Šalica kupina dnevno značajno poboljšava pamćenje, jača imunološki sustav...

 

Imaju vrlo malo kalorija, nemaju dodanih šećera i obiluju važnim nutrijentima

kupina_imunitet_pamćenje_zdravlje_voće_upale-u-organizmu_mršavljenje_kalorije_journal

Malo toga pruža veće zadovoljstvo nego grickanje sočnih kupina za vrućih ljetnih dana. To tamnocrveno šumsko voće prepuno jestivih sjemenki i ugodnog slatkastog okusa neizostavna je ljetna namirnica koja može dati poseban štih vašim salatama, koktelima pa čak i žitaricama koje jedete za doručak.

 

Kupine su dostupne na tržnicama i trgovinama, a mogu se naći i uz putove i šumske staze. Ako ne možete nabaviti svježe, dobro će vam poslužiti i one smrznute kojih ima tijekom cijele godine. Kupine imaju vrlo malo kalorija, nemaju dodanih šećera i obiluju važnim nutrijentima. Jedna šalica kupina sadrži:

·         60 kcal

·         14 g ugljikohidrata

·         7,5 g vlakana

·         42 mg kalcija

·         29 mg magnezija

·         30 mg vitamina C

 

Uz to, poput drugih vrsta šumskog, odnosno bobičastog voća, sadrže polifenole antioksidantnog učinka, uključujući antocijanin koji tom voću daje karakterističnu boju. Osim što oduševljavaju okusom, kupine mogu učiniti čuda za vaše tijelo ako ih konzumirate redovito. Evo pet iznenađujućih učinaka redovitog konzumiranja kupina:

 

Mršavljenje

Konzumiranje voća uvijek je povezano s pozitivnim učinkom na održavanje optimalne tjelesne težine. Kupine ne sadrže masnoće i natrij, nemaju dodanih šećera i sadrže relativno malo kalorija. Uz to, vlakna koja sadrže mogu pospješiti osjećaj sitosti, a to pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine.

 

Jačanje imunološkog sustava

Vitamin C je važan nutrijent za pravilan rad našeg imunološkog sustava. On doprinosi prirodnoj sposobnosti tijela da se obrani od bolesti i infekcija te pospješuje antioksidansnu aktivnost čime se općenito poboljšava zdravlje organizma. Jedna šalica svježih kupina sadrži 30 mg vitamina C, što je više od 30 posto dnevno preporučene količine tog vitamina.

Poboljšanje kognitivnih sposobnosti

Kupine sadrže polifenol koji se naziva antocijanin, a koji se nalazi i u nekim drugim namirnicama koje su prirodno ljubičaste ili tamno crvene boje (poput crvenog kupusa ili batata). Studije su pokazale da je taj polifenol povezan sa značajnim poboljšanjem pamćenja, pažnje i psihomotoričke brzine. To, naravno, čini kupine vrlo moćnom hranom za mozak.

 

Poboljšanje mikrobioma crijeva

Mikrobiom crijeva može imati velik utjecaj na zdravlje crijeva, funkcioniranje imunološkog sustava pa čak i na mentalno zdravlje. Konzumacija bobičastog voća, uključujući kupine, može dovesti do važnih pozitivnih promjena u gastrointestinalnom bakterijskom sastavu te poduprijeti zdrav mikrobiom crijeva.

 

Smanjenje upale u organizmu

Kronična upala je povezana s ishemijskom bolešću srca, moždanim udarom, rakom i drugim teškim bolestima. Studije su pokazale da kupine mogu pomoći u smanjenju upale u tijelu, naročito upale uzrokovane debljinom.

(zivim.gloria)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO