Ove namirnice su sjajan izbor za doručak

 

zdrava-hrana_proteini_uravnotežena-prehrana_zdravi-doručak_namirnice_doručak_jaja_grčki-jogurt_chia-sjemenke_voće_zrnati-sir_zobene-pahuljice

Doručak je najvažniji obrok u danu – to već svi znamo. Ne bismo ga trebali preskakati, a vrlo je važan i izbor namirnica koje jedemo za doručak.

 

Ako si jedna od onih koji ne mogu zamisliti svoj početak dana bez doručka, pravilnim odabirom hranjivih namirnica osigurat ćeš si dovoljno energije i bit ćeš sita satima. Nutricionisti ističu kako je za doručak najbolje birati namirnice koje obiluju vlaknima, proteinima, zdravim masnoćama i mikronutrijentima. S druge strane, preporuča se izbjegavati hranu koja sadrži šećere, rafinirane ugljikohidrate i aditive.

 

Želiš li započeti dan na zdrav način, u nastavku ti otkrivamo sedam sjajnih namirnica koje su odličan izbor za zdrav i uravnoteženi doručak.

 

Jaja

Vrlo jednostavna, a odlična namirnica za doručak su jaja. Uvijek su dostupna, a mogu se pripremiti na zaista bezbroj načina. Jaja sadrže proteine i vitamine pa su vrlo zasitna. Uz to, ukusna su i dobar su izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma. Izvor su važnih antioksidansa i kolina – vitalnog nutrijenta za zdravlje mozga i jetre. Za doručak jaja je najbolje kombinirati s integralnim tostom, voće ili povrćem.

Grčki jogurt

Ako si u potrazi za brzim, a zdravim doručkom, grčki jogurt je odlična opcija. Možeš ga ponijeti i na posao, a najbolje je birati običan grčki jogurt. Uvijek ga možeš zasladiti voćem ili žitaricama po izboru. Sadrži malo kalorija, a bogat je proteinima, kalcijem, vitaminom B12, cinkom i kalijem.

 

Zobena kaša

Zobena kaša je klasik među doručcima i mnogi je vole jer je ukusna, a vrlo hranjiva. Obiluje zdravim vlaknima koja doprinose smanjenju kolesterola, ali i potiču osjećaj punoće pa nećeš brzo ogladniti. Uz to, zob je dobar izvor željeza, vitamina B, mangana, magnezija, cinka i selena.

 

Chia sjemenke

Chia sjemenke jedna su od najzdravijih vrsti sjemenki na svijetu, vrlo su bogate u nutritivnom smislu i odličan su izvor vlakana. Imaju moć apsorbiranja vode što povoljno utječe na probavni trakt i doprinosi osjećaju sitosti. Od chia sjemenki možeš napraviti ukusan puding, a možeš ih ubaciti i u zobenu kašu, smoothie ili salatu.

zdrava-hrana_proteini_uravnotežena-prehrana_zdravi-doručak_namirnice_doručak_jaja_grčki-jogurt_chia-sjemenke_voće_zrnati-sir_zobene-pahuljice
Zrnati sir

Želiš li doručak bogat proteinima, biraj zrnati sir. Jedna šalica zrnatog sira sadrži čak 24 grama proteina. Smanjuje glad i ima nizak udio kalorija pa je sjajan izbor i ako te muči višak kilograma. Zrnati sir možeš jesti s voćem kao što su borovnice i breskve, a odlično se slaže i s rajčicom, krastavcima, chia sjemenkama ili granolom.

 

Integralni tost

Preferiraš li više jednostavan doručak, isprobaj integralni tost. Odlično se slaže sa sirnim namazom, avokadom, maslacem od kikirikija, medom ili domaćim džemom. Bogat je vlaknima i složenim ugljikohidratima koji se sporo probavljaju i ne izazivaju nagli rast šećera u krvi.

 

Voće

Ako ti se odmah ujutro ne jede kompletan obrok, no ipak želiš nešto 'prigristi', voće je sjajan izbor. Voće je lagano i ukusno, a ima nizak udio kalorija. Dobar je izvor vlakana, vitamina i minerala te jednostavnih šećera. Vlakna u voću usporavaju apsorpciju šećera, opskrbljujući tvoje tijelom dobrim izvorom energije. Odličan izbor za jutro su banane, bobičaste voće te citrusi. Osim što obiluje brojnim vitaminima i mineralima važnima za zdravlje, voće sadrže i brojne antioksidanse koji imaju brojne zdravstvene beneficije. I znanstveno je dokazano kako prehrana obogaćena voćem smanjuje rizik od raznih srčanih bolesti i raka, snižava stopu depresije i općenito doprinosi boljem zdravlju u cjelini. Za uravnoteženi doručak, voće kombiniraj s namirnicama koje sadrže proteine, poput jaja, grčkog jogurta ili zrnatog sira.  zena.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...