Istine i mitovi o menopauzi

 

Otežavajuća okolnost menopauze jeste to što se o njoj nedovoljno govori, a informacije koje imamo često su posledica predrasuda, neznanja i pogrešnog tumačenja, a mitovi i poluistine mogu nas sprečiti da se u menopauzi bolje brinemo o sebi i da sebi olakšamo.

Najčešće zablude, istine, poluistine i mitovi o menopauzi


Uzimanje hormona povećava rizik od raka, ugrušaka i moždanog udara.

Zabluda – istraživanja su pokazala da žene koje primaju bioidentičnu hormonsku zamensku terapiju (HRT), nemaju očigledan povećan rizik od od raka, stvaranja ugrušaka ili moždanog udara.

Bioidentični hormoni izazivaju mnogo strašnih bolesti.

Pogrešno – stara istraživanja koja su pokušavala da navedu štetne efekte hormona nisu koristila bioidentične hormoni, već hormone dobijene iz urina nosećih kobila. To nisu bioidentični hormoni koji se danas koriste.

Ne treba petljati sa hormonima, to nije prirodno.

Netačno – mitovi o menopauzi nastali oko sumnje u hormonsku terapiju zasnivaju se na neupućenosti. Naša tela proizvode 50 različitih hormona, koji služe kao sistem hemijske komunikacije u organizmu. Hormoni kruže u krvi, tražeći pravo mesto za obavljanje svojih složenih poslova, kao što su koordinacija plodnosti, sna, raspoloženja, metabolizma, funkcije organa. Zamena hormona omogućava tim složenim procesima i interakcijama da pravilno funkcionišu.

Zamenska hormonska terapija može izazvati rak dojke.

Pogrešno – upotreba bioidentičnog progesterona zapravo smanjuje rizik od raka dojke, što su istraživanja i dokazala.

Toliko se stvari dešava tokom perimenopauze i menopauze, ne mogu sve biti zbog hormona!

Uglavnom pogrešno – simptomi menopauze su povezani sa smanjenjem nivoa hormona, a oni uključuju depresiju, razdražljivost, rasejanost i maglu mozga, valunge, noćno znojenje, nesanicu, nizak libido, umor i povećanje telesne težine. Psihološka stanja i zdravstveni problemi koji su postojali i pre menopauze, mogu se pojačati u ovom stresnom periodu života.

Zamena hormona je nezdrava.

Pogrešno – korišćenje bioidentičnih hormona ublažava simptome menopauze, ali predstavlja i prevenciju, odnosno, smanjuje rizik od raka dojke i debelog creva, srčanog i moždanog udara, osteoporoze. Takođe, zamenski hormoni podržavaju zdravlje kostiju, daju vam više energije i omogućavaju dobar san.

Probala sam pilule za kontracepciju i nije mi se dopalo kako se osećam. Hormonska terapija će delovati isto tako.

Ovo je verovatno pogrešno – postoji mnogo različitih varijacija terapije zamenskim hormonima, a radi se o pronalaženju prave mere za vaš organizam. Možda morate isprobati nekoliko preparata, da biste pronašli onaj koji vam najviše odgovara. Efikasne doze zamenskih hormona mnogo su niže od onih koje sadrže kontraceptivne pilule.

Menopauza je prirodna, sve životinje prolaze kroz nju.

Delimično pogrešno – prirodna je kod ljudske vrste, kao i kod rezus majmuna i dve vrste kitova. Biološki gledano, menopauza je bizaran koncept i vrlo malo vrsta ima produžen period životnog veka, nakon prestanka razmnožavanja.

Biljni suplementi su sigurniji od proizvoda napravljenih u laboratoriji.  

Pogrešno – bioidentični hormoni se prave od biljaka i ekstrahuju se u laboratoriji, tako da zadrže tačnu strukturu kao i hormoni koje telo prirodno proizvodi. Lako se apsorbuju i bezbedni su za upotrebu.

Od hormona ću se ugojiti.

Mitovi o menopauzi vezani za gojenje pogađaju nas u najslabiju tačku – niko ne želi da rizikuje da dobije kilograme. Međutim, to je potpuno pogrešno uverenje – zamenska hormonska terapija može povećati mišićnu masu i nivo energije, čime se ubrzava metabolizam, pa je kilograme lakše istopiti.

žena_zdravlje_menopauza_klimaks_ginekologija
Mogu da prođem kroz menopauzu prirodno.

Istina. Možete pregurati menopauzu bez ikakvih tretmana, kao što su kroz nju prolazile žene vekovima pre nas. Imajte u vidu i to da se danas drugačije živi, drugačiji su rizici, ali i dobrobiti civilizacije, kao i to da su žene iscrpljene rađanjem imale mnogo kraći životni vek.

Mogu nadoknaditi hormonski deficit vežbanjem i pravilnom ishranom.

Uglavnom pogrešno – joga može pomoći kod nekih simptoma menopauze, tako što ublažava stres i doprinosi fizičkoj stabilnosti i pokretljivosti, zdrava ishrana može pomoći očuvanju zdravlja i elastičnosti kože, ali hormonsko smanjenje se ne može nadoknaditi na ovaj način. Vaši jajnici usporavaju i hormonski deficit se može nadoknaditi samo unošenjem hormona.

Uz dovoljno joge, zdrave ishrane, suplemenata i hormona, mogu da pobedim menopauzu.

Mitovi o menopauzi uključuju i pogrešna shvatanja ove životne faze – ne možete pobediti menopauzu, jer ona nije bolest. Možete raditi sa njom, uskladiti svoj život sa ovom zahtevnom životnom fazom, olakšati sebi prestanak rada „hormonske fabrike“, brinuti o sebi i nastojati da starite vitalno i dostojanstveno. Posle menopauze, ne vraćate se na staro, nego nastavljate dalje, ka sledećoj životnoj fazi, ka trećem dobu.

Menopauza će kod mene početi kada i kod moje majke.

Delimično tačno – nasledni faktor može imati ulogu, ali on ne mora da potiče od majke, niti je jedini koji utiče na početak menopauze.

Menopauza je nešto što počinje u pedesetim godinama.

Žene oko četrdesete godine često imaju mitove o menopauzi vezane za starenje – one veruju da su suviše mlade da bi o tome razmišljale, pa im često promiču prvi simptomi i hormonske oscilacije koje donosi perimenopauza, stanje pred menopauzu, koje može početi i u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim i trajati deset i više godina.

Čekaću da mi bude stvarno loše, ili da budem starija, sada nema potrebe da bilo šta preduzimam.

Greška – pošto može proći i desetak godina dok prepoznate da ste u menopauzi,  potrebno je da nešto preduzmete već kod prvih simptoma, a to mogu biti promene raspoloženja, poremećaj spavanja, bolovi u zglobovima i mišićima. Žene u perimenopauzi često podcenjuju uticaj koji njihovi nedijagnostikovani simptomi  menopauze mogu imati na sve aspekte njihovog života. Ako zamensku hormonsku terapiju ne započnete pre 60. godine života, njeni olakšavajući efekti i zdravstveno preventivna funkcija, biće izgubljena.

Moja depresija (anksioznost) nisu povezani sa menopauzom.

Verovatno pogrešno – iako su se depresivne epizode i sklonost anksioznosti pojavljivale mnogo pre menopauze, u ovom peridou hormonska neravnoteža može delovati kao „pojačivač“, tako da su na ovaj način povezane. Ali ako se anksioznost i depresija jave tek u periodu menopauze, onda su sigurno povezani sa hormonskim disbalansom i hormonska terapija će uticati i na povratak mentalne stabilnosti.

Povećanje težine je u menopauzi neizbežno.

Pogrešno – možete preokrenuti kurs i sprečiti povećanje telesne težine, tako što ćete obratiti pažnju na hormonske promene i postarati se, osim vežbanja i ishrane, o hormonskoj ravnoteži.

Moje telo skladišti višak masnoće na čudnim mestima, ali to je prirodni deo starenja.

Samo ako to dopustite – ova vrsta taloženja masnih naslaga (najviše na stomaku), može povećati rizik od srčanih bolesti, raka i moždanog udara. Zamenska hormonska terapija može pomoći da izbegnete dobijanje na težini, ili da izgubite taj višak oko stomaka i struka.

Valunzi su nešto što prosto moram da izdržim.

Pogrešno – valunzi su znak da se vaše telo bori sa promenema nivoa estrogena i da mu je potrebna pomoć. Talasi vrućine se dešavaju kada estrogen opada, a vaš unutrašnji termostat se resetuje, pokušavajući da ohladi telo. Iako su talasi vrućine uobičajeni, oni nisu neizbežni – mitovi o menopauzi mogu vas sprečiti da sebi olakšate i možete imati valunge i desetak godina, što može dovesti do poremećaja sna, umora, povećanja telesne težine, depresije…

Valunzi nisu tako strašni, u čemu je problem?

Doživljaj je individualan – nalet vrućine može trajati tridesetak sekundi, možete se preznojavate danju i noću; možda se pojavi talas vrućine koji traje i po pola sata, ili samo osećaj žarenja u određenim delovima tela, koji prolazi bez znojenja. Ali, bilo da je valung, žarenje ili talas, hormonska terapija ublažava ovu pojavu i vraća vaš unutrašnji termometar na normalu.

Menopauza nema nikakve veze sa mojim problemima urinarnog trakta i vagine.

Pogrešno – u menopauzi zidovi vagine se tanje, a mogu se javiti i teškoće sa mokrenjem.

Očekivano je da moj seksualni život jenjava sa godinama.  

Netačno – zamenski horomni mogu poboljšati i vaš seksualni život. Smanjenje nivoa estrogena može dovesti do suvoće vagine, svraba i iritacije, a ovi simptomi mogu učiniti odnos neprijatnim i bolnim. Takođe, zbog smanjenja nivoa hormona, može se smanjiti i seksualna želja i otežati uzbuđenje. Mitovi o menopauzi usmereni su na mirenje sa neprijatnim pojavama i trajnim promenama, ali vođenjem računa o sebi i biranjem zamenske hormonske terapije, možete umnogome popraviti kvalitet svog života, usporiti proces starenja i poboljšati zdravlje.

(easylife)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO