Otmjena i elegantna: Kraljevski plava je kraljica jesenske mode palete

 

PLAVA-BOJA_KRALJEVSKI-PLAVA_KOBALTNO-PLAVA_JESENSKI-TRENDOVI_HIT-BOJA_BOJA-JESENI-2022

Ako i niste plave krvi, možete barem na jedan dan uskočiti u cipele okrunjenih glava: duboka nijansa plave boje bile je nekoć rezervirana za kraljice, a danas za istinske šminkerice.

 

Ne postoji nitko tko se barem jednom nije zapitao kako je to biti član kraljevske obitelji. Ovojesenski veliki hit pružit će barem simbolični uvid u to "stanje" - riječ je, naime, o trendu intenzivne, kraljevski plave boje u odjeći i modnim dodacima. A kako naziv boje i govori, bila je zaista namijenjena jednoj okrunjenoj glavi: osmislili su je suknari iz Somerseta, tekstilnog kraja na jugozapadu Engleske, za haljinu kraljice Charlotte, supruge britanskog kralja Georgea III. koji je vladao u drugoj polovici 18. stoljeća.

Boja se, naime, dobiva od kobalta (zbog čega se naziva i kobaltno plava), pigmenta koji je u sastavu mnogih ruda i koji je otkriven otprilike u to doba pa je, kao novost, bio idealan dar vladarima. A kraljevski status ta plava nijansa ima i danas.

Ona, naime, pristaje svim tipovima žena dajući im otmjenost, ozbiljnost i eleganciju po mjeri prave kraljice. Stoga ju je najbolje nositi od glave do pete - danju u formi odijela, navečer kao dugačku svečanu haljinu.



U obzir dolazi i kaput, koji je ove sezone moderan u formi oversized kroja, a upotpunjuje se modnim dodacima - cipelama, torbama i nakitom - iste boje. No, ti odjevni komadi funkcioniraju i u drugim stilističkim spojevima pa su dobra financijska investicija. Mogu se nositi uz klasičnu sivu i bež, trendovski ljubičastu i otkačeno zelenu te različite crno-bijele uzorke.


Plavi kaput je kruna ovosezonske garderobe

A na revijama se iskristalizirala kombinacija s crnom, što je prilično avangardno, s obzirom na to da tonska razlika između te dvije boje nije velika. No, crna, začudo, ističe tu nijansu plave ujedno je smirujući, posebno kad je riječ o materijalima sa sjajem kao što je koža, umjetno krzno i pliš koji se nose uz kraljevski plavo pletivo, štof i viskozu.

A kad je riječ o modnim dodacima, osim crnih, pristaju i oni metalik srebrne i zlatne boje, posebno u jednobojnim plavim kombinacijama.

(gloria)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...