Tajne uspješnog braka: Sretni parovi pimjenjuju ovih pet komunikacijskih vještina

 

brak_ljubav_komunikacija_problemi

Bračni život često nije onakav kakav ste mislili da će biti. Često razgovarate o poslu, djeci, gužvi u saobraćaju, ali ne znate kako efikasno komunicirati sa supružnikom o stvarima zbog kojih ste par. Ovo su četiri komunikacijske vještine koje vam mogu pomoći.

 

Komunikacija u vašem braku izgubila je sjaj i vaša intima plaća cijenu. Svaki se par može sjetiti ranih dana udvaranja i medenog mjeseca - vremena kada je na svijetu postojala samo jedna osoba na koju ste mislili. Međutim, vremenom taj žar može nestati.

 

Slušajte s namjerom

 

Slušanje nije igra čekanja, to je misija učenja. Tražite informacije koje će vam pomoći da bliže shvatite svog supružnika.

 

Nećete čuti informacija ako jednostavno čekate da supružnik prestane govoriti kako biste mogli reći ono što želite. Slušajte tiho, saosećajno, bez presude, čak i umirujući komentari mogu zaustaviti vašeg supružnika i njihovo povjerenje u sigurnost razgovora.

 

Ako ne znate kako navesti supružnika da komunicira s vama, poradite na tome da budete dobar slušalac. Samo slušajte, jer vaš supružnik vam daje svoju ranjivost.

 

Postavljajte otvorena pitanja

 

"Jesi li dobro?" vjerojatno će vam odgovoriti s "da". Pitajući otvorena pitanja, veća je vjerovatnoća da ćete saznati koliko vaš supružnik zaista želi.

 

Biraju pravo vrijeme

 

Ne otvarajte teške teme kad ste oboje umorni. Komunikacija je uspješna kada je partneri potrude za uspjeh. Budite pažljivi jedni prema drugima i u skladu s tim odaberite vrijeme.

 

Ne pretvarajte se da ste čitač misli

 

"Trebao bi sam znati" ili "Ona to može shvatiti" postavlja vašu vezu na neuspjeh, pogotovo ako se uz pretpostavke vežu očekivanja. Nepravedno ne preuzeti odgovornost za ono što želite i očekivati da će druga osoba to ispuniti. Supružnik neće čitati vaše misli i oboje ćete na kraju biti ogorčeni.

 

Budite supružnik kakvog želite imati

 

Modelirajte svoje ponašanje onako kako želite da se ponaša druga strana. Preuzmite rizik da budete prvi koji će ispravno postupiti. Postavite svoju vezu tako što ćete mijenjati svoje postupke i vjerovat supružniku da će uraditi isto. Vi ste jedini koga možete kontrolirati.

 

Svjesnost važnosti komunikacije dovodi do zdravih i dobrih komunikacijskih vještina u svim vašim vezama. Ta svjesnost otvara vrata namjeri, koja zatim postavlja pozornicu za pozitivne promjene u ponašanju. Neka zdrava komunikacija bude prioritet.

klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...