Sjemenke bundeve mogu poboljšati san, olakšati simptome menopauze i poboljšati zdravlje mišića

 

zdravlje_BUNDEVA_JESENJI-PLODOVI_MENOPAUZA_SAN_SJEMENKE_SJEMENKE-BUNDEVE

Baš na vrijeme za sezonu bundeve… dobre vijesti za sve ljubitelje njenih sjemenki: sjemenke čine ukusno hranljivu grickalicu s mnoštvom zdravstvenih prednosti za žene. Među njima su umirivanje simptoma menopauze, bolji san i zaštita mišića.

 

Baš kao i sjemenke suncokreta, u prodavnici ćete pronaći brojne vrste sjemenki bundeve (koje se nazivaju i pepitas). Iako postoji nekoliko vrsta koje možeš izabrati, najbolje je da kupiš neke neslane. Ovo ti omogućava da dobiješ najveću korist od sjemena u njihovom najčistijem obliku. Možeš ih pojesti šaku samostalno ili dodati u svoje žitarice. Takođe mogu biti grickalice sa susamom, lanenim i suncokretovim sjemenkama.

 

Kako god da ih konzumiraš, porcija sjemenki bundeve od 28g daje 42 posto preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Mineral je neophodan za održavanje dobrog zdravlja kostiju i mišića, koji postaju sve važniji kako starimo jer nam pomaže da izbjegnemo lomove. Sjemenke bundeve takođe sadrže sedam grama proteina – još jedan vitalni doprinos da ostaneš jak/a u starosti.

Ako imaš problema sa spavanjem, jedenje sjemenki bundeve prije spavanja može pomoći. Prema Udruženju za spavanje, uspavljujuće djelovanje sjemenki bundeve je zbog visokog nivoa magnezijuma i triptofana, koji podižu nivo serotonina kako bi opustili tvoje tijelo. Dr. Oz predlaže da pomiješaš jednu šoljicu sjemenki ili 1/2 šolje praha od sjemenki bundeve sa šoljicom sosa od jabuke za ukusnu noćnu užinu koja obezbeđuje neprekidan noćni odmor.

 

Možeš probati i ulje sjemenki bundeve, za koje se pokazalo da pomaže u uklanjanju simptoma menopauze. Studija objavljena u Climacteric-u otkrila je da su žene koje su svakodnevnoj ishrani dodale dva grama ulja od sjemenki bundeve imale manje bolova u zglobovima i manje valunga i glavobolja nakon 12 sedmica.

 

Istraživači su tvrdili da jedinjenja u sjemenkama bundeve poznata kao fitoestrogeni mogu pružiti ovo olakšanje i sniziti nivo krvnog pritiska.

 

Bez obzira na to kako u svoj život dodaš više sjemenki bundeve, sigurno ćeš dobiti gomilu fantastičnih zdravstvenih prednosti.

(ultra)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...