OPOMENA PRIRODE: Staro narodno vjerovanje otkriva na šta sluti snijeg u Aprilu!

 

vjerovanja_zima_april_snijeg_priroda
Zbog tek iznikle trave i usjeva koji se tek pomaljaju, po bokorno ozelenjeloj gori april se naziva boljober, travanj ili lisni.

 

April je mjesec koji je i te kako ispunjen vedrim danima, pjesmom, šalom i igrom. A evo i zbog čega je on toliko poseban među ostalim mjesecima, šta karakteriše osobe rođene u aprilu i kako su naši stari predskazivali vrijeme na osnovu vremenskih (ne)prilika vezanih upravo za april.

 

Narodna mudrost kaže: “Udaj se u aprilu kada možeš, užitak za nju, užitak za njega.”

 

A osobe koje su u aprilu rođene odlikuju posebne osobine! Djeca koja se rode u aprilu vedra su duha, vrijedne i dobronamjerne. Sklone su šali (ipak je Dan šale u njihovom mjesecu) pa i onu na svoj račun. Omiljene su u društvu zato što vole provod, a čuvanje tajni im je uža specijalnost. Ipak, umiju da budu i tvrdoglave, pa teško primaju savjete čak i kada su dobronamjerni. Zdravstveno, treba da se čuvaju crijevnih bolesti, kao i glavobolje.

 

A evo i kakva nas to godina, po narodnom vjerovanju, očekuje na osnovu meteoroloških prilika u aprilu:

 

– Ako je april lijep biće ružan maj.

– Ako je april vlažan, onda je valjan.

– Aprilska kiša je blagoslov, majska je još bolja.

– April u kiši, maj u cvijetu.

– Mokar april, suh jun. Suh april, mokar jun.

– Vedre noći u aprilu opake su i voću i vinu.

– Posle aprilske grmljavine više mraza nema.

– Što je april tiši i ljepši, to je maj ljući i bješnji.

– Što prije u aprilu trn iscvjeta, to prije u junu bude žetva.

– Što bolesnih ne odnese mart, to izjede april.

 

ŠTA KADA U APRILU PADNE SNIJEG

 

Po vjerovanju, nagli vremenski preokret je opomena prirode da ljudi pripaze na svoje ponašanje, ali i da razriješe dileme koje su ih dugo mučile.

 

Iako, po statistici, svake pete godine povremeno provejavaju pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, one su uglavnom prolaznog karaktera, ali opominju da Baba Martin „rep“ zna da se protegne duže nego što smo se nadali.

 

Po narodnom vjerovanju, riječ je „Babinim hukama“ koje traju od kraja marta do čak polovine aprila. Tad se može desiti da mimo reda zaduvaju hladni vjetrovi i napada snijeg.

 

Kako je proljeće oličenje novog buđenja prirode, ponovnog rađanja i postizanja harmonije, ako do toga ne dođe priroda nas opominje da pripazimo na ponašanje i počnemo da živimo u skladu kako sa prirodom, tako i jedni sa drugima, ali i sami sa sobom.

 

Vjerovanje dalje kaže da nas snijeg u aprilu podsjeća da razriješimo ono što nismo uradili tokom prethodnih mjeseci, a što nas je blokiralo da krenemo dalje. Ako to uradite, sreća i blagostanje pratiće vas u mjesecima koji dolaze.

stil.kurir.rs

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.