Sebi dugujete

 

kultura_knjiga_recenzija_sretna-žena_alma-taletović_sebi-dugujete_journal_književnost

Sebi dugujete mnogo toga. Sebi dugujete uspjeh. Bezrezervnu podršku. Kada padnete, da ustanete. Kada plačete, da se, ako treba, isplačete, ali i da obrišete suze i svaku bol izliječite osmijehom. Sebi dugujete da svakoga ko vam se ispriječi na putu zaobiđete, uklonite iz života ili ignorišete. Sebi dugujete da prestanete sa izgovorima. Sebi dugujete da prestanete sa slabostima, sa svakim: ne mogu, ne znam, kako ću… Sebi dugujete sreću. To sebi dugujete. I život dostojan žene. Sebi dugujete ostvarene snove i vizije. Sebi dugujete jačinu. I svako iskušenje da prevaziđete  sa vjerom u Boga. Sebi dugujete odanost sebi. Dugujete sebi sve što ste ikada sanjale da možete biti, da to i budete. I dugujete sebi da budete mudre, kao da je mudrost vaše urođeno stanje. Dugujete sebi da budete jake, neustrašive i nepokolebljive, a vaša odlučnost treba da sve prepreke zdrobi i pređe kao da su ništa… kao da su prah. Sebi dugujete da sve zlobne ljude posmatrate kao – ko su oni? Neke nebitne figure u mom životu. Tako se postavite, i tako će i biti.

 

Sebi dugujete da se bavite sobom, ne drugima. Sebi dugujete da budete svoj najveći navijač i najveći kritičar i najveća podrška i najveći prijatelj. Sebi dugujete da budete slobodne i ne vezujete se za očekivanja i postupke drugih jer niko vam ništa nije dužan, niti ste vi nekome nešto dužne – kad to shvatite, bit ćete sačuvane mnogih razočarenja. Sebi samo dugujete mnogo toga, a ko sebi duguje, slobodan je i njegova destinacija su visine, ne blato. Sebi dugujete sretne misli, emocije i postupke. Dosta je bilo tuge. Sebi dugujete sebe.

 

Afirmacija: Sebi dugujem da budem sretna i ja ću biti sretna. Sreća je moje izvorno stanje. Sebi dugujem oprost, ljubav i obećanje da ću od danas i svaki drugi dan tražiti razloge za sreću, a ne tugu. Sebi dugujem da živim punim plućima, tražeći razloge za zahvalnost i sreću. Bog me nije stvorio da budem slaba, već jaka. Bog me stvorio da probijam svoje granice, razvijam potencijale, činim dobro, sjećam se Njega  i živim najbolje što mogu u datom trenutku. Dugujem Bogu – da se vratim Njemu najbolje što znam i umijem. Moja vjera u Boga izvor je moje sreće i snage.

 

Tehnika za ljubav prema sebi: Pogledajte se u ogledalo, sa ljubavlju. Ukoliko ste sebe uglavnom kritikovale , odlučite da sebe bodrite i oprostite sebi. Sada kada sebe pogledate u ogledalo, recite sebi: Volim te. Prihvatam te kakva jesi. Uradila si najbolje to si mogla i znala. Opraštam ti… ovo je tehnika Luize Hej i mnogo vam može pomoći da promijenite stav o sebi. Govorite sebi svakodnevno: Ti si dobra. Ti si hrabra. Ti to možeš. Bravo ja! Ti si Božije stvorenje, Bog te voli… Vremenom unesite u to emocije kako bi se neurotragovi ocrtali i kako bi vam prešlo u naviku da sebe bodrite, umjesto da sebe sabotirate. Rečeno je da vaše navike prvo vi oblikujete, a onda navike oblikuju vas. Vodite računa kakve su vam navike. Imate li naviku da mislite sretne misli? Preispitajte sebe.

 

Izvor: Sretna žena, Alma Taletović

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...