Ovo sezonsko voće može pomoći da se riješite nadutosti, ali i viška kilograma

 

nadutost_jesen_zdravlje_mršavljenje_budi-fit_višak-kilograma_voće_jabuke_nar_kivi

Jesenje sezonsko voće poput jabuka, nara i kivija može imati dvostruku ulogu u rješavanju problema nadutosti, ali i pri gubitku neželjenih kilograma.

 

Nadutost i višak kilograma su dvije uobičajene zdravstvene brige s kojima se mnogi ljudi bore. Nadutost, često uzrokovana viškom gasova ili zadržavanjem vode, može biti neugodna i utjecati na nečije samopouzdanje.

 

S druge strane, postizanje i održavanje zdrave težine je cilj za mnoge pojedince. Zanimljivo je da jesenje sezonsko voće može igrati dvostruku ulogu u rješavanju oba problema.

 

Jabuke

Jabuke dolaze u sezonu tokom jesenjih mjeseci. Ovo sočno voće nije samo ukusno, već nudi i niz zdravstvenih prednosti. Jabuke su pune vlakana, koja pomažu probavi i pomažu u smanjenju nadutosti promovišući redovno pražnjenje crijeva. Nadalje, njihova niska kalorijska vrijednost i visok sadržaj vode čine ih odličnim izborom za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma.

 

Jabuke mogu učiniti da se osjećate siti i zadovoljni, što ih čini vrijednim dodatkom svakom planu mršavljenja .

 

Nar

Nar je bogat antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju upale i zadržavanju vode, doprinoseći smanjenju nadutosti. Osim toga, ovo voće ima relativno malo kalorija.

 

Istraživanja su pokazala da nar može povećati nivoe dobrih bakterija u crijevima. Jedan nar sadrži oko 11 grama vlakana koja obezbjeđuju hranu (prebiotike) za zdrave crijevne bakterije (probiotici) i promovišu nesmetani probavni trakt kako bi promovirali kontrolu težine.

 

Uključivanje nara u svoju jesenju ishranu nudi i potencijalne prednosti za smanjenje nadimanja i održavanje zdrave težine.

 

Kivi

Kivi, koji se često smatra tropskim užitkom, dolazi u sezonu tokom jeseni, što ga čini odličnim dodatkom vašoj jesenjoj ishrani. Kivi je prepun vlakana, koja mogu pomoći u varenju i ublažiti nadimanje promovišući efikasnu probavu. Također imaju relativno malo kalorija i visok sadržaj vitamina i minerala, što ih čini pametnim izborom za one koji žele da kontrolišu svoju težinu.

 

Studije su otkrile da vlakna iz kivija mogu apsorbirati više vode od nekih drugih vrsta vlakana, promovišući bolju konzistenciju stolice i kontrolu težine.

 

Kombinacija vlakana i nutrijenata u kiviju može pomoći u kontroli apetita i podržati ciljeve mršavljenja, što ih čini osvježavajućim i zdravim izborom za jesenju sezonu.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...