Deset najboljih evropskih destinacija za zimska putovanja ove godine

 

zima_evropa_putovanja_travel_evropa_budimpešta_mađarska_bolonja_brisel_belgija_rim_finska_minhen_talin_italija_firenca_njemačka_pariz_francuska_firenca

Evropski gradovi su među najposjećenijim destinacijama ove zime. Milioni turista posjećuje Evropu u zimskim mjesecima zbog specifičnih iskustava kojima će se diviti i istraživati.

 

Evropa nije samo opravdala, već je i premašila očekivanja turista koji traže nova iskustva.

 

Zimske temperature u Evropi razlikuju se, pa tako na sjevernom dijelu ovog kontinenta možete iskusiti pravu zimsku atmosferu, a na jugu možete osjetiti mediteransku klimu. Jedna od preporuka je i putovanje vozom, koje nudi novo iskustvo na putovanjima, pa tako možete vidjeti neuobičajene krajolike, ali putovati i s lokalnim stanovništvom.

 

Talin, Estonija - Turisti tvrde da ne postoji grad poput Talina za autentičan ugođaj na božićnom sajmu. Djevojke na štandovima prodaju pržene krompiriće i puding, a u redu se čeka i na vrući liker na bazi ruma.

 

Tallinn je jedan je od najstarijih glavnih gradova u sjevernoj Evropi i jedno od najboljih mjesta u Evropi tokom zime. Turistički ured nudi i pješačku turu s vodičem svaki dan. Pogledom na glavni grad zadiviti će vas sovjetske zgrade i crkve s kupolama.

Firenca, Italija - Kao i nekoliko drugih italijanskih gradova, božićno okruženje čini ga jednim od najboljih mjesta za posjetiti u Evropi. Lokalno stanovništvo počinje ukrašavati svoje izloge početkom decembra, a gradska uprava Firence postavlja dekorativnu rasvjetu po ulicama. U Firenci se možete baviti nekim od uobičajenih zimskih sportova ili jednostavno uživati na koncertima, koji se održavaju na trgu.

Minhen, Njemačka - Njemačka je država nekoliko prazničnih tradicija, uključujući pjesme, novogodišnja drvca i adventske kalendare, pa je jedno od najboljih mjesta za putovanje u Evropi tokom zime, a Minhen je naručito cijenjen kao destinacija. Novogodišnji sajam i bajkovita atmosfera su ono što izdvaja Minhen. Kada je riječ o hrani, jedna od preporuka je isprobati neke od najpoznatijih vrsta kobasica i piva.

Helsinki, Finska - U Helsinkiju možete očekivati pravu prazničnu atmosferu, jer je ovaj grad zimi uglavnom prekriven snijegom. Glavne ulice i trgovine su ukrašene, dok se širi miris kuhanog vina. Iako su temperature izrazito niske u ovom gradu, slavlje ne izostaje, pa ćete tako za vrijeme praznika moći prisustvovati i zabavama u lokalnim restoranima.

Rim, Italija - Rim u zimskim mjesecima doista ostaje ugodan i bez gužve. Decembar je najbolje vrijeme za provesti praznike u Rimu, jer počinje svijetliti prazničnim ugođajem i ukrasima. U decembru bi trebalo padati nešto manje kiše u odnosu na novembar, a dani mogu biti vedri i kratki.

Brisel, Belgija - Belgija je poznata kao država različitih jezika. Cijenjena je zbog veličanstvene arhitekture i starih gradova, koji se stapaju s modernim dizajnom. U Briselu ima mnogo sadržaja u kojima možete uživati, a poznat je i po ukusnim vaflima, pivu, čokoladama, dagnjama i pomfritu. Temperature danju u ovom gradu su uglavnom ispod nule. 

Pariz, Francuska - Pariz se smatra jednom od najboljih destinacija u Evropi ne samo za vrijeme novogodišnjih praznika, već i tokom cijele godine. Moćni Eiffelov toranj i katedrala Notre-Dame dodatno očaravaju tokom zimskih dana. 

Bolonja, Italija - Bolonja je naručito zanimljiva tokom decembra zbog prazničnih tradicija, koje obilježavaju. Slavlje počinje 8. decembra kićenjem drvca na glavnom trgu, potom podjelom paketića za djecu na praznik Svete Lucije, a nakon toga dolaze Badnjak i Božić. 

Budimpešta, Mađarska - Zima je najbolje vrijeme za odlazak u Budimpeštu. Posjeta ovom gradu posebno privlači pažnju zbog muzeja, starogradskih lokala i termalnih bazena. Posebnu pažnju izazvati će pogled na zaleđeni Dunav.

Venecija, Italija - Ukoliko birate Veneciju za svoju zimsku destinaciju, preporučuje se odlazak na karneval. Međutim, kostimirani događaji znaju biti naručito skupi. Stoga se preporučuje uživanje u besplatnim sadržajima koje slavni karneval nudi. Osim karnevala, Venecija je poznata po kulturi koju posjetitelji mogu u potpunosti doživjeti. Jedinstvena arhitektura, kanali i atmosfera starog svijeta zimi postaju čarobni.

(klix)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...