MANDARINE: Popravljaju raspoloženje, pomažu kod mršavljenja...

 

citrusno-voće_namirnice-za-imunitet_citrusi_mandarine_vitamin-c_zdrava-hrana

Kada stignu prvi hladniji dani, u trgovinama i na tržnicama pojavljuju se mnogima omiljene mandarine. Osim što su izuzetno ukusne i osvježavajuće, mandarine su i vrlo dobre za naše zdravlje pa bismo ih svakako što češće trebali uključiti u svoju prehranu.

 

Mandarina ili mandarinka je biljka iz porodice Rutaceae, a pripadaju citrusnom voću, baš kao i naranče, limun, limeta i grejp. U usporedbi s narančama, mandarine su manje, slađe i lakše se gule. Vjeruje se da potječu iz Kine.

 

Što se tiče uzgoja, mandarine najbolje uspijevaju u toplijim krajevima. Osjetljive su na hladnoću, posebno na temperature ispod ništice. Kod nas mandarine najbolje uspijevaju u dolini Neretve gdje su odlični uvjeti za plantažno uzgajanje vrlo kvalitetnih sorti unšiu mandarina koje sazrijevaju u jesen i čiji su plodovi vrlo sočni i slatki.

 

U nutritivnom smislu, mandarine su vrlo vrijedno voće i sadrže brojne hranjive tvari, a jako malo kalorija. Bogate su C vitaminom i jačaju imunitet, a sadrže i neke vrlo važne minerale. Uz to, mandarine su i dobar izvor vlakana koja pozitivno utječu na probavni sustav.

 

Redovitom konzumacijom ovog vrijednog citrusnog voća učinit ćeš dobru stvar za svoje zdravlje, a pritom i ojačati svoj imunitet. Lako ih je uključiti u svakodnevnu prehranu i odličan su izbor za međuobrok, a možeš ih dodati i u smoothie, voćne salate, želee i razne druge deserte.

 

Neke od najvažnijih zdravstvenih benefita mandarina otkrivamo ti u nastavku pa ih svakako uključi u svoju svakodnevnu prehranu sada kad im je sezona!

 

Bogate su antioksidansima

Mandarine su bogate biljnim spojevima koji su važni za naše zdravlje, poput flavonoida. Riječ je o vrsti antioksidansa koji pomažu našem tijelu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala koji izazivaju prijevremeno starenje i uzročnik su mnogih bolesti poput raka i bolesti srca.

 

Jačaju imunitet

S obzirom na to da obiluju C vitaminom, mandarine su odlične i za jačanje našeg imunološkog sustava. Vrlo ih je važno uključiti u svoju prehranu, osobito tijekom jeseni i zime kada vladaju razne sezonske bolesti.

zdravlje_journal_citrusno-voće_namirnice-za-imunitet_citrusi_mandarine_vitamin-c_zdrava-hrana

Za mladolik izgled kože

Zahvaljujući C vitaminima i antioksidansima, mandarine su korisne i za lijep i mladolik izgled kože. Osim toga, vitamin C je važan i za sintetiziranje kolagena u našem tijelu. Kolagen je ključni sastojak zglobova, ali i kože, a njegova pojačana sinteza doprinosi bržem zacjeljivanju rana i boljem stanju kože općenito. Osim što su savršena poslastica, od mandarina možeš napraviti i beauty masku za blistaviji izgled kože. Pomiješaj mandarine s jogurtom i medom, nanesi na lice i vrat te ostavi 10-ak minuta. Nakon toga isperi lice vodom. Ova maska odgovara svim tipovima kože lica.

 

Snižavaju krvni tlak

Mandarine su dobar izvor kalija – minerala koji snižava krvni tlak i važan je za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Uz to, tvari koje ovo citrusno voće sadrži sprječavaju i nakupljanje lošeg kolesterola pa se tako smanjuje rizik od srčanog udara i razvoja mnogih drugih srčanih bolesti.

 

Dobre su za probavu

Ovo citrusno voće je dobar izvor topivih vlakana, a poznato je da su vlakna važna za pravilan rad probavnog sustava. Mandarine potiču probavu i pražnjenje crijeva, a sadrže i brojne druge hranjive tvari koje sprečavaju pretilost te nas štite od raznih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze.

 

Pomažu kod mršavljenja

Mandarine imaju nizak udio masnoća pa su niskokalorična namirnica zbog čega su odličan izbor za osobe koje se bore s viškom kilograma. Potiču i rad metabolizma te topljenje masnih naslaga oko trbuha. Uz to, imaju i nizak glikemijski indeks i pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi.

 

Pozitivno utječu i na raspoloženje

Jedna studija klinike Mayo pokazala je da citrusno voće, pa tako i mandarine, pozitivno utječu na naše raspoloženje. Miris mandarine može pomoći kod stresa, depresije i anksioznosti. Dakle, ako si imala loš dan, pojedi nekoliko mandarina.           zena.rtl.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.