Ove rečenice stoje između tebe i doista dobrog seksa

 

miss_zdrava_partneri_seks_ljubav

Jesi li već zaspala ili još vodiš ljubav? Ponekad se pojave male blokade požude koji sprječavaju nezaboravnu noć. Možeš ih prevladati, kaže stručnjakinja, terapeutkinja za parove, Beatrice Wagner

 

Nekako smirujuće djeluje slika para koji leži na krevetu. Ali, i jako dosadno. Možemo radije smisliti vruće stvari koje bismo mogle raditi s ljubavnikom u hladnoj noći. Maknite pokrivače, divlje se seksajte...

 

Ali, možda je žena prije nego što je zaspala rekla nešto poput: „Dušo, ne danas, tako sam umorna.“ Svatko od nas zna ove fraze koje poput crvenog semafora blokiraju pristup centru zadovoljstva. Iskaču kao znakovi upozorenja, čak i kada već voziš. Čini se kao da ste se beznadno izgubili na putu do divlje zabave.

 

Beatrice Wagner, seksualna terapeutkinja iz Münchena, poznaje ovaj problem iz svoje prakse: „Ponekad te treba samo malo pogurati“, kaže. „Ponekad iza toga može biti i nešto ozbiljnije.“ Stručnjakinja je podijelila uobičajene antiseksualne fraze koje se spominju u istraživanjima, poput nedavnog istraživanja američke seksologinje Cynthie Graham. I razmislila kako je najbolje poduzeti protumjere. Rezultat je vrijedan tog truda: više seksa i više ekstaze!

 

'Danas sam stvarno previše iscrpljen/a za to'

Stres je jedan od najvećih ubojica užitka od svih. U reprezentativnom istraživanju ženskog kanala TLC, gotovo 50 posto žena izjavilo je da ne osjećaju žudnju u hektičkim fazama. Muškarci drugačije reagiraju, tj. za njih je seks provjereni način za smanjenje frustracije i stresa.

 

Ženama je potrebna blizina i opuštena atmosfera kako bi se dobro oraspoložile, kaže stručnjakinja. I savjetuje da ako ovu rečenicu često izgovaraš ili misliš, da promijeniš prioritete: trebaš li se doista odreći ispunjenog seksualnog života zbog stresa svakodnevnog života? Je li posao doista važniji od ljubavi?

 

Bolje je češće završiti posao na vrijeme, odreći se jedne ili druge roditeljske večeri, stvoriti vrijeme za vezu. Ali, koristiš li stres kao izgovor, „često postoji nedostatak bliskosti među partnerima“, kaže Beatrice Wagner. U ovom slučaju pomaže si postaviti nekoliko pitanja. Što te zapravo frustrira – neravnomjerna raspodjela kućnih zadataka, nedostatak pažnje? Razgovarajte o tome: ne samo da se vraća želja za seksom, nego dobiva cijela veza.

 

'Prošla me je strast'

Nekad su te određeni dodiri zapalili u trenu - sada ne osjećaš ništa. Razlog za brigu? Ne, kaže stručnjakinja. „Naša požuda podložna je fluktuacijama, tijelo se mijenja i to je sve sasvim normalno. Onda si jednostavno moraš dati više vremena da se oporaviš. Također je potrebno duže vrijeme da se uzbudiš i postaneš vlažna.“ Ako si zabrinuta, možeš razgovarati sa svojim ginekologom da vidiš postoji li nešto fizičko iza toga, poput nedostatka estrogena. Beatrice Wagner savjetuje traženje veće bliskosti s partnerom - kroz spojeve, intenzivne razgovore. I ponekad planirati seks., „jer inače predugo čekate na spontani užitak."“

 

'Zašto je ovdje tako hladno?'

Znanstvenici sa Sveučilišta Groningen u Nizozemskoj otkrili su nevjerojatnu činjenicu: ako žene nose čarape tijekom seksa, povećavaju im se šanse za orgazam za čak 30 posto! Razlog je fiziološke prirode: zbog manjeg udjela mišića i osjetljivih receptora za hladnoću u koži, ženama je brže hladnije od muškaraca, osobito na rukama i nogama. Ali, kako bismo mogli opušteno uživati u seksu, moramo se osjećati ugodno. Ponekad to može biti jako jednostavno: ako ne želiš nositi čarape u krevet, trebala bi uključiti grijanje ili omotati dekicu oko nogu.

 

'Nadam se da neće vidjeti moje šlaufove i naslage masti'

O našoj iskrivljenoj percepciji vlastite figure mogu se pisati knjige. Žene su izvrsne u imenovanju tjelesnih slabosti, grudi, nogu, stražnjice... „Prečesto preuzimamo vanjsku perspektivu, promatramo sebe“, objašnjava fenomen Beatrice Wagner. „To je u redu u mnogim područjima, npr. kada moraš održati predavanje, ali je neugodno kada je u pitanju seks.“ U ovoj situaciji preporučuje vježbu svjesnosti: „Fokusiraj se na ono što se događa u ovom trenutku. Kako tvoj partner miriše, kakva mu je koža?“ Oni koji napuštaju položaj promatrača i preuzimaju unutarnju perspektivu, osjećaju se intenzivnije. A stručnjakinja ima još jedan savjet: „Možda zvuči jednostavno, ali pokušaj s položajem u kojem se osjećaš najviše seksi".   

(miss.zdrava)

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...