Ovih deset namirnica su vitaminska bomba za vaš organizam

 

hidratacija_zdravlje_ljeto_vrućine_smokve_lubenica_krastavac_dehidratacija_organizam_vitamini

Budući da je hidratacija neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije, naročito ljeti kada tijelo dodatno gubi tečnost kroz znojenje, osim vode i biljnih čajeva, u jelovnik bi trebalo da uključite namirnice koje hidriraju i hlade organizam.

 

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, blitve, rukole, zelene salate i brojnih drugih vrsta sadrži veliku količinu vode, zbog čega je odličan izbor naročito tokom ljeta.

 

Krastavac

Osim vode, krastavac sadrži i veliku količinu biljnih vlakana, zahvaljujući kojima pozitivno utiče na probavu. Pored toga, djeluje kao diuretik, te utiče na ravnotežu vode i soli u organizmu. Dodajte ga u omiljenu salatu.

 

Riba

Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina kao što su D i B2 (riboflavin).

 

Breskve

Osim što su veoma ukusne, breskve su bogate nutrijentima, koji pozitivno utiču na čovjekov organizam, naročito tokom ljeta. Sadrže vitamin A koji podstiče prirodnu hidrataciju kože, te učestvuje u adaptivnom odgovoru organizma na izlaganje kože UV zračenju.

 

Celer

Pored velike količine vode, celer je bogat brojnim esencijalnim nutrijentima, koji osvježavaju i hidriraju organizam. Budući da sadrži i velike količine natrijuma, ovo povrće odličan je izbor tokom ljeta, jer može da nadoknadi soli izgubljene znojenjem uslijed visokih temperatura.

hidratacija_zdravlje_ljeto_vrućine_smokve_lubenica_krastavac_dehidratacija_organizam_vitamini

Lubenica

S obzirom na to da sadrži visok procenat vode – oko 90% – lubenica vam može pomoći da hidrirate organizam u vrelim letnjim danima. Osim toga, sadrži malu količinu prirodnog šećera i kalorija, pa je odličan izbor za sve one koji žele da koriguju tjelesnu težinu.

 

Dinja

Dinja poput lubenice sadrži mnogo vode, zahvaljujući kojoj hidrira, hladi i osvježava organizam. Takođe pomaže prilikom izbacivanja viška vode iz tijela. Izuzetno je ukusna i odlično se kombinuje sa drugim vrstama voća.

 

Smokve

Smokve su izuzetno zdrave i bogate brojnim antioksidansima, koji pozitivno utiču na probavu, te zdravlje srca. Budući da sadrže velike količine biljnih vlakana, pružaju osjećaj sitosti, mogu ublažiti žudnju za nezdravim namirnicama, te time pomoći u kontroli tjelesne težine.

 

Kukuruz

Kukuruz je bogat vitaminom C, antioksidansom koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja i sprječava razvoj kancera i bolesti srca. Osim toga, ovo povrće bogato je raznim karotenoidima, koji štite kožu od štetnih uticaja sunčevih zraka.

 

Svježa nana

Nabavite nekoliko listova ove izuzetno ljekovite biljke, kako biste osvježili i rashladili organizam. Možete je dodati u smoothie, ljetnju salatu ili napravite aromatizovanu vodu.

(azra)

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO