Senecio peregrinus: Biljka čiji listovi podsjećaju na delfine unijet će svježinu u vaš dom

 

cvijeće_bilje_uzgoj-cvijeća_journal

Senecio peregrinus ili ogrlica od delfina je jedinstvena biljka koja spada u porodicu sukulenti.

 

Za mnoge ljubitelje kućnih biljaka sukulente su zbog svog neobičnog izgleda i minimalno zahtjevne njege omiljeni izbor. Najčešća su preporuka profesionalaca za one koji su na početku svog puta s biljkama. A upravo ova biljka koja potiče iz sušnijih područja jugozapadne Afrike jedan od favorita.

Sa svojim neobičnim listovima, i načinom rasta smatra se i za viseću biljku. Uz pravu njegu između maja i juna poklonit će vam i male bijele cvjetove. Biljka je koja ne podnosi veliku zimu, a uz jako indirektno svjetlo će ostvariti svoj puni potencijal. Kao i svaka druga sukulenta ne zahtijeva mnogo vode, te je zalijevajte tek kada se zemlja u posudi u potpunosti osuši, a vodu skladišti u stabljikama. U ljetnom se zalijeva 1 sedmično, dok je u hladnijem periodu godine dovoljno jednom mjesečno. Imajte na umu da vam posuda u kojoj se nalazi mora imati dobru drenažu u suprotnom će se listovi početi sušiti.

(bonjour)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...