Želiš da smršaš? Stručnjaci kažu da ovo trebaš jesti svako jutro!

 

Ako pokušavaš da izgubiš kilograme, ključno je osigurati da jedeš pravu količinu nutrijenata svaki dan, a jedan od najvažnijih koje treba uzeti u obzir su vlakna. Vlaknasta hrana će ti omogućiti da ostaneš sit/sita tokom dana, što znači da ćeš manje padati u iskušenje da jedeš visokokalorične grickalice, koje otežavaju gubitak kilograma. Srećom, postoji toliko mnogo ukusne hrane bogate vlaknima, uključujući i jednu svestranu opciju koju možeš jesti u bilo koje doba dana.

BOBIČASTO-VOĆE_DOKTORI_ISHRANA_ISTRAŽIVANJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_MALINE_MEDICINA_MRŠAVLJENJE_NAUČNICI_RAVAN-STOMAK_VIŠAK-KILOGRAMA_VOĆE_ZANIMLJIVO_ZDRAVA-HRANA_ZDRAVA-ISHRANA_ZDRAVLJE

Kako bismo otkrili najbolju hranu bogatu vlaknima, koju može jesti cijeli dan, svaki dan dok ostvaruješ svoje ciljeve mršavljenja, zdravstveni stručnjaci dr Amy Richter i dr. Jamie McManus su potvrdili da bobičasto voće treba da bude tvoj novi vlaknasti najbolji prijatelj!

 

Kada je u pitanju hrana bogata vlaknima, neke od najboljih opcija su voće, a bobičasto voće (posebno maline) zauzimaju vrh. „Maline su voće sa najviše vlakana na tržištu“, kaže dr Amy Richter, objašnjavajući da samo 1 šolja sadrži ogromnih 8 grama vlakana, što čini skoro jednu trećinu preporučenog dnevnog unosa.

Još bolje, ovo zdravo voće ima i malo kalorija. “Maline su vaš najbolji izbor za hranu bogatu vlaknima koja vas neće gurnuti preko ograničenja kalorija za gubitak težine”, kaže dr Amy Richer. Srećom, bobičasto voće odlično funkcioniše i u nizu obroka, bilo da ih ujutro dodaš u ovsene pahuljice ili grčki jogurt, grickaš ih tokom dana ili obuzdaš želju za slatkim uzimajući šaku malina. I zobene pahuljice i grčki jogurt nude velike količine vlakana, tako da njihova kombinacija sa omiljenim bobičastim voćem može biti posebno zdrav način da započneš dan.

 

Osim visokog sadržaja vlakana, bobičasto voće ima mnoštvo drugih prednosti. Dr. Jamie McManus napominje da “sadrže visoke razine antioksidanata, koji mogu pomoći u smanjenju upale u cijelom tijelu”, što je takođe odličan način da pomogne da istraješ u svojim ciljevima gubitka težine.

 “Bobičasto voće je puno antioksidanata, vlakana i ima malo kalorija što ih čini hranljivim”, potvrđuje McManus. Dok su maline na vrhu liste, ona dodaje da “jagode imaju malo manje, a kupine oko 7 do 8 grama vlakana”.

 

Dakle, eto, sljedeći put kada poželiš slatki zalogaj koji neće ugroziti tvoj napredak u mršavljenju, uzmi neke ukusne bobice! „Na kraju krajeva, najteži aspekt dijete je glad i trebali biste znati da su vlakna vaše tajno oružje! Hrana bogata vlaknima pomaže da se zasitiš sa nižim kalorijama, a pošto vlakna usporavaju vrijeme prolaska kroz crijeva, duže se osjećaš sito i izbjegavaš želju da jedeš nezdrave grickalice poput čipsa, keksa i krekera”, zaključuje McManus.

(ultra)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO