Tužilac tereti Shakiru da je prevarila državu za 6,6 miliona eura

 

Shakira_latino-diva_pjevačica_porez_barcelona_španija_celebrity_zanimljivosti_lifestyle

Španski tužilac je podnio drugi poreski zahtjev protiv kolumbijske pjevačice Shakire optužujući je da je 2018. godine prevarila državu za 6,6 miliona eura.

 

Poznata kraljica latino popa već treba da ide na suđenje u novembru u Barceloni u slučaju koji se tiče neplaćanja poreza od 14,5 miliona eura za period 2012-14, prenio je Reuters.

 

Iako ona negira bilo kakvu krivicu, zbog toga bi mogla da bude osuđena na kaznu zatvora do osam godina.

 

Tužilac u novom predmetu navodi da 2018. godine Shakira nije prijavila, pored ostalog, profit od 12,5 miliona dolara kao avans za njenu svjetsku turneju “El Dorado”.

 

U to vrijeme živjela je u Barceloni sa Gerardom Piqueom, zvijezdom istoimenog kluba, sa njihovo dvoje djece.

 

Tužioci tvrde da je boravila u Španiji i zato je bila obavezna da tamo plaća porez na svoje prihode, bez obzira na to gdje su zarađeni.

 

Umjesto toga, kažu, preusmjerila je novac na “kompanije sa sjedištem u zemljama sa niskim oporezivanjem”.

 

Shakira, koja je prodala milione ploča širom svijeta, optužena je da nije platila 5,4 miliona eura poreza na dohodak i računa se da duguje šest miliona nakon uzimanja u obzir obračunate kamate, ali i dobrovoljna plaćanja.

 

Ona je takođe optužena da je prevarila državu za 773.600 eura za porez na bogatstvo, što je rezultiralo dugom od 625.190 eura.

 

Shakirin pravni tim je saopštio je da ona nije dobila nijedno obavještenje o novom slučaju u Miamiju, gdje je sada smještena, prenosi Tanjug.

 

Njen tim fokusiran je na pripreme za suđenje za fiskalnu 2012-14, koje će početi 20. novembra.

 

Pjevačica je odbila dogovor sa tužiocima za pomenuti period, rekavši kako je uvjerena da se ponašala ispravno i transparentno od početka.

(Žene)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...