Kamilica – efikasan lijek za lijepu kožu

 

kamilica_ljekovito-bilje_ljepota_njega-lica_hidrolat

Kamilica je široko prepoznata kao ljekovita biljka, a čaj se često koristi za ublažavanje stresa, smirivanje nerava i ublažavanje problema sa spavanjem. Na koži, cvjetovi kamilice djeluje slično umirujuće, hidriraju je i pomaže u borbi protiv nesavršenosti. U nastavku vam otkrivamo zašto svi moramo što prije da odemo u najbližu prodavnicu po kamilicu.

 

Kamilica je posebno dobra zbog svoje svestranosti: odlična je za sve tipove kože – nježno hidrira suhu i osjetljivu kožu, ublažava osjećaj zatezanja i pomaže u suočavanju sa pilingom i iritacijom. Ako je vaša koža masna i sklona nesavršenostima, antibakterijske komponente u kamilici pomoći će u ublažavanju upale i normalizaciji proizvodnje sebuma.

 

Kumarin – biljna supstanca u sastavu cvijeća – pokreće regeneraciju oštećenih ćelija kože, pomaže u efikasnoj borbi protiv post-akni i drugih mikro oštećenja. Moćni antioksidans karoten ujednačava teksturu kože, štiti je od oštećenja slobodnih radikala i usporava proces starenja, piše Ladies.

 

Kamilica kao lijek za kožu

 

Osušeni cvjetovi kamilice mogu se kupiti bilo gdje: prodaju se u filter kesama usitnjeni. Skuhajte kamilicu u proporciji naznačenoj na pakovanju (obično kašika – ili jedna filter vrećica – za 1 čašu vode) u ključaloj vodi, ostavite da odstoji 30-40 minuta, zatim procijedite i pustite da se ohladi do sobne temperature.

 

Tečnost koju dobijete koristite kao tonik za lice i vrat: nanesite na kožu dva puta dnevno (nakon čišćenja), a zatim možete nanijeti hranljivu kremu. Druga opcija je zamrzavanje kamilice i brisanje lica ujutru. Kockice leda od kamilice pomoći će vam da ublažite edeme i daće vašem licu zdrav sjaj.


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...