Nemate dovoljno motivacije ujutro? Evo što možete uraditi

 

MOTIVACIJA_POSAO_ŽIVOT_SAVJETI_MAGAZIN_JOURNAL_BONJOUR_KLIX

Radni je dan. Alarm vas je probudio. Imate li motivaciju za ustajanje? Koja vam je prva misao bila kad ste otvorili oči? Jeste li uzbuđeni zbog ustajanja i posla ili vam radna sedmica stvara stres?

 

Kakav god bio vaš odgovor, sama činjenica da ste otvorili ovaj članak stavlja vas u poziciju da je nužno da sebi postavite sljedeće pitanje:

 

             "Zbog čega se osjećate nemotivirano ili što je razlog da se osjećate                     negativno u vezi sa danom?“

 

Vjerovatno u svojoj okolini, među prijateljima ili porodici znate osobu koja godinama radi istu stvar i čini se da nema problema. Bilo da se radi o njihovom braku, poslu ili ličnim ciljevima, čini se da sve funkcioniše. Sa druge strane vjerujemo da poznajete i pojedince koji se usredotočuju na pozitivno, postavljaju ciljeve i neprestano se motivišu za neke nove i bolje ideje. Bilo da se radi o promociji na poslu, izgradnji porodice ili ponovnom učenju, čini se da ovi pojedinci neprestano napreduju ka nečemu što poboljšava kvalitetu njihovog života, prenosi Bonjour.

Glavna razlika između ove dvije vrste pojedinaca je motivacija koja osnažuje da idete prema naprijed da biste prevladali izazove i prepreke za postizanje svojih ciljeva.

 

Sa manjkom motivacije veća je vjerovatnoća da ćete u svojim pokušajima odustati odmah ili čak nakon prvog teškog izazova koji vam se nađe na putu, stoga smo u nastavku odlučili pronaći efektne metode koje će vam pomoći pronaći i zadržati motivaciju svaki dan. Dakle, ako želite napraviti prvi korak ka postizanju jasnih životnih ciljeva i svrhe, vrijeme je da naučite kako pronaći motivaciju.

 

PRONAĐITE SVRHU

 

Ako želite naučiti kako pronaći motivaciju, samo si postavite pitanje: zašto, odnosno zašto slijedite određeni cilj? Ako je razlog nejasan tada će vaša motivacijska energija biti ista, ali ako imate nešto prema čemu je usmjerena na odličnom ste putu. Dakle, odredite smisao prema kojem će se vaša energija usredotočiti. Tajna smisla je jednostavna: trebalo bi da doprinese nečemu ili nekome ko je vama važan. Također, vaš napredak ne mora biti ogroman da biste ga prepoznali.

 

Mali koraci napretka mogu biti jednako motivirajući, sve dok neprestano dolaze.

 

SAZNAJTE ŠTO VAS POKREĆE DANAS

 

Danas uzmite malo vremena i razmislite gdje ste sada. Uzmite jedan aspekt svog života u kojem biste željeli dalje napredovati. Na primjer, to može biti vaš posao. Počnite sa svojim zašto. Zapišite svoje razloge zašto ste na poslu kojim se bavite. Zatim razmislite o svojoj svrhi. Zapišite što vam unutar posla daje smisao i koje su neke stvari koje će vam pomoći u životu. Nakon toga vrijeme je za usporedbu. Pogledajte zapisano i sagledajte da li vam vaš trenutni posao pomaže da napredujete u svrci koju ste napisali. Pregledajte svoje ciljeve i usmjerite se u pozitivnom smjeru, čak i ako to znači da započinjete sa malim.

 

NAPIŠITE SVOJE CILJEVE

 

Jedan od prvih koraka ka postizanju vaših ciljeva i povećanju ličnog razvoja je organizacija vaših misli. Dakle, zapišite svoje ciljeve, koliko god oni bili veliki ili mali. Navedite ih što je moguće preciznije i dodijelite rokove svakom od njih. Izvođenje ove male vježbe pomaže vam da ostanete koncentrirani, motivirani i omogućava vam da lako pratite svoj napredak.

POBJEDITE ODLAGANJE

 

Svaki put kad neki posao ostavite „za kasnije“, vaša motivacija gubi smjer. Jedini način da zaustavite ovu petlju je da zaustavite odugovlačenje. Sljedeći put kad nešto odložite za kasnije, zaustavite se i procijenite razloge za to. Dođite do korijena uzroka i uklonite ga kako biste prevladali ovu lošu naviku odugovlačenja.

 

PROSLAVITE MALE POBJEDE

 

U potrazi za postizanjem većih ciljeva u životu i prevladavanjem nedostatka motivacije, često zaboravimo usput proslaviti male pobjede. Postignuće je postignuće - bilo veliko ili malo, zaslužuje da se obilježi. Jeste li završili važan projekt? Nagradite se. Jeste li uspjeli trčati na traci koliko ste željeli? Nagradite se jer upravo ta mala postignuća vraćaju nas na pravi put i vode nas korak bliže većim ciljevima.

 

VJEŽBAJTE ZAHVALNOST

 

Učiniti zahvalnost dijelom svog života vrlo je važan korak za zadržavanju visokog nivoa motivacije. Revitalizira nam raspoloženje i obnavlja entuzijazam za život. Za početak, vodite dnevnik zahvalnosti da zabilježite ono na čemu ste zahvalni, izrazite zahvalnost ljudima koje volite i širite pozitivnost gdje god idete. Čineći to, počinjete se više fokusirati na ono što imate, a ne na ono što nemate, a to je sjajan početak da ostanete motivirani.

 

VIZUALIZIRAJTE SVOJ USPJEH

 

Jedna od najefikasnijih tehnika za prevladavanje nedostatka motivacije je vizualizacija procesa do željenog cilja. To vam pomaže da krenete u pozitivnom smjeru i postignete svoje zadane ciljeve. Zatvorite oči i usmjerite sve svoje snage na najsitnije detalje koji će vas odvesti kamo želite ići. Svakodnevno izvođenje ove vježbe nadahnjuje vas da nastavite i povećate motivaciju.

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.