Proljećni trendovi za 2023.

 

moda_proljeće_vogue_wannabe_proljećni-trendovi

Preživjeli smo januar, koji se činio kao da je najduži mjesec u godini, i kao da smo zapravo došli do aprila, a ne februara. Možda se pitate zašto već sada treba da razmišljamo o tome koji proljećni trendovi za 2023. nas očekuju, ali smo veoma dobro naučili da vrijeme, ipak, zaista leti. To smo pogotovo mogli da iskusimo u toku prethodne godine, koja se mnogima čini kao da se nije ni desila. Ipak, odbijamo da zakasnimo kada je uskakanje na trendove u pitanju.

 

Ako nas pitate, razmišljanje o tome šta ćemo nositi je savršen način da zaboravite na “nova godina, nov/a” stanje svijesti, a na našu sreću, modna industrija je uvijek jedan korak ispred. Da ne kažemo šest mjeseci ispred… Zato smo u nastavku odlučili da vam predstavimo šta nas sve očekuje tokom proljeća, sudeći prema modnim pistama za proljeće/ljeto 2023. godine koje su se desile u septembru 2022, a koje su predvidjele kako ćemo se oblačiti u 2023.

 

Proljećni trendovi za 2023 – šta nas očekuje?

Da li se sjećate Loewe revije koja je bila u duhu cvijeta anthuriuma? Da, možda mirno jutro nasumičnog utorka u kancelariji nije prikladno da sjedite i pijete kafu sa ogromnim trodimenzionalnim cvijetom na sebi (ili jeste, ako ste Loewe fanatik?), sa svojom predimenzioniranom torbom (poput onih koje je predstavio Louis Vuitton). Svakako, i da ne nosite ovakve komade svakog dana, sezonske modne revije su tu da nam daju pregršt inspiracije kako možemo da se obučemo.

 

Ovi “teatralni” komadi koje viđamo na pistama možda nisu nešto što biste odmah dodali svom garderoberu, ali bismo bili naivni kada ne bismo vjerovali da revije poput ovih u velikoj mjeri utiču na trendove koji se pojavljuju na modnom spektrumu u toku čitave godine – gdje god da kupujete odjeću.

 

S obzirom na to da je modni svijet 2022. godine bio opsjednut svim komadima u hot pink boji (hvala, Valentino),  kao i da je Pantone za boju godine 2023. proglasio nijansu Viva Magenta, očekujemo da to utiče na pojavljivanje nježnijih, pastelnih nijansi roze boje, dok se očekuje da će crna i kobaltna plava biti počasne nijanse koje će se isticati ove sezone. Za sve one koji su u potrazi za komadima koji su malo više seksi, tu su i veoma (veoma) plitke farmerke iz dvijehiljaditih, zajedno sa providnim materijalima.

 

Evo koje proljećne trendove možete da očekujete u 2023:

Til i sve što se providi

Providni materijali već nekoliko sezona imaju glavnu ulogu na modnim pistama, ali čini se da se nisu nigdje toliko istakle kao na revijama za proljeće/ljeto 2023. Od dodatnih providnih slojeva koje večernjim haljinama dodaju još malo drame, do “rizičnih” komada koji pokrivaju donji veš, providni materijali su superseksi način da se igrate sa slojevima, i dodaju osjećaj intrige u svaki izgled, ako želite da se odreknete tradicionalnih minijaturnih poruba i dubokih dekoltea.

Plitke pantalone

Već smo jednom prilikom napomenuli povratak ovog trenda, ali izgleda da je, kada su proljećni trendovi za 2023. godinu u pitanju, sada to i zvanično. Veoma plitke pantalone su se vratile u modu. Bilo da se radi o farmerkama, krojenim pantalonama, šortsevima, pa čak i večernim suknjama – izgleda da će svi komadi dobiti tretman niskog struka. Izgleda da je vrijeme za naše duboke pantalone da odu na kratak odmor, barem do jeseni 2023. Ako već želite da isprobate ovaj trend, predlažemo vam da pantalone uparite sa krop-topom za full impact.

Vrijeme je i za šljokice

Ili ih mrzite, ili ih volite. Kad su šljokice u pitanju, većina ljudi ima podijeljeno mišljenje. Ipak, možda je vrijeme da ih prihvatite, jer nećete moći da ih izbjegnete tokom proljeća. Iako smo navikli da se sezona šljokica završi u decembru (ili početkom januara u krajnjem slučaju), zajedno sa proslavom Nove godine i drugih praznika i manifestacija, 2023. godina postavlja sopstvena pravila i vraća ih u naše garderobere u toku proljeća i ljeta. Ono što je ključno, kada je ovaj proljećni trend za 2023. godinu u pitanju, jeste da se igrate sa znatno mekšim i svjetlijim bojama, poput bledoroze, boje kože i pastelnih nijansi, kako biste ostvarili najbolji efekat.

Kobaltna plava boja

Već smo pomenuli da su 2022. godine svi bili opsjednuti drečavoroze bojom, ali kada su proljećni trendovi za 2023. godinu u pitanju, neminovno nas očekuje kobaltna plava boja, koja je osvojila gotovo sve modne piste. Prošlo je mnogo vremena otkad je ova konkretna nijansa plave bila na vrhu modnih trendova, ali izgleda da se njeno vrijeme zaborava završilo. Na pistama su se mogli vidjeti najrazličitiji komadi u ovoj nijansi, poput haljina, jakni, suknji, pa čak i čizmi, tako da očekujemo da je vidimo apsolutno svuda kada proljeće stigne.

Ljetnja crna

Kao neko kome se ormar sastoji od isključivo različitih nijansi crne (da, postoje, i ne možete da me ubijedite drugačije), sa pokojom bojom na radaru, posebno mi je drago što će se ovogodišnjeg proljeća i ljeta vidjeti crna. Nju smo mogli da vidimo kako na pistama visoko luksuznih brendova, tako i na pistama nordijskih dizajnera u okviru Nedjelje mode u Kopenhagenu koja se dogodila nedavno. Naravno, boja sada dobija svjetliji “dodir” nego što je to uobičajeno, sa heklanim komadima i čipkom, koji omogućavaju izgledu da dobije neočekivanu mekoću.

Motivi srca – savršeno za februar

Iako će nova modna sezona započeti tek krajem marta, pojedini od predstavljenih komada daju poseban februarski osjećaj. Motivi srca su se mogli primjetiti na velikom broju modnih pisti septembra 2022, na najrazličitijim mjestima i komadima. Motiv srca se posebno istakao na haljinama, što zapravo služi kao savršena opcija za večernji dejt ili izlazak sa prijateljicama.

Floralni motivi

Voljeni, a nekada i osuđivani – proljećni trendovi za 2023. godinu prognoziraju floralne motive. Iako su verzije koje smo vidjeli na modnim pistama malo ekstravagantnije nego što smo navikli (opet se vraćamo na Loewe), floralni motivi su se pojavili u najrazličitijim oblicima, na širokom spektrumu odjevnih komada. Bilo da su to haljine sa printom ili trodimenzionalni oblici, ukoliko se ne bojite da se istaknete prilikom izlaska, nošenje floralnih odjevnih komada svakako neće biti greška tokom predstojeće sezone!

Kao što vidite, iako je godina tek počela, proljećni trendovi za 2023. se nižu jedan za drugim, a ne djeluje kao da će stati. Predlažemo vam da pažljivo pratite modne revije koje se trenutno dešavaju, i koje će se dešavati, jer nikada ne znate kakvo iznenađenje dizajneri širom svijeta mogu da nam prirede. Niko od nas nije očekivao da ćemo nositi trodimenzionalno cvijeće, zar ne?


Piše: Nenad Grubanoski - Wannabe

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO