6 znakova da prolazite kroz ranu menopauzu

 

zdravlje_žena_ginekologija_hormoni_menopauza_valunzi_znojenje_nervoza_depresija

Kada ste u tridesetim ili ranim četrdesetim godinama života i kada vam menstruacija izostane jednom do dva puta, vjerovatno će vam na pamet pasti samo jedna stvar: trudnoća. Ono što vam sigurno nikako neće pasti na um? Rana menopauza.

 

Većina žena prolazi kroz menopauzu u životnom periodu između četrdesete i pedeset i osme godine života. Međutim, mnoge žene koje imaju manje od četrdeset godina prolaze kroz preuranjenu menopauzu dok veliki broj žena, u životnom dobu između četrdesete i četrdeset i pete godine života prolaze kroz ranu menopauzu.

 

Jedina stvar po kojoj se razlikuju preuranjena, rana i “standardna” menopauza? Vrijeme. Prava definicija menopauze je izostanak menstruacije u vremenskom periodu od jedne cijele godine, bez očiglednih drugih razloga, kao što su trudnoća, rak dojke ili hipertireoza (preaktivan rad štitne žlijezde).

 

Iako je menopauza prirodno stanje, kroz koje prolaze sve žene, kada se desi rano ona može donijeti posljedice koje kasnija menstruacija obično ne donosi. Pored neprijatnih simptoma, ona vas sprečava i da dobijete djecu prirodnim putem.

 

Sljedeće stvari, o ranoj nemopauzi, svaka žena koja ima manje od četrdeset i pet godina, trebalo bi da zna.

 

Šta uzrokuje ranu menopauzu?

 

Iako doktori ne znaju u potpunosti šta uzrokuje ranu menopauzu, postoje dva velika indikatora: genetika ili abnormalnost u načinu na koji su strukturisani hromozomi. Dakle, prvi indikator je čisto genetske prirode, a što znači da ukoliko je vaša majka prošla kroz ranu menopauzu, postoji veoma velika vjerovatnoća da će se to i vama desiti.

 

Drugi indikator naziva se fragilni X sindrom – koji uzrokuje intelektualnu onesposobljenost kod djece – i često je jedan od testova kod prenatalne dijagnostike. Ukoliko žena ima prijevremenu insificijenciju jajnika (gubitak normalnih funkcija jajnika prije četrdesete godine), provjeravaju se hromozomi kako bi se ustanovilo da li je fragilni X sindrom “u igri”.

 

Upravo pomenuta prijevremena insuficijencija jajnika sumira ono što se dešava kada doživite ranu menopauzu: vaši jajnici prestaju da proizvode estrogen (primarni ženski polni hormon). Ali, čak iako imate genetske predispozicije i ako ste pozitivini na fragilni X sindrom, ranu menopauzu i dalje može biti teško dijagnostikovati. Da bi se zaista dokazalo da prolazite kroz ovo stanje, potrebno je uraditi testove koji analiziraju nivo hormona.

 

Kako se nivo estrogena smanjuje, nivo drugih hormona koje proizvodi hipofiza se povećava, u nastojanju da jajnici ponovo počnu sa proizvodnjom estrogena. To znači da se nivoi hormona mogu drastično promijeniti, čineći dijagnostikovanje prilično teškim, osim ukoliko ne prođete nekoliko krugova testiranja.

 

Simptomi rane menopauze

 

Rana menopauza ima iste simptome kao i “normalna” menopauza:

·         noćno znojenje

·         valunzi

·         vaginalna suvoća

·         gubitak koštane mase

·         poremećaji spavanja

·         razdražljivost i promjene raspoloženja.

Najveća razlika, kod gore navedenih simptoma, jeste da su oni teži kada je u pitanju rana menopauza. Primjera radi, u četrdeset i petoj imate mnogo niže nivoe hormona nego što je to bio slučaj kada ste imali dvadeset i pet pa se vaše tijelo naviklo na postepeno niže nivoe. Međutim, kod rane menopauze, kada se ona desi u trideset i petoj, to je naglo snižavanje nivoa hormona, što je tijelu mnogo teže i da podnese.

 

Ukoliko imate manje od 45 godina, a doživljavate simptome menopauze, bitno je da se obratite doktoru, kako bi se isključili drugi potencijalni zdravstveni problemi i kako biste dobili odgovarajući tretman, s ciljem lakšeg nošenja sa simptomima.


Autor: minimagazin.info

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO