Ovo su popularne nijanse na koje treba obratiti pažnju 2023.

Otkriveni su modni trendovi boja za 2023. i naredna sezona izgleda sjajno. Uz niz nijansi koje bi bile konkurentne paleti bilo kojeg umjetnika, postoji nešto za svakoga. Od zemljanih narandžastih tonova do živopisnih magenta boja, ovo su modni trendovi boja za koje stručnjaci misle da ćemo ih nositi.

 

Trendove modnih boja, slično kao i modne trendove, određuju revije na pisti koje su se desile šest mjeseci prije početka sezone. I dok piste igraju veliku ulogu u uticaju na boje koje vidimo kako se ulijevaju u radnje, postoji i predviđanje, što je praksa predviđanja boja koje će ljudi htjeti nositi u bliskoj budućnosti. Prognostičari gledaju na mnoge različite stvari od putovanja, umjetnosti, tehnologije, mode i zabave kako bi predvidjeli trendove modnih boja.

BOJE_LIFESTYLE_MAGAZIN_MODA_MODERNO_MODNI-TRENDOVI_TRENDOVI-2023_MODERNO

No, modni trendovi boja 2023. takođe su pod uticajem drugih kompanija koje se bave bojama. Kompanije kao što su Pantone i Dulux analiziraju različite trendove svake godine kako bi došli do ključnih boja za koje vjeruju da će biti velike u širokom rasponu kategorija proizvoda – od boja zidova do haljina za zabavu. Ove godine, Pantone boja 2023. godine je Vivid Magenta, a možemo očekivati da će ovo biti glavna karakteristika kako u odjeći tako i u trgovinama kućnih potrepština.

 

Naravno, najveći dio uticaja dolazi sa modnih pista, koje su odgovorne za postavljanje glavnih modnih trendova boja svake godine. Prošle godine modni trendovi boja 2022. zagovarali su super jarke nijanse kao što su Kermit Green i Barbiecore pink, nudeći obožavaocima mode veliki hit dopaminskog odijevanja. Međutim, za modne trendove boja 2023. vidimo mnogo više mješoviti pristup. Bilo je puno crne na pisti, sa povratkom na gotiku 80-ih i 90-ih i uticaje grungea, ali je bilo i puno boja. Tu je i ponovno oživljavanje više zemljanih, prirodnih nijansi, koje će savršeno funkcionisati u toplijim ljetnim mjesecima.

 

Ako se pitaš koja mi boja pristaje, najbolje je da provjeriš da li imaš hladan ili topli ton kože kao polaznu tačku. Tada ćeš moći odabrati varijacije bilo koje određene boje koje odgovaraju tvom tonu, uglavnom svi možemo nositi svaku boju, radi se samo o dobijanju prave nijanse i o tome koliko je blizu ili daleko od tvog lica određena nijansa.

 

Uz mnoštvo nijansi koje možeš izabrati, u modnim trendovima boja 2023. ima ponešto za svakoga.

 

Viva magenta

Pantone boja za 2023. je Viva Magenta, duboka, ružičasto-crvena nijansa. Pantone je opisuje kao ‘moćnu i osnažujuću’, pa definitivno nije nijansa koju treba propustiti!

Iako ova boja nije preplavila piste poput nekih drugih nijansi, Prabal Gurung, Giambattista Valli i Del Core svi su odabrali ovu živopisnu nijansu za velike haljine i lijepe suknje.

 

Pantone je opisuje kao ‘hrabru’ nijansu, pa ovo nije za stidljive i povučene, ali pojedini odjevni predmeti mogu da je učine manje upadljivom. Kombinovanje s neutralnom nijansom poput bijele ili tamnoplave, čini ovu boju mnogo pristupačnijom.

 

Kako je kombinovati?  Nema sumnje da je jaka boja odlična nijansa za dramatičnu večernju odjeću. Lijepi til i volani biće ključni igrači u modnim trendovima 2023., a ova nijansa savršen je partner za pjenastu balsku haljinu ili dramatičnu suknju sa slojevima.

 

Viva Magenta je savršena ako imaš hladnije tonove kože, međutim, to ne isključuje da oni s toplijim tonovima kože prihvate ovu hrabru nijansu. Uživaj u njoj kao živopisnoj boji koja će upotpuniti ostatak tvoje odjeće, kao što je nošenje aksesoara, sjajne cipele ili torba.

 

Zemljano narandžasta

Iako bi zagasite narandžaste nijanse u početku mogle izgledati više kao nijansa jeseni, 2023. će takođe vidjeti u ljetnim mjesecima. Ova nijansa ima konotacije kreativnosti, senzualnosti i obilja, zbog čega se vjerovatno pokazala tako popularnom bojom kod dizajnera.

Hermes i Isabel Marant poslali su na pistu kreacije savršene za vruće dane na plaži i tropske noći. Alberta Ferretti istakla je nijansu u svojoj kolekciji 2023., koristeći je na svemu, od šljokičastih večernjih haljina do opuštenih odjevnih predmeta.

 

Ova prigušena nijansa je takođe odlična ako se plašiš odjeće jarkih boja, ali dalje daje energiju. Narandžasta voli toplu nijansu kože i može se upariti sa neutralnim tonovima kao što su krem, kamila, bronza ili siva. Ako se osjećaš samopouzdano, miješanje s tamnoplavom ili ljubičastom može biti (super) upečatljivo, kao i color block s analognim nijansama kao što su žuta, ružičasta i crvena.”

 

Kako je kombinovati? Ova boja je pogodna za monohromatske kombinacije, providne komade od materijala kao što je organza i dobro se slaže s prirodnim materijalima kao što je lan, ili uz heklanje za luksuzni boho stil.

 

Maslinasto zelena

Nijansa koja se češće povezuje s ležernom odjećom, kao što je ovosezonski modni favorit, kargo pantalone, maslinasto zelena, doživjela je makeover za 2023. godinu – i to vrlo glamurozan. Victoria Beckham i Alberta Ferretti su koristile nijansu za kreiranje nekih od najboljih haljina za 2023., koje su izgledale i elegantno i odmjereno.

Osvoji dvostruke poene za stil tako što ćeš je kombinovati s još jednim modnim trendom boja 2023. – zagasitom narandžastom. Zemljani duo izgleda sjajno zajedno.

 

Dobro se slaže s drugim jesenjim nijansama; samo pomisli na prekrasno jesenje lišće i odaberi svoju omiljenu kombinaciju boja. Budući da je toliko prirode zeleno, može izazvati mir i harmoniju kada je koristimo u našoj odjeći. Iako je maslinasto zelena najprikladnija za toplije tonove kože blizu lica, i dalje je mogu nositi svi na donjoj polovini.

 

Kako je kombinovati? Slip haljina u maslinasto zelenoj boji je savršen izbor. Maslinastozeleni blejzer ili trenč kaput će odmah dodati šik završnicu tvom izgledu, dobro se slaže s mnogim drugim bojama od crne do ružičaste i tamnoplave. Ne možeš nadmašiti par kargo hlača u ovoj nijansi za istinski klasičan izgled.

 

Blijedo ružičasta

Dok je Barbie ružičasta bila jedan od velikih modnih trendova 2022., kada su u pitanju modni trendovi boja 2023., ružičasta postaje bljeđa i prigušenija.

Meka, ženstvena ružičasta se zaista vratila i to sa dobrim razlogom. To je boja povezana s ljubavlju, njegom i brigom o sebi – sve što je prijeko potrebno u ovom svijetu.

 

Pokazujući da pastelno ružičasta nije samo za lijepe haljine, Chanel je poslao na modne piste skrojena ružičasta odijela, dok se Stella McCartney odlučila za minimalističke ružičaste kombinezone. A onda je tu bio ultimativni romantični izgled – prozirne blijedo ružičaste haljine Fendi Couture.

 

Udruživanje blijedo ružičaste s drugim pastelnim bojama je put do lijepog, proljetnog izgleda. Pastelne boje uvijek izgledaju sjajno s drugim pastelnim bojama, pa ako se odlučiš za blijedo ružičastu, to je odlično mjesto za početak. Ipak je iznenađujuće svestrana, dobro se miješa sa bljeđim neutralnim bojama kao što su siva, svijetlo smeđa, slonovača i bež.

 

Kako je kombinovati? Ne želiš da se odlučiš za potpuno ružičastu kombinaciju? Odaberi roze karo uzorak ili suptilni cvjetni. Perje je jedan od trendova za 2023. godinu, a nježno ružičasti perjani ukrasi na jednostavnoj haljini daće joj vintage atmosferu koja izgleda tako moderno. Dukserice ili trenerke jednostavan su način da iskoristiš ovaj trend boja. Samo dodaj svoje najbolje bijele patike i bićeš spremna.

 

Umirujuće plava

Ružičasta je dugo vladala pistom, ali za modne trendove boja 2023. vidjećemo da plava uživa u ponovnom izlasku. Međutim, zaboravi na svijetlu ili kraljevsku plavu, ove plave boje se kreću od pastelnih nijansi do azurnih i tirkiznih, a sve to daje miran, kraljevski osjećaj.

Nebeskoplava nijansa ima određenu vitalnost i svježinu.  Dok su Rejina Pyo i Fendi poslali potpuno plavu odjeću niz pistu, neki dizajneri su koristili živopisnu plavu boju kako bi stvorili nered boja na pisti. Alberta Ferretti je, na primjer, dodala blejzere u prekrasnoj svijetloj tirkiznoj nijansi preko prigušenih narandžastih haljina, stvarajući prekrasnu ljetnu kombinaciju.

 

Postoji plava za svakoga, međutim, blijedo plava je jedna od najlakših nijansi za nošenje zahvaljujući našoj ljubavi prema teksasu. Blijedo plava djeluje vrlo kao neutralna i dobro će se slagati s gotovo bilo kojom drugom bojom.

 

Kako je kombinovati? Šarene cipele su definitivno jedan od velikih trendova cipela za 2023. godinu, a ako želiš unijeti ovu plavu nijansu u svoj ormar, ovo je odličan način da to učiniš. Tirkizne sandale ili cipele na platformu izgledaće sjajno uz kontrastnu ružičastu haljinu. Ova boja praktično vrišti godišnji odmor, pa čini divnu nijansu za kupaće kostime. Nosi ga monotono ili napravi kao Moschino i odaberi kupaći kostim s uzorkom, miješajući plavu s drugim velikim modnim trendovima boja 2023. kao što su ružičasta i žuta.

 

Ako više voliš nešto malo romantičnije, odaberi plavi cvjetni print, koji sjeluje najbolje na midi haljinama. Ili odaberi print koji je sav u plavoj boji ili uzmi primjere sa revije Caroline Herrera, koja je predstavila haljine s lijepim ružičastim cvjetovima na plavoj pozadini – savršeno kada ne znaš šta obući na vjenčanje.

 

Žuta

Svijetle boje koje podižu raspoloženje dominantne su i 2023. godine, a varijacije žute boje viđene su na pistama. To je nijansa koja se, uprkos prirodnim asocijacijama na ljetne mjesece, može nositi tokom cijele godine. To je takođe ona boja koji odiše pozitivnošću – nešto što nam je svima trenutno potrebno.

Sunčana, srećna žuta boja je optimizma. Sve nijanse mogu nam podići raspoloženje i povezane su s nadom i smijehom. Nošenje žutih nijanski u hladnim zimskim mjesecima može biti savršen protuotrov za turobne sive dane.

 

Mnogi dizajneri su izašli na pistu u blagoj žutoj, s različitim tonovima koji su korišteni za odličan efekat. Stella McCartney je koristila blijeđu limunastu nijansu za kreiranje prekrasnih haljina, savršenih za sve te ljetne prilike, dok su Valentino i Versace odabrali limeta žutu, citrusne nijanse nošene od glave do pete za dramatičan efekat.

 

Zapravo postoji nijansa žute koja odgovara svim tonovima kože. Ako imaš topli ton kože, biraj bogatije nijanse sa narandžastim podtonom, a ako imaš hladni, limeta će dobro djelovati.

 

Kako je kombinovati? Nosi žutu ispod sivog kaputa u zimskim mjesecima, a kada dođe ljeto, pomiješaj je s plavom ili čak ljubičastom za dojmljiv izgled. Nema sumnje da je žuta boja koja se ističe i izgleda fantastično od glave do pete, pa potraži najbolje ljetne haljine za velike događaje. Grčki stilovi i lebdeći, eterični slojevi izgledaju super romantično, dok strukturirane haljine izgledaju super moderno u ovoj nijansi. Potraži majice sa žutim uzorkom ili prugama ili žutu torbu.

 

Krem i bež (Criege)

Već neko vrijeme imamo greige – sivu bež nijansu, pa je sada vrijeme da se pozdravimo sa ‘creige’, mješavinom krem i bež, novom neutralnom bojom za modne trendove 2023. Sofisticirana kombinacija krem i bež, nam daje neutralno platno, ali sa toplijim nijansama, što je čini lakšom opcijom za topliju kožu.

Ljepota ove mliječne nijanse je u tome što je odlična pozadinska nijansa za sve jarke boje koje će biti popularne i može ti pomoći ako nisi sigurna kako nositi odjeću jarkih boja. Za zaista bezvremenski izgled, nosi ovu boju s drugim neutralnim nijansama od glave do pete kao što se može vidjeti na revijama Miu Miu i Acne Studios.

 

Ova boja djeluje skupo i izgleda posebno nevjerovatno kada je u slojevima s drugim blijedim neutralnim nijansama kao što su krem, slonovača i bijela kako bi se stvorio sofisticirani izgled tonova.

 

Kako je kombinovati? Koji god od trendova kaputa da odabereš, ova boja će gornjoj odjeći dodati moderan štih. Bomber jakne izgledaju luksuznije, dok će kožni kaputi criege izgledati manje rokenrol, a više princeza sa Pete avenije. Čak i trenerka u ovoj boji će izgledati luksuzno. Ako niste oduševljena criege odjećom, torbica u ovoj elegantnoj boji odličan je način da iskoristiš trend boju.

 

Metalik

Nošenje metalik boja izgleda raskošno i luksuzno, a svojstveni kvaliteti reflektiranja svjetlosti kada se nosi direktno ispod lica mogu nam pružiti vrlo mladalački blistav sjaj. Nije ni čudo što su piste bile prepune srebra, zlata i bronze.

Revija Toma Forda bila je sveobuhvatna diskoteka sa šljokicama i sjajnim dijelovima koji su dominirali kolekcijom, a sve je obogaćeno odvažnim, svjetlucavim minđušama. Dok je zlato predstavljeno na nekim revijama poput Chanela, srebro je sada u centru pažnje. To je jedan od velikih trendova nakita za 2023.

 

Iako je srebrna glavna metalik nijansa, možda nije prava za tebe. Jedno pravilo u vezi sa nošenjem metalik odjeće blizu lica je da budete u ispravnom tonu. Ako je tvoj tip kože hladnijih tonova, potrebni su ti srebro ili zlato, dok su bakar i bronza poželjniji za toplije tonove kože.

 

Kako je kombinovati?  Za kompletan disko izgled ne možeš pogriješiti s co-ord kompletom ili odijelom. Udruži ih s neutralnim bojama poput crne, tamnoplave ili bijele kako bi izgled ostao prizemljen. Ali ako ideš na zabavu, poludi i pomiješaj ih s jarko ružičastom, tirkiznom ili čak drugim metalik bojama za mješoviti izgled.

 

Ako metalik nije nešto u čemu se pronalaziš odluči se za srebrnu torbicu ili zlatne cipele. Odvažno, veliko i blistavo – to je glavni smjer za nakit ove godine i odličan je način da dodaš metale svom završnom izgledu.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...