Evo što sve liječe more i morska sol

 

LJETO_MORE_MORSKA-SOL_ZDRAV-ŽIVOT_ZDRAVLJE

Dobre strane mora svima su poznate, a u sezoni kad ih mnogi od nas i koriste, dobro je još jednom pozabaviti se ovom temom i svim zdravstvenim blagodatima mora. Još su stari Grci i Rimljani poznavali ljekovita svojstva morske vode. Hipokrat, otac suvremene medicine, otkrio je kako morska voda brzo zacjeljuje ozlijeđene ruke ribara.

 

Postoje zapisi još iz drevne Grčke iz kojih se vidi da se bolesnicima preporučavala šetnja pored mora i udisanje čestica soli u zraku koje se raspršuju zahvaljujući vjetru i morskim valovima. Grčki filozof Platon je zapisao: “More ispire sve čovjekove boljke”.

 

A boravak na moru oduvijek se preporučivao bolesnim i iscrpljenim pacijentima, pogotovo onima koji imaju tegobe s disanjem. Vjerojatno se zato svaki put kad odete na more osjećate drugačije. Pritom se misli na to da imate čišću kožu, raspoloženiji ste, svježiji i imate manje problema s dišnim organima.

 

Životni eliksir

More je učinkovitije od bilo kojeg wellness, odnosno fitness centra na svijetu. Bez sumnje, more je izvor zdravlja, ljepote i kondicije. Njegov pozitivan utjecaj na kožu našeg tijela vidljiv je već nakon prvog kupanja pa je ona primjetno mekša, nježnija i napetija.

 

Zahvaljujući svojim sastojcima, morska voda je visokovrijedan i učinkovit balzam za kožu tijela i lica. Njeni osnovni sastojci, soli, alge i planktoni, obiluju različitim mineralima, vitaminima, elementima u tragovima te proteinima, masnoćama, silikatima i aminokiselinama.

 

Morski koktel ljepote, koji sadrži obilje minerala i elementa u tragovima, natrija, kalija, joda, broma, kalcija, magnezija, mangana, fosfora i selena, prodire u našu kožu, poboljšavajući cirkulaciju u njenim dubljim slojevima i jačajući njena vezivna tkiva. Stoga se uslijed kupanja u morskoj vodi koža vidno učvršćuje i postaje sjajna i napeta te vlažnija, nježnija i zdravija.

 

Morska voda, zahvaljujući prvenstveno algama koje sadrže vitamine A, B, C, i E, ima i dokazani anti-aging efekt. Utječe i na prevenciju i na borbu protiv znakova starenja kože. Na primjer, more potiče stvaranje kolagena, neutralizira slobodne radikale. Morska voda povoljno utječe na sve tipove kože. Jača obrambene mehanizme kože i potiče izmjenu tvari, što se, ogleda i u vidnom smanjenju celulita.

 

Tjelesna kondicija

Osim što pogoduje ljepoti i zdravlju kože, more je kao stvoreno za podizanje i održavanje tjelesne kondicije. Tjelesne aktivnosti u vodi osjetno su učinkovitije od onih na suhom. Potrošnja kalorija mnogo je veća, zglobovi i kralježnica nisu opterećeni. Jača se imunološki sustav i krvotok, a voda ima i dodatni efekt masaže.

 

Na primjer, aqua-joggingom, trčanjem u vodi do bokova, za pola sata potroši seoko 400 kalorija, a na suhom samo oko 250. Fizičkim aktivnostima u moru (plivanjem) podiže se tjelesna kondicija, posebno snaga i izdržljivost. Jačaju, formiraju se i učvršćuju svi mišići tijela, a posebno nogu, leđa, grudnog koša i ruku. Plivanje, posebno leđno, jako pogoduje kičmi. Plivanje predstavlja i izuzetan način trošenja kalorija (za desetak minuta potroši se 100 kalorija).

 

Doda li se tome utjecaj mora na izmjenu tvari kao i efekt masaže, more utječe i na smanjenje masnih naslaga i celulita pa tako i na mršavljenje. Uz to, fizičke aktivnosti u moru pozitivno djeluju na disanje i krvotok.

 

Relaksacija

More ima i relaksirajući učinak. Antistres faktor mora izuzetno je visok. Ono ne samo da učinkovito opušta od stresa napete mišiće, već samo po sebi ima izuzetan učinak na našu psihu. Stoga je već i sam pogled na morsko plavetnilo dovoljan da nas preplave pozitivni osjećaji, životna radost i zadovoljstvo. U trenutku zaboravljamo na svakodnevne probleme. Uz to, zrak iznad morske površine, koji je posebno bogat kisikom, također nas relaksira i čini zadovoljnijima.

Odlazak na more definitivno je ljekovit, potvrđuje to i moderna znanost. Provedete li uz more dnevno samo 15 do 30 minuta, čak i u hladnoj klimi, možete znatno unaprijediti vlastito zdravlje. Sunce je izvor energije, a nakon odlaska na more nestaju tegobe poput akni, psorijaze, ekcema, neurodermitisa…

 

Na morskoj obali, kod reumatskih tegoba i ozljeda kostiju, ukopavanje u sitan i čist pijesak nekima može biti od koristi. Ukopavanje u pijesak, cijelog ili jednog dijela tijela, izaziva termički šok zbog kojega dolazi do pojačanog lupanja srca, širenja krvnih žila i pada krvnog tlaka. Takav kemijsko-fizički stimulans može pozitivno djelovati na oboljele od reume i ateroskleroze te djelovati na brži oporavak nakon ozljeda kostiju i zglobova.

LJETO_MORE_MORSKA-SOL_ZDRAV-ŽIVOT_ZDRAVLJE

Dobrobiti ljetovanja na moru

 

1. Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima.

 

Sadrži i alge koje obiluju mineralnim tvarima i odavno se smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

 

2. More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska sol ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija. Čist morski zrak, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

 

3. Sunčanjem tijelo dobiva vitamin D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas snabdijeva vitaminom D, toliko potrebnog našem organizmu. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u sprječavanju mnogih bolesti, uključujući multiplu sklerozu i rak.

 

4. Boravak na moru oslobađa od stresa

Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezij, koji morska voda sadrži u visokom postotku, dokazano djeluje u borbi protiv stresa.

 

Zbog toga iskoristite godišnji odmor kako biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

 

5. Idealno za sportske aktivnosti

Ljetovanje uz more idealno je za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

 

6. Morski zrak bogat je negativnim ionima

Morski zrak sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom.

 

Zrak zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, oceana i mora.

 

7. More ublažava artritis i bolove u leđima

Zahvaljujući svom sastavu, morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tekućine iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

 

8. Morska voda potiče čišćenje organizma

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne tvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne tvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a sol olakšava proces izlučivanja.

 

Kupanje u moru potiče izmjenu tvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

 

9. More liječi kožne probleme

Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcij, kalij, brom, natrij, mangan, magnezij, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina.

 

10. More potiče kreativnost i osjećaje

More i općenito element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima. Boravak blizu vode može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

 

11. More blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računalom, ljetovanje na moru pomoći će da ih odmorite.

 

15 moći morske soli koje mogu zamijeniti šaku lijekova

U morskoj soli, uz natrijev klorid, nalazimo osamdesetak različitih elemenata u tragovima poput kalija, magnezija i mangana. Ona će učiniti čuda za zdravlje, kožu i kosu.

 

Morska sol ima alkalizacijski učinak koji pomaže u balansiranju razine kiseline u tijelu te tako eliminira potencijalne rizike fatalnih bolesti. Može ojačati imunološki sistem, tako da tijelo postaje otpornije na razne autoimune bolesti, alergije i sl.

 

Ima značajne učinke i na kardiovaskularni sistem. Stručnjaci su dokazali kako redovno uzimanje morske soli raspršene u vodi može znatno smanjiti razinu lošeg kolesterola u tijelu. Također, drži krvni tlak pod kontrolom i normalizira nepravilan rad srca.

 

Metabolički poremećaji, kao dijabetes, mogu se uspješno tretirati i liječiti morskom soli, jer ona pomaže smanjenju razine šećera u krvi.

 

Više od 20 posto natrija u našem tijelu akumulira se u kostima, koje se oštećuju uslijed nedostatka minerala u krvi i tjelesnim tekućinama. Dodavanjem morske soli u prehranu možete izbjeći i liječiti osteoporozu.

 

Antiseptički i antibakterijski učinak

Morska sol je također korisna za dišni sistem, a minerali i oligoelementi te strukturni dijelovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluznice. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje ionima kalcija i magnezija.

 

Dobar je izvor kalija (koji olakšava funkcioniranje mišićnih vlakana) pa morska sol tako blagotvorno djeluje na grčeve.

 

Morska sol se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji djeluje kao antioksidans i uništava slobodne radikale. Magnezij pak omogućava efikasno djelovanje antioksidansa. Tako morska sol omogućava detoksikaciju stanica kože apsorbirajući sve otrovne tvari iz njih.

 

Koža i kosa

Kako sol izvlači toksine iz tijela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva će kupka potaknuti izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva. Time se sprječava nakupljanje viška tekućine pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

 

Morska sol je puna vitamina i minerala od vitalne važnosti za pravilnu ishranu stanica. Te hranjive tvari mogu poboljšati stanični metabolizam (izmjenu tvari i energije), održavati tkivo hidratiziranim, potaknuti cirkulaciju na samoj površini kože, povećati snagu stanične membrane.

 

Kalcij pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

 

Morska sol idealna je kao prirodni piling kože, jer njena tekstura pomaže ukloniti gornji sloj mrtvih stanica kože.

 

Prirodni je lijek za osobe s masnom kosom. Morska sol može apsorbirati višak ulja iz kose čineći je glatkom i lijepom. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen, a vaši će uvojci s lakoćom poskakivati. Štoviše, morska sol može pružiti dovoljno hranjivih tvari folikulama, koje će učiniti mekšima.

 

Morska sol je izvrsna u borbi protiv peruti. Djeluje direktno na kožu i sprječava njenu suhoću.

 

Što napraviti ako niste u prilici otići na more?

Niste li u prilici otići na more, odličan godišnji možete isplanirati čak i namjeravate li ga provesti kod kuće.

 

Tada iskoristite dobrobiti prirode koje su vam na dohvat ruke:

·         uživajte u šetnji šumom

·         vježbajte

·         sunčajte se

·         kupajte se u rijeci ili jezeru

·         izbjegavajte stres

·         ostavite televizor, mobitel, računalo i video igrice

·         uzmite s police svoju omiljenu knjigu i čitajte

·         priuštite si više sna nego inače

·         nabavite morsku sol i kod kuće napravite kupke od morske soli.

(štitnjača)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO