnik i bilježite svoje blistave trenutke uz opise osjećaja koji u vama potiču.

Tajna je u uživanju. Prepuštanju i prihvaćanju tih pozitivnih emocija. „Ponekad ih ljudi ne žele osjetiti jer znaju kako te emocije ne traju ili se osjećaju krivima što se osjećaju dobro tijekom teškog perioda u svom životu. Ali, važno je dopustiti si osjetiti ih. Uživajte u njima dok traju. I zapamtit, budućnost donosi još trenutaka radosti“, kaže Morin.

(sensa)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...