Temperature se spuštaju u minus: Dermatologinja ima savjet zlata vrijedan za njegu lica tijekom zime

 

dermatologija_temperatura_zima_njega-kože-zimi_noćna-krema_vazelin_ljepota

Noćna krema namijenjena je nanošenju na kožu lica noću, a dnevna krema danju. Logično je. No, zimi bi bilo dobro noćnu kremu na lice nanijeti i danju, kada joj treba posebno bogata, masna tekstura, smatra njemačka dermatologinja Uta Schlossberger. Dodatno objašnjava:

 

Znamo da naše žlijezde lojnice prestaju proizvoditi sebum na 8 °C. Sebum je masna izlučevina koja hidratizira kožu i štiti je od ultraljubičastog zračenja i štetnih bakterija.

Koža lica zimi je izložena čestim izmjenama boravka u prostorijama sa suhim, zagrijanim zrakom, odnosno vani na hladnom vanjskom zraku. To uzima danak i kožu može isušiti i više nego što to čini ljetno sunce, uzrokujući njezino perutanje.

 

No, hidratantna krema na bazi vode nanesena danju na iznimno niskim temperaturama može se smrznuti, oštećujući pritom krvne žile kože.

 

Schlossberger zato savjetuje:

Stoga, manje vlage, više masnoće. Da pojednostavnimo stvari – probajte koristiti bogatu noćnu kremu i tijekom dana.

Dodaje da su noćne kreme obično masnije i sadrže manje vode od dnevnih.

 

Nastavi li se perutanje kože unatoč tome, dermatologinja preporučuje da se na lice nanese vazelin.

 

Što je s osobama koje imaju masnu kožu?

Za osobe s jako masnom kožom sklonom crvenilu i aknama bolja alternativa masnoj noćnoj kremi u zimskim bi danima mogla biti češća primjena proizvoda za dnevnu njegu kože, kaže Schlossberger te dodaje da bi i u tom slučaju po hladnom vremenu trebalo izbjegavati kreme s visokim udjelom vode.

 

Ističe kako je važno imati na umu da noćne kreme, za razliku od brojnih dnevnih krema, obično ne sadrže nikakav zaštitni faktor (SPF).

 

Dakle, koristite li noćnu kremu tijekom dana i odlučite se za dugu šetnju, obavezno ispod nje nanesite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

(krenizdravo)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...