Desert: Jesenski cheesecake s jabukama i karamelom (RECEPT)

 

CHEESECAKE_CHEESECAKE-S-JABUKOM_DESERT_JESENSKI-CHEESECAKE_KOLAČ_RECEPT

Kombinacija koju morate isprobati

 

Iako volimo ljetne plodove i voćke, postoji nešto posebno u dolasku jeseni i njezinih karakterističnih aroma. Okusi grožđa, jabuka i krušaka, miris mandarine i hrskava tekstura šipka – sve to oduševljava naša gastronomska čula u jesen, a svako malo otkrijemo i neki novi recept koji spaja najbolje od najboljeg. Takav je i ovaj jesenski cheesecake od jabuka, sira i karamele, a koji vam danas predstavljamo.

 

Neodoljiva kombinacija klasičnog kolača od sira ovdje je spojena s hrskavim jabukama i sočnim karamela sosom, a spoj je jednostavno očaravajuć. Ako ste ovih dana tražili idealan jesenski comfort food kolač koji će vam zasladiti život, ovo je točno ono što vam treba.

 

Jesenski cheesecake

 

Sastojci:

·       250 g McVities keksa

·       70 g rastopljenog maslaca

·       1 žličica cimeta

·       5-6 kom manjih jabuka

·       3 žlice smeđeg šećera

·       2 žlice cimeta

·       1 žlica maslaca

·       350 g krem sira

·       100 g šećera u prahu

·       2 žlice milerama

·       1 jaje

·       1 žlica oštrog brašna

·       1 žlica smeđeg šećera

·       1 žlica cimeta

Priprema:

Za podlogu, sameljite kekse i pomiješajte ih s cimetom i rastopljenim maslacem. Utisnite u kalup za pečenje i kratko zapecite bez nadjeva, oko 5 min na 200 stupnjeva.

Jabuke ogulite i narežite na ploške, stavite u keramičku ili vatrostalnu posudu za pečenje i pomiješajte sa šećerom, cimetom i maslacem i stavite peći na 180 oko 20 min. Promiješajte tu i tamo da se jabuke ne zapeku. Kad se sve lijepo sjedini, šećer, maslac i cimet natope jabuke, gotovo je. Izvadite iz pećnice i stavite sa strane da se prohladi dok pripremate kremu od sira.

Za kremu, izmutite sirni namaz s jajetom, dodajte vrhnje i šećer i miješajte dok se sve lijepo sjedini. Izlijte kremu preko podloge od keksa. Preko kreme pažljivo ravnomjerno rasporedite jabuke i njihov sos.

Za posip, sve sastojke prstima promiješajte tako da se maslac pod toplinom prstiju rastopi i dobijete mrvice. Posipajte preko jabuka i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na 30-35 min.

Za to vrijeme pripremite karamel umak. Na tavu stavite šećer i miješajte na laganoj vatri dok se ne rastopi. Pazite da ne zagori. Kad dobije zlatnu boju, dodajte vrhnje koje mora biti sobne temperature. U početku će se šećer stvrdnuti, ali bez brige, ponovno će se početi rastapati na laganoj vatri. Miješajte cijelo vrijeme dok ne dobijete lijepu karamel kremu. Kada maknete s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se ne rastopi.

Dio odvojite za preliti cheesecake, ostatak spremite u staklenku i čuvajte u hladnjaku. Poslužite ohlađeno na sobnoj temperaturi. Preljev od karamela možete poslužiti u posebnoj zdjelici, ako ga netko ne voli, ne mora ga staviti.

(jolie)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...