Ideje za uređenje malih trpezarija

 

Ne znaš kako iskoristiti maksimalan potencijal male trpezarije? Bilo da se sto i stolice za ručavanje nalaze u malenoj sobi ili „kradeš“ dio dnevnog boravka, postoji mnogo načina, na koje možeš učiniti da u obrocima uživaš, kao da se nalaziš u najprijatnijem restoranu.

DNEVNI-BORAVAK_ENTERIJER_HOME-DECOR_IDEJE_KREATIVNO_KUĆA_KUHINJA_LIFESTYLE_MAGAZIN_SAVJETI_TRPEZARIJA_KREATIVNO_MAGAZIN_UREĐENJE-DOMA

 Šta možeš uraditi sa malom trpezarijom?

 

Ukoliko znaš koje sve probleme zadaju malene i uske sobe, jasna ti je težina zadatka da prostorija  izgleda šire nego što zapravo jeste. Vjerovatno znaš kako je provoditi dane u pokušaju da skučeni prostor izgleda veće i šire, ali u pozadini svog uma znaš da ako ne srušiš zidove i ne renoviraš sobu ispočetka, ne možeš učiniti ništa. Ipak, nisi u pravu – uz neke pametne trikove, zaista postoji puno načina da uspiješ da malenu sobu pretvoriš u stilski i sofisticiran prostor.

Kako da malena trpezarija izgleda veća?

 

Ako postoji jedna stvar koja će stvoriti iluziju većeg prostora, to je urednost i pospremanje – to može u stvarnosti sobu učiniti širom u sekundi. Obavezno održavaj svoju malu trpezariju urednom i organizovanom – uklanjanjem igračaka, biljaka, garderobe i drugih nepotrebnih predmeta. Momentalno će boravak u njoj postati udobniji i prijatniji.

Najbolji oblik stola za male trpezarije?

 

Svi znaju da se najbolji razgovori odvijaju tokom obroka, bilo da je s porodicom, partnerom ili dobrim prijateljima. Dakle, imati gdje sjediti i jesti važan je element, koji treba uzeti u obzir prilikom uređenja doma. Većina nas možda nema sreće da imamo zasebnu trpezariju, ali to ne znači da moramo sjediti na kauču i večerati.

 

Razmišljaj van okvira prilikom odlučivanja o vrsti i poziciji stola u sobi. Ako imaš malu kuhinju, ali veliki hodnik, zašto ga ne pretvoriti u prostor za ručavanje? Na raspolaganju su i mnogi dizajni stolova na rasklapanje ili s proširivim odjeljcima. Oni su sjajni za uštedu prostora, uz fleksibilnost da se smjesti veća grupa kada je potrebno. Sto sa produžetkom može svakodnevno djelovati kao konzola za dnevnu sobu, a zatim se u sekundi pretvoriti u trpezarijski sto kada organizuješ večeru.

Napravi otvoreni plan

 

Uz opušteniji pristup životu, mnogi domovi su odustali od tradicionalne trpezarije, a dali prednost otvorenom rasporedu soba. Trpezarija spojena sa kuhinjom i dnevnim boravkom, odnosno ona koja spaja ove dvije prostorije, posljednjih je godina najčešći izbor. Za ovakve trpezarije ne treba mnogo prostora, potrebno je oblik i veličinu stola prilagoditi prostoru, ali opet razgraničiti prostor kako bi se znalo da je to mjesto za ručavanje.

Iskoristi prostor ispod prozora

 

Pokušaj kreativno iskoristiti sav prostor: napravi dodatno mjesto za sjedenje, tako što ćeš iskoristiti prostor ispod prozora, ako je to moguće. Dobićeš improvizovanu trpezariju, koja u kombinaciji sa odgovarajućim stolom i nekoliko stolica, može izgledati kao naslovnica časopisa. Prostor će biti osvijetljen prirodnom sjetlošću koja će ulaziti kroz prozor, a naša preporuka je tapacirana klupa, na koju može sjesti veći broj osoba na malenoj površini.

Iskoristi prostor u kuhinji

 

Trpezarijski prostor otvorenog plana u kuhinji ili dnevnom boravku, povećava fluidnost prostorije, potičući druželjubiviji raspored za zabavu porodice i prijatelja. Jedna od važnih stvari koje treba uzeti u obzir pri dizajniranju šeme poput ove, bilo da se radi o kuhinji ili čak velikom hodniku, jeste dostupnost i upotreba prirodne svjetlosti – prirodno ili vještačko svjetlo sjajan su način širenja iluzije prostora.

 

Pri planiranju ove vrste razmještaja, razmisli o tome gdje će se i na koji način nalaziti „prekidi“ između kuhinje, dnevnog i trpezarijskog prostora. Upotrijebi barove ili ostrva, police za knjige, konzole i sjedala da stvoriš prirodnu podjelu. Drugo veliko razmatranje – ljudi bi trebali lako prolaziti kroz različita područja.

Transformiši kuhinjisko ostrvo

 

Pretvori kuhinjsko ostrvo u trpezarijski prostor, tako što ćeš dodati barske stolice. Odabir visokih, umjesto klasičnih stolica, daje prostoru „restoranski“ izgled, zbog čega prirodno potiče druženje i postaje mjesto okupljanja porodice i prijatelja. Ovo je sjajna opcija ako se voliš družiti dok kuvaš.

(ultra)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO