Osjećate se bezvoljno ovih dana? Možda se suočavate s pojavom zvanom zimski blues

  

ANKSIOZNOST_BLUES_MENTALNA-HIGIJENA_MENTALNO-ZDRAVLJE_ZIMA_zdravlje

Iako puno ljudi voli zimske dane pod dekicom više nego ljetne vrućine, činjenica je kako u ovim sivim maglovitim danima sa sjetom razmišljamo o suncu. Upravo nam sunce donosi lijepu energiju i optimistične poletne trenutke u kojima uživamo tijekom toplijih dana. Mrak koji u studenom i prosincu počinje već oko 16 sati poslijepodne može potaknuti razvoj sezonske depresije, odnosno tzv. zimskog bluesa.

 

Zimski blues osim pada energije i lošeg raspoloženja može donijeti i niz drugih emocija i stanja poput pojačane zabrinutosti, umora, anksioznosti, pospanosti, bezvoljnosti, slabije koncentracije i slično. Ipak, zimu treba preživjeti, bilo da ste njen pobornik ili ne jer je ona također dio godišnjeg ciklusa i ne može ju se izbjeći u slučaju da to želimo (osim ako ju, kao laste, ne provedete u toplijim krajevima). Kako biste si olakšali taj period i ne biste zapali u potpunu depresiju, potrudite se svaki dan učiniti nešto lijepo za sebe za što znate da će vam donijeti osmijeh na lice i toplinu u srcu. Donosimo vam neke ideje što bi moglo barem malo pomoći.

 

Terapija knjigama

Pročitajte knjigu koja vam je već dugo na wish listi. Zaboravite na duge liste čekanja u knjižnicama. Zaputite se u prvu knjižaru i kupite svoju vlastitu knjigu. Neka priča koju odaberete bude jedna od toplih ljudskih priča koje ćete dugo pamtiti.

 

Kupka

Duga topla kupka s puno pjene u kombinaciji s mirisnim svijećama ili eteričnim uljima može učiniti čuda za stanje vašeg organizma i emocija. Snaga aromaterapije poznata je još od drevnih vremena, a više o tome možete pročitati u našem tekstu o eteričnim uljima koja podižu raspoloženje.

 

Tamna čokolada

Mnoga istraživanja potvrdila su povezanost konzumacije tamne čokolade i boljeg raspoloženja budući da se njome povećava razina crijevne bakterije Blautia obeum koja je direktno povezana s poboljšanjem raspoloženja. Ukoliko ne volite grickati tamnu čokoladu, možda vam bude primamljivija verzija u obliku toplog napitka idealnog za hladne dane.

 

Glazba i ples

Da dobra glazba potiče bolje raspoloženje, to smo već znali, ali u kombinaciji s plesom, loše raspoloženje otjerat ćete prije nego kažete „keks“. Odaberite stil plesa koji vam se sviđa i upišite satove u kojima ćete naučiti fenomenalne plesne korake za pamćenje. Na posao i s posla ići ćete plešući i nećete skidati osmijeh s lica, a ružnoj magli ćete veselo mahnuti s prozora.

 

Dobra djela

Prosinac je najbolje vrijeme kada možemo učiniti mnoga dobra djela. Popis je dugačak, a na vama je samo da odaberete koju vrstu humanosti želite podržati. Ukoliko mislite da je prosinac prezasićen takvim akcijama, i početak godine koji donosi smiraj nakon užurbanih blagdana, također je prilika za vas.

 

Uz sve ove optimistične aktivnosti, zasigurno ćete lakše prebroditi mračne i maglovite dane, a i spremije dočekati one sunčanije, veselije i toplije.

 

Tekst: Dalia Žmegač-Kunić - Slowliving

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO