Alberobello, italijanski gradić iz bajke

 

ALBEROBELLO_INSPIRATIVNO_ITALIJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_PREPORUKA_PUTOVANJA_JOURNAL

Svi bi trebali doživjeti Rim, Veneciju i Firencu, ali ako je to jedini dio Italije koji istražuješ, propuštaš mnogo! Postoji mnoštvo drugih područja Italije, svako sa svojom posebnošću i šarmom, koje bi bilo šteta previdjeti.

Jedno od takvih područja je maleni gradić Alberobello koji se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom svjetske baštine u Evropi te oduševljava ljepotom i unikatnim šarmom.

Naime, to je gradić koji je znan po svojim tradicionalnim kućicama, koje se nazivaju trulli. Trulli su zaštitni znak ovog gradića, a prepoznatljivi su po svojim krovićima kupastog oblika. Napravljene od u 14. stoljeću, ove kućice su odraz kulture i arhitekture ovog kraja, a danas ih žele posjetiti turisti iz cijelog svijeta. Napravljene od krečnjaka sa konusnim krovovima, uglavnom su obojene u bijelo i izgrađene od suhozida, što znači da ne sadrže nikakav malter. Alberobello posjeduje grupu od preko 1500 ovih domova.

Grad je toliko jedinstven da je pod zaštitom UNESCO-a od 1996. godine dok se u nekim šarmantnim kućicama Alberobella nalaze maleni muzeji, suvenirnice ili slatki restorani, a u nekima možeš čak i odsjesti. Ulice ovog mjesta zrače nevjerovatnom romantikom, pa su idealno mjesto za putovanje u dvoje, ali i za solo putnike jer definitivno ćeš se vratiti zaljubljen u ovo malo mjesto.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...