Danas je svjetski dan bez grudnjaka: "Oslobodite" svoje grudi

 

nenošenje-grudnjaka_samopregled-dojki_rak-dojke_dan-bez-grudnjaka_svjetski-dan-bez-grudnjaka_no-bra-day_zdravlje_magazin_journal

Grudnjaci svima lijepo stoje i lijepo oblikuju grudi, ali nošenje grudnjaka nekada može biti prava tlaka, posebno ako nisi odabrala onaj pravi. Od stezanja grudi pa do žuljanja naramenica i neudobnih žica koje nerijetko vire iz grudnjaka, gotovo svaka žena će se složiti da grudnjaci i nisu baš idealan komad donjeg rublja.

 

Zato danas sve žene koje ne vole nositi grudnjake mogu odahnuti, jer se obilježava Svjetski dan bez grudnjaka - dan kada grudnjake ostavljamo kod kuće i "oslobađamo se okova". Povodom ovog dana, milijuni žena diljem svijeta ne nose grudnjake kako bi podigle svijest o raku dojke. Dan također podsjeća žene da bi trebale redovito obavljati preglede koji mogu otkriti rak dojke, ali i raditi samopreglede.

 

Nacionalni dan bez grudnjaka pada na današnji dan, 13. listopada i obilježava se u listopadu koji je poznat i kao Mjesec svjesnosti o raku dojke. Jedan od najboljih načina za proslavu Svjetskog dana bez grudnjaka 2021. je odlazak na preglede dojki te učenje kako obaviti samopregled dojki. Samopregled dojki može biti važan način za rano otkrivanje raka dojke, kada je vjerojatnije da će se uspješno liječiti. Iako niti jedan test ne može rano otkriti karcinome dojke, izvođenje samopregleda dojke u kombinaciji s drugim metodama može povećati izglede za rano otkrivanje.

 

Kako napraviti samopregled?

Samopregled dojki možeš napraviti u pet koraka. Započni gledanjem svojih grudi u ogledalu s uspravnim ramenima i rukama na bokovima. Obrati pažnju na to jesu li tvoje grudi uobičajene veličine, oblika i boje, bez vidljivih izobličenja ili oteklina. Ako primijetiš neko udubljenje ili ispupčenje kože, promjenu položaja bradavice, crvenilo, bol, osip ili oteklinu, obavijesti svog liječnika. Zatim podigni ruke i potraži iste promjene. Potraži bilo kakve znakove tekućine koja izlazi iz jedne ili obje bradavice - to može biti vodenasta, mliječna ili žuta tekućina ili krv.

 

Sljedeći korak je da pregledaš grudi u ležećem položaju - desnom rukom osjeti lijevu dojku, a zatim lijevom rukom osjeti desnu dojku. Čvrstim, glatkim dodirom s vršcima prstiju pregledaj svoje dojke. Možeš početi od bradavice, krećući se u sve većim krugovima sve dok ne dođeš do vanjskog ruba dojke. Također možeš pomicati prste gore-dolje, lijevo-desno. Na samom kraju, opipaj svoje grudi dok stojiš ili sjediš. Mnoge žene smatraju da im je grudi najlakše osjetiti kada im je koža mokra i skliska, pa vole učiniti ovaj korak pod tušem.

 

Koje su prednosti nenošenja grudnjaka?

Nenošenje grudnjaka zapravo poboljšava oblik grudi i ne - ono je uzrokuje opuštanje grudi, kako većina žena misli. Zapravo, dugotrajna francuska studija pokazala je da grudnjaci najvjerojatnije imaju suprotan učinak, zbog čega grudi s vremenom gube oblik. Prema istraživanju, "podrška" grudnjaka oslabljuje mišiće u prsima, zbog čega se grudi opuštaju.

 

Nošenje grudnjaka nije dobro za tvoju cirkulaciju, kao ni nošenje bilo kakve uske odjeće. Sve to stezanje i stiskanje oko prsa može usporiti cirkulaciju.

 

Ista francuska studija dokazala je da grudnjaci nisu fatalno štetni za tvoje zdravlje. Međutim, ako ne nosiš grudnjak, poboljšat ćeš zdravlje dojki na druge načine. Osim što poboljšava protok krvi, nenošenje grudnjaka spriječit će nakupljanje znoja i prljavštine na koži, pa tvoje grudi više neće biti meta za infekcije, osip i akne.

 

Znanstvenici su također otkrili da nošenje grudnjaka može ometati sposobnost rasta zdravog tkiva dojke. Zdravo tkivo dojke važno je iz toliko razloga, ponajprije jer sprječava šanse za razne bolesti dojke, poput raka dojke. Tkivo dojke koje je zdravo također će više podržavati grudi i pomoći u jačanju mišića dojke - a to dovodi do prirodno većih, jačih, zaobljenih i žilavijih grudi.

nenošenje-grudnjaka_samopregled-dojki_rak-dojke_dan-bez-grudnjaka_svjetski-dan-bez-grudnjaka_no-bra-day_zdravlje_magazin_journal

Stoga, drage žene, danas ostavite grudnjake kod kuće i 'oslobodite' grudi! A kao poticaj, u nastavku pročitaj i citate slavnih žena o nenošenju grudnjaka:

 

'Bila sam prva žena koja je spalila grudnjak. Vatrogascima je trebalo četiri dana da ga ugase' - Dolly Parton

 

'Ljudi misle da je moje nenošenje grudnjaka modna izjava. To je doista zato što sam u srcu 'tomboy'- Cameron Diaz

 

“Nikada ne izlazim iz kuće. Onda ne moram stavljati grudnjak i ne moram mijenjati hlače ”, Jennifer Lawrence

 

'Maja mama je bila sarkastična prema muškarcima. Rekla bi mi da je Adam bio grubi nacrt, a Eva konačni proizvod. Ona je bila feministička naučnica koja je nosila grudnjak samo nedjeljom', Daphne Zuniga

zena.rtl.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.