„Dobro susjedstvo“: Roman koji postavlja krucijalna društvena, ekološka i rasna pitanja o suvremenom društvu

 

čitaj-knjigu_roman_recenzija_knjige_zabava_novosti

Od autorice hitova New York Timesa i Sunday Timesa stigao je novi roman „Dobro susjedstvo“. Autorica Therese Anne Fowler domaćoj se publici predstavlja s iznimno važnom pričom. Kroz nju postavlja mnoštvo suvremenih i aktualnih tema po pitanju društvenog staleža, rase, ekologije, međuljudskih odnosa i poštovanja. Usput nudi surov i realan prikaz naše svakodnevnice.

 

Novi roman o kojem ćete još danima razmišljati

Fowler je poznata po tome da u svojim romanima likove stavlja u naizgled teške i nezamislive situacije, koje proizlaze iz pritisaka i očekivanja njihovih kultura, ali i od njihovih obitelji. U spisateljskoj karijeri napisala je brojne romane, među kojima se ističe povijesni naslov „Z“ koji je dobio svoju filmsku inačicu. Za ovaj novi roman prijevod na hrvatski potpisuje Petra Mrduljaš.

 

Radnja romana

U Oak Knollu, usko povezanom susjedstvu u Sjevernoj Karolini, profesorica šumarstva i ekologije, strastvena i politički angažirana Afroamerikanka Valerie Alston-Holt, odgaja svojeg bistrog i muzički talentiranog sina miješane rase. Xavier bi na jesen trebao upisati prestižni konzervatorij. Nakon niza godina bivanja samohranom majkom, Valerie se suočava s mišlju da će njezino gnijezdo uskoro ostati prazno. No unatoč običnim životnim nedaćama, sve se nekako kreće ustaljenim tokom, sve dok se u susjedstvo ne doseli obitelj Whitman – iznimno tradicionalna bijela obitelj, prepuna novca, ambicija i uzburkane prošlosti.

 

Zahvaljujući uspješnom lokalnom biznisu, Brad Whitman postaje neka vrst zvijezde u gradskim krugovima. Kuća u koju useljava ostvarenje je snova za njega i njegovu suprugu, no u potpunosti su nesvjesni činjenice da se njihov prosperitet gradi na „leđima“ okolne flore koja počinje propadati pod težinom modernizacije i izgradnje, uključujući i prekrasan hrast kojeg je Valerie zasadila povodom rođenja svojeg sina jedinca. Polemika koja pritom nastaje povlači za sobom niz ekoloških, rasnih i spolnih pitanja te će iznjedriti kobne posljedice. 

 suvremenazena.hr )

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...