Stiže jesen... Vrijeme je da ostvariš svoje neispunjene ciljeve!

 

Ljeto nam odlazi, mnogima omiljeno godišnje doba, ali to ne znači da ne možeš podjednako uživati u jeseni. Nova sezona, daje ti priliku da se dobro organizuješ i sa lakoćom savladaš, sve što te čeka u budućnosti. Prvi dan jeseni, često se izjednačava sa prvim januarom, jer ga mnogi smatraju idealnim datumom za nove odluke i prilike da krenu ispočetka. Prva stvar koju treba da uradiš, jeste da doneseš jesenje ciljeve i osmisliš šablon, koji će ti pomoći da ih ostvariš.

 

Jedan od načina kako se radi na ostvarivanju planova je postavljanje realnih ciljeva, kao i manjih ciljeva koji će te odvesti, gdje želiš da budeš. Fokusiraj se na dva aspekta, mikro i makro –  konačnog cilja do kojeg želiš da dođeš i malih koraka, koji te vode do istog.

 

Probem koji se najčešće javlja je to što ljudi, uprkos činjenici da žele nešto promijeniti, ne žele raditi na stvarima, koje vode do te promjene. U takvim situacijama, osvježavanje i ponovno postavljanje ciljeva, može dosta pomoći. To su i dalje isti ciljevi,  ali poslije “refresha” tvoj pogled na njih i tvoja zainteresovanost, su se promijenili.

 

Jer ponekad, sve što ti nam potrebno da se pokrenemo je nova perspektiva, a u nastavku ti upravo to i donosimo.

CILJEVI_FOKUS_INSPIRATIVNO_JESEN_LIFESTYLE_MAGAZIN_LISTA_NOVI-POČATAK_ODLUKE_PLAN_PROMJENA_RAD-NA-SEBI_SAVJETI_INSPIRATIVNO_USPJEH

Kreiraj sezonski cilj

 

Super stvar kod jesenjih odluka je to što je kraj godine, odmah iza ugla. Zbog toga, nemaš osjećaj da je u pitanju dugoročni zadatak, za koji treba previše vremena. Razmišljaj o jeseni kao o tromjesečnom periodu, koje je dovoljno za ostvarivanje jednog cilja. Investiraj svoje vrijeme, energiju i preduzmi sve što je potrebno za ostvarivanje tog konkretnog cilja. To može biti  zadatak sam za sebe ili dio nekog većeg i značajnijeg cilja, za koji je potreban duži vremenski period.

 

Zapiši jednogodišnju viziju

 

Ako želiš bolje da razumiješ smisao i metodu ostvarivanja tromjesečnih ciljeva, izaberi dan, a zatim zapiši jednogodišnju viziju, koja će trajati tačno godinu dana od toga dana. Ovo je sjajno, jer počinje tačno od trenutka koji ti izabereš i traje 365 dana. Ona može biti i uopštena, generalna, poput toga kako želiš da tvoj cijeli život izgleda godinu dana kasnije, ili malo preciznija – kako želiš da ti se karijera razvije kroz narednu godinu. Napiši je u sadašnjem vremenu, kao da se već ostvarila. Čak i ako nisi veliki sanjar i vizionar, ovo će ti sigurno pomoći da radiš na ostvarivanju svojih želja i snova. Prisiljava te da ne odustaneš tako lako, jer su ti oni konstantno ispred nosa.

CILJEVI_FOKUS_INSPIRATIVNO_JESEN_LIFESTYLE_MAGAZIN_LISTA_NOVI-POČATAK_ODLUKE_PLAN_PROMJENA_RAD-NA-SEBI_SAVJETI_INSPIRATIVNO_USPJEH

Vizualizuj svoju budućnost

 

Bez obzira da li je riječ o jednogodišnjoj viziji ili nekom drugom cilju, koji želiš da ostvariš, preporučuje se da vježbaš njihovu vizualizaciju. Zamišljaj stalno kao da se nešto već ostvarilo. U tome ti može pomoći da svoje ciljeve čitaš naglas bar jednom sedmično. Ili, još bolje, jednom dnevno. Zapravo, čini sve ono što misliš da će ti pomoći, da kroz godinu dana, svoje želje pretvoriš u stvarnost.

 

Što se više fokusiraš na uspjeh, to će se i tvoja energija i posvećenost ciljevima, proporcionalno povećati. Jer, kad je riječ o ciljevima, fokusiranost, namjera i dosljednost su sve.

 

Podijeli cilj na tri dijela

 

Budući da je jedna od najbitnijih stvari koju želiš spriječiti – odustajanje od cilja, pametno je da se on razbije na tri dostižna dijela: dobar, bolji i najbolji. Zatim odredi, kako izgledaju ta tri dijela.

 

Na primjer, ako pokušavaš biti aktivnija osoba, tada “dobro” izgleda kao hodanje jednom sedmično .” Bolje”  bi izgledalo kao trčanje jednom u 7 dana i odlazak na čas joge, a “najbolje” kao vježbanje pet dana nedjeljno.

CILJEVI_FOKUS_INSPIRATIVNO_JESEN_LIFESTYLE_MAGAZIN_LISTA_NOVI-POČATAK_ODLUKE_PLAN_PROMJENA_RAD-NA-SEBI_SAVJETI_INSPIRATIVNO_USPJEH

Ako probaš takav pristup svome cilju, doživjećeš manje razočarenja u sebe, ako ga ne slijediš sve vrijeme. Naravno, “dobar” nije na istom nivou kao “najbolji” na tvojoj listi prioriteta, ali i dalje je puno bolji od nikakve aktivnosti.

 

Shvati šta je uspjeh za tebe

 

Riječ uspjeh znači različite stvari za različite ljude. Nekima je uspjeh ići svaki dan na posao koji mrze, dok za druge uspjeh znači imati mnogo novca na računu, kuću sa dvorištem i dobar automobil u garaži. To kako ljudi definišu uspjeh ima velike veze s tim šta cijene i šta žele za sebe. Drugim riječima, ne postoji jedna definicija uspjeha, jer je njegovo značenje lično.

 

Osvježavajući svoje ciljeve za jesen, napravi i jedan sveobuhvatni cilj, u kojem navodiš sebi različite definicije uspjeha. Te definicije neka budu temeljne vrijednosti kod ostvarivanja ciljeva, koje će te tjerati da ne odustaneš i razočaraš najbitniiju osobu u svom životu – sebe.

 

Ljeto je bilo prekrasno, ali sad je vrijeme za nove radne pobjede. Gledaj na jesen, kao na priliku da počneš ispočetka, a ne na uspavani period koji dolazi iza odmora. Raduj se novim izazovima, iskušenjima i ne zaboravi da je sve moguće, ako se dovoljno potrudiš.

 

Srećno u ostvarivanju ciljeva!

ultra.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO